Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]Zabezpieczenie rejestracji
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kiddy
Witam , ostatnio padłem spambotu na mojej stronie , potrzebuje zrobić zabezpieczenie rejestracji najlepiej takiej obrazkowej jak ma np phpbb by przemo
kwiateusz
poszukaj na gotowych rozwiązaniach albo phpclasses.org pod słowem captcha
kiddy
przeszukałem forum , jak są jakieś linki to już nie aktywne
Crop
metoda obrazkowa jest bardzo dobra i polecam.
Jednak osobiście używam metody aktywacji przez e-Mail.
A jeszcze lepiej jak przy rejestracji trzeba przepisać kod z obrazka a później aktywować e-Mailem( tak jak ma to miejsce w phpBB).
em1X
kolego pobaw się sam, malowanie z GD jest fajne
uprzednio sciagnij sobie jakas dziwną czcionkę

0) utworz sesje, zapisz do sesji wylosowany tekst badz sekwencje jakichs cyfr (mt_rand" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual)
1) utwórz rysunek gif
2) uzywajac imagettftext" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual napisz do obrazka przy pomocy sciagnietej czcionki wylosowany tekst
3) dodaj szum o kolorze zblizonym do tekstu - moga to byc linie, punkty, okręgi, cokolwiek
4) mozesz sie pobawic w dodawanie roznych efektow jak smugi, przesuniecia, falowanie - algorytmy znajdziesz w internecie
4) po wyslaniu formularza sprawdz czy pole z formularza z zawartoscią kodu jest takie samo jak wartosc kodu zapisanego w sesji

przyklad masz tutaj. dobrej zabawy
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.