Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nauka PHP
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
.dragonfly
Mam nauczyć kolegę php i MySQL. Czy odrazu nauczyć go programowania z użyciem takich addonów jak np. Smarty, ADOdb czy uczyć go od samego początku z użyciem standardów, a dopiero w/w dodatki?
mhs
wg. mnie to zależy od tego czy ten kolga ma już jakiekolwiek doswiadczenie w programowaniu w innych jezykach. Jezeli tak owego nie posiada wowczas trzeba zaczac od podstaw programowania. To samo dotyczy MySQL. Jezeli kolega ma pojecia o relacyjnym modelu baz danych, potrafi prawidlowo zaprojektowac baze danych to bedzie z gorki. Jezeli takich umiejetnosci nie posiada to bedzie trzeba wlozyc w to troche pracy. Jezeli chodzi o SMARTY czy ADoDB to na pewno nie od razu.
scanner
A ja bym od razu polecał OOP, ADO i Smarty z zaznaczeniem, że to addony i pokazaniem, jak się dane elementy robi w klasyczny sposób.
spenalzo
A ja bym najpierw polecał podstawy - bo trudno żeby ktoś do skrypty który łączy się z bazą i coś raz zapisuje pchał do tego adodb i może jeszcze smarty...
patrycjusz
hmm...
jak że sam nie jestem dobrym koderem a raczej początkującym maniakiem literek jak to pewna osoba zwykła określać (pozdrawiam :wink: ) powiem tak...
po pierwsze musisz dokładnie określić cel tej nauki t.zw. target i tu zakładam dwa warianty:
1. tworzenie dynamicznych stron www w języku php z wykorzystaniem baz danych np mysql
2. profesjonalne zaawansowane programowanie w póżniejszym czasie w innych wydajnych językach
i teraz rozpatrzmy obydwa warianty:
1. tutaj poszedłbym w ślady wypowiedzi scannera jak najszybciej adodb i smarty a to dlatego że oba systemy są bardzo przyjazne użytkownikowi a ich poznanie aby tworzyć proste rzeczy nie zajmuje dużo, ale jeżeli twój znajomoy nigdy nie kodował nic to podstawy jednak tutaj będą pierwszą lekcją :wink:
2. tutaj moim zdaniem trzeba jednak położyć nacisk na zrozumienie samej istoty programowania czyli nacisk na budowanie algorytmów, a w późniejszym czasie ich optymalizacja i rozbudowywanie w kierunku struktur obiektowych, tutaj też jednak najważniejsze są podstawy (czyli typy zmiennych, jak co inicjować, operatory konstrukcje warunkowe itd)

Ale obydwa warianty rozpatrywałbym na konkretnym projekcie (lub więcej zależy od "wtajemniczenia podopiecznego"), tak mi się wydaje że najlepszą drogą będzie ustawienie sobie celu stworzenia działa adekwatnego do wybranego wariantu :wink: .
Pozdrawiam patS.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.