Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jakie książki czytacie obecnie?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Cysiaczek
Nie samym programowaniem czowiek żyje, więc zapewne kilkoro z Was (może wszyscy) czyta coś dla siebie. Nie do szkoły, nie do pracy, tylko właśnie dla przyjemności.

Obecnie czytam Stephena Kinga "Wilki z Calla" - czyli piąty tom sagi o Mrocznej Wieży

http://esensja.pl/ksiazka/ksiazki/obiekt.h...p;idobiektu=673

Pozdrawiam.
domis86
Opowiadania Lovecrafta ohmy.gif

Jak ktoś chce to moge wysłać -> mam dużo tongue.gif
mike
Obecnie nic, ale poprzednia przeczytana książka to: Atrybuty przywódcy (wyd. Harvard Business School Press)
nasty
Ostatnio jakiś czas temu czytałem "Creative Industries" autorstwa Johna Hartleya.
kwiateusz
Hmm to ja jestem inny ja dla siebie (z nudów) czytam książki o programowaniu bądź sprawy z tym związane tongue.gif

Obecnie na tapecie jest Version control with Subversion a potem Dive into Python... ostatnio co czytałem tak nie związane z IT to byli chyba Krzyżacy w Boże Narodzenie tongue.gif
fiszol
A ja czytam w kółko to co mam na półce obok łóżka, rozstrzał stylowy niesamowity - od Grzesiuk, Mastertona, Tolkien, Sapkowski, Peak, Wharton... Wszystkie te ksiażki mam od lat, zdążyłem je dobrze poznać, lubie maglować je regularnie.
batman
Z książek niekomputerowch to rozczytuję się w pisarzach młodości winksmiley.jpg King, Masterton, Koontz (nie pamiętam pisowni nazwiska), Coyne, Lovecraft, Poe, itp. Nic nowego winksmiley.jpg
SHiP
hmm, pomijając programowanie to są jeszcze ksiażki na temat grafiki, serwerow, linuksa itp...

A tak na powaznie. W wolnych chwilach(o ile są) czytam Wiedzmina Sapkowskiego(oj. wolno mi z tym idzie). Również codziennie około godzinę poswiecam na "Szkole na fortepian" ale to chyba nie o takie ksiązki chodzi winksmiley.jpg.
JaRoPHP
Obecnie:
- Cell (S. King)
- Dom dzienny, dom nocny (O. Tokarczuk)

Ostatnio (w poprzednim tygodniu):
- Gottland (M. Szczygieł)
- Oskar i Pani Róża (E-E. Schmitt)
Sedziwoj
Ostatnio J. R. R. Tolkien "Władca Pierścieni", na półce leży "dzieci Hurina" ale miałem sesje wiec nie zaczynałem, też zacząłem mitologie Słowian, a jeszcze Tolkiena w trakcie Silmarillion biggrin.gif
(Sapkowskiego sagę Wiedźmina czytałem, ale zapomniałem i gdzieś między którymś tomem jestem, ale to drugi raz więc sobie daruję )
revyag
Neil Gaiman - Nigdziebądź, Gwiezdny Pył
Opowiadania Philipa K.Dick'a - to w szczególności polecam smile.gif
Zbłąkany
Miło wiedzieć, że informatycy czytają jakąś belterystykę winksmiley.jpg Ja jakieś dwa tygodnie temu przeczytałem "Dzieci Hurina" autorstwa J. R. R. Tolkiena. Obecnie nie mam czasu na czytanie, ale polecam Kena Folletta smile.gif
mike
Cytat(revyag @ 25.06.2007, 19:55:00 ) *
Opowiadania Philipa K.Dick'a - to w szczególności polecam smile.gif
True, true.
"Człowiek Z Wysokiego Zamku" rządzi.

A mam pytanie, ma ktoś z Was trylogię Franka Herberta Świat Pandory.
Wiele lat temu czytałem a w zasadzie przeleciałem pobieżnie przez "Epizod z Jezusem" i "Efekt Łazarza" (pierwsze dwa tomy).
Trzeci ("Czynnik wniebowstąpienia") niestetey nie został wydany. Chyba.

Chętnie kupię całą trylogię.
sticker
"Jakub Wędrowycz" Anrzeja Pilipiuka http://pl.wikipedia.org/wiki/Jakub_W%C4%99drowycz
Anke
Widzę, że sporo programistów obraca się w klimacie fantasy winksmiley.jpg miło biggrin.gif.
Ja obecnie czytam "Soul music" Pratchett'a - po przeczytaniu polskiego tłumaczenia stwierdziłam, że muszę przeczytać w oryginale, warto, oj warto biggrin.gif.
wlamywacz
Wszystkie tomy Harrego Potera winksmiley.jpg Też polecam biggrin.gif
NuLL
Plec mozgu smile.gif polecam dla kazdego faceta ktorego troche wub.gif winksmiley.jpg Pozatym latwiej zrozumiem kobiety smile.gif
mike
Cytat(NuLL @ 10.09.2007, 16:37:16 ) *
Pozatym latwiej zrozumiem kobiety smile.gif
Tak Ci się wydaje.
Nie wiem co gorsze, nie rozumieć czy żyć w błednym przekonaniu, że sie rozumie.
qqrq
sticker => Prawda, barcie! Nie ma to jak poczytać o egzorcyście-bimbrowniku, co? smile.gif
cysiaczek => A poczekaj na następne części Mrocznej Wieży, niesamowita seria!

Ja z mojej strony dorzucę jeszcze Jacka Piekarę i książki o Mordimerze Maderdinie (czy jak mu tam było), czyli "Sługa boży", "Młot na czarownice", "Miecz aniołów" i "Łowcy dusz". Aktualnie czytam (w miarę jak mi pozwala praca i pierworodna oczywiście...) biografię Leonarda Da Vinci. smile.gif
Cysiaczek
"Ostatni zjazd przed Litwą" Szmidta - kiepskie troszkę ;/
"Prawda" Pratchetta - niezłe, jak zawsze.
Teraz eksperymentuje z autorem Davidem Morrellem - "Łowca" - na razie jest średnie i bardzo amerykańskie - łącznie z ich ubogim spojrzeniem na Świat. tak z techbnicznych rzeczy, to rozbawiła mnie kobieta - znawczynia gier komputerowych, która czyta "wszystkie blogi na temat gier" i gra w Dooma używając joysticka. snitch.gif

Pozdrawiam.
NuLL
Cytat(mike @ 10.09.2007, 16:45:01 ) *
Tak Ci się wydaje.
Nie wiem co gorsze, nie rozumieć czy żyć w błednym przekonaniu, że sie rozumie.

Mike - troche idei daje ta ksiazka - np czemu kobieta gorzej prowadzi samochod i dlaczego winksmiley.jpg Nie mowie o wszystkim odrazu tongue.gif
no-name
Cytat(mike @ 23.06.2007, 13:37:55 ) *
Obecnie nic, ale poprzednia przeczytana książka to: Atrybuty przywódcy (wyd. Harvard Business School Press)

Hmm... Jak można pisać książki o czymś czego nigdy nikomu nie udało się zmierzyć?
Sedziwoj
A ja z innej bajki "Mars" biggrin.gif
eljot
Raczej ksiązki przygodowo-sensacyjne. Dużo ich było ostatnio
Ace
Ostatnio:
  • Zawód inwestor giełdowy - Elder Alexander
  • Inwestor jednosesyjny - Bernstein Jake
  • Wyzwolenie DEIR I - Dimitri Wereszczagin,

teraz zamierzam się na tom 2, 3 i 4 na temat DEIR tego samego autora Dimitri Wereszczagin

Również szukam książek o
  • Psychologia
  • Szamanizm
  • Magia ;p

Ta tematyka trochę mnie zaciekawiła.

Bawcie się, rozwijajcie i programujcie...
Kisiol_Ent
"Switezianke" ostatnio czytalem w szkole z ballad i romansow Adama Mickiewicza.
Warto przeczytac, morał jest na koncu (ale troche ukryty).
Istalacar
Ja niestety zostałem zmuszony i naraze czytam Mistrza i Małgorzatę, lecz jak tylko będę miał chwilę wytchnienia, zamierzam nadrobić zaległości związane z pratchetem.smile.gif
qqrq
Istalacar => Ciesz się, najlepsza lektura moim skromnym zdaniem. A na pewno lepsza od Lorda Jima (nie wiem czy to się jeszcze przerabia) i Pana Wsadeusza...
Sedziwoj
Cytat
Nie samym programowaniem czowiek żyje, więc zapewne kilkoro z Was (może wszyscy) czyta coś dla siebie. Nie do szkoły, nie do pracy, tylko właśnie dla przyjemności.
qqrq
Dobra, sorry. smile.gif Ale ja M&M naprawdę dla przyjemności czytałem. smile.gif
nasty
Jestem teraz w trakcie czytania książki "About Face 3: The Essentials of Interaction Design". Bardzo polecam smile.gif
Cosi*
Ja akurat czytam "Młot na czarownice" Jacka Piekary. Gorąco polecam wszystkim, którzy lubią inteligentną literaturę i alternatywne, mroczne wizje naszego świata smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.