Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: serwer dedykowany
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
cornholio666
Witam,

Skąd mam wiedzieć kiedy będzie mi potrzebny serwer dedykowany? Czy są jakieś statystyki np że jeżeli na stronie w danym momencie jest X ludzi to przydalby się serwer dedykowany.

Ilu użytkowników może obsłużyć taki serwer jak na nazwa lub na home naraz ?

I jakie obciążenie może przyjąć serwer dedykowany?
spidero
Odpowiem troche przewrotnie, jak nie znasz odpowiedzi na takie proste pytanie to po prostu nie potrzebujesz serwera dedykowanego.
DeyV
jak twój aktualny hostingodawca będzie chciał od Ciebie więcej za konto wirtualne niż za dedyka - wtedy bierzesz dedyka.

Ewentualnie jak się dowiesz, że nie masz szans, lub że usługi, które chcesz, będą kosztować więcej - wtedy na dedyku stawiasz je sobie sam.
cornholio666
Tutaj nie chodzi o pieniądze ani o usługi tylko o ilość użytkowników odwiedzających serwis, o przeciążenie serwera.

Czy nie dedykowany serwer wytrzyma np. 1000 użytkowników naraz? Chodzi mi o liczby
seaquest
cornholio666:
A na Pentium 266 MHz, 128MB RAM, czy Core 2 Duo 2.33Ghz, 4GB RAM, 120GB RAID?

Tego nie da określić się prosto w liczbach. Ewentualnie apache benchmark jest w stanie obliczyć ile na danej maszynie jest w stanie obsłużyć wywołań w ciągu sekundy. Jeśli masz więcej, to znaczy, że potrzebujesz lepszej maszyny.
sagittariuspl
tu nie ma chyba granicy liczby użytkowników. jeżeli masz małą stronkę w html, to możesz ich obsłużyć więcej. jeżeli masz rozbudowany skrypt w php, z bazą danych i czasochłonnymi skryptami to potrzebujesz wydajnej maszyny. kiedy Twoja strona ładuje się strasznie wolno, na co narzekają goście i nie ma szans na poprawienie sytuacji zmieniając hosting - potrzebujesz dedyka
andy84
Firma hostingowa ci powie ilu mozesz obsluzyc zwykle, ale prawda jest taka ze prowadze strone firmy w ktorej pracuje i czesto liczba odslon przekracza 250tys miesiecznie , nie jest to moze wielka suma jeszce ale goscie od marketingu sie staraja smile.gif a jestesmy na pakiecie hostingowym firmy XX* i nie ma wiekszych problemow z tego co widze po statystychak, ja bym sie nie pchal na dedykowany server jezeli masz tylko 1 strone i chcesz ja publikowac lepiej znajdz szybszy hosting albo taki ktory wiecej wytrzyma.
cornholio666
Cytat
ja bym sie nie pchal na dedykowany server jezeli masz tylko 1 strone i chcesz ja publikowac lepiej znajdz szybszy hosting albo taki ktory wiecej wytrzyma.

Może coś polecisz?

I tutaj też nie chodzi o ilość odwiedzin w miesiacu tylko o obciązenie chwilowe czyli np jak w sobotnie popoludnie usiądzie duża ilość użytkowników i zacznie klikać
KR2615
Jesli chcesz obsłużyć większa liczbę użytkowników niż na apache użyj lighttpd. Jest o wielel wiele wydajniejszy, zabiera tylko 30% zasobów systemowych co Apache. A jakie te zasoby będą - to wszytsko zależy od tego jaką serwerownię wybierzesz. Przykładowe serwerownie oferujące dedyki:
leaseweb.com
hosteurope.de
webperoni.de
Czym rózni sie dedyk od hostingu? Serwerr DEDYKOWANY jak sama nazwa wskazuje cały przeznaczony jest dla Ciebie. W przypadku hostingu z jednego serwer jako maszyny fizycznej korzysta wilu uzytkownikow. Pozatym hostingi nie oferuja takiej funkcji jak np SSH co bardzo mocno zawęża rozwiązania mozliwe do zastosowania na takim hostingu. Jeśli coś co tu napisałem wydaje sie komuś niezgodne z powszechnie przyjętymi normami prosze o korektę. Przyjmę wszelkie słowa krytyki. Jestem swieży w tych tematach i dopiero co zaczynam korzystac z Fotum.
Pozdrawiam i przepraszam za wszelkie literówki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.