Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nokia E50 czy Sony Ericsson K750i
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2
Jarod
Niedługo będę podpisywał kolejną umowę więc czas na zmianę telefonu. Zastanawiam się nad Nokia E50 i Sony Ericsson K750i. Znam specyfikację obu telefonów, przeglądałem porównania i opinie innych użytkowników, które udało mi się znaleźć na google.

Od telefonu oczekuję:
- solidnej obudowy
- dobrej baterii - bardzo dużo rozmawiam

Podoba mi się E50 - przypomina mi serie 6310i winksmiley.jpg Ale niestety o E50 przeczytałem dużo złych opinii (wolny soft, zawiesza się, słaba bateria, problemy z anteną). Z drugiej strony kumpel ma tą nokie i ją bardzo chwali.

Jeśli ktoś z Was ma jeden z tych modeli (może miał przyjemność zabawy obydwoma) to proszę o jakieś krótkie i rzetelne opinie.

pozdrawiam
Turgon
Jarod: Zdecydowanie k750i (mam go w domu, ale ma simlocka na Plus, więc korzysta z niego mama, która ma Simplusa, a ja niestety mam Erę). Ta Nokia mnie nie przekonuje.
Sedziwoj
Ja mam D750i, to to samo co K tylko że inna obudowa i soft.
Mi już trzy razy rąbnął o beton/asfalt/płyty chodnikowe i działa dobrze.
Miałem obawy co co dżojstika, ale mam już od ponad roku i nie miałem z nim najmniejszych problemów.
Przy sofcie ery jest tylko wkurzający pstryk w aparacie którego nie da się wyłączyć.
Co do czasu pracy na akumulatorach, to tydzień wytrzyma nie używany, ale ile wytrzymuje dokładnie ciężko ocenić... na pewno nie przeszkadza to. Do tego kablem co masz w zestawie na USB ładuje się więc, jak się przegrywa dane to się doładowuje (akumulatorom to nie szkodzi w końcu jedne z najnowszych typów na rynku).
Nie wiem czy ta Nokia nie ma szybszej transmisji danych, ale to chyba niewielu osobą jest potrzebne.
(opis lepszy i komentarze: http://www.telepolis.pl/telefony.php?id=1001 )
Ma EDGE więc szybszą transmisję... ale jak dla mnie to tylko bajer.
(a jeszcze opis K750i http://www.telepolis.pl/telefony.php?id=728)

P.S. Uważaj na to co mówią i piszą ludzie, czasem są to kompletne głupoty
Cytat
Największym problemem świata jest fakt że głupcy są zawsze pewni Siebie, a mędrcy pełni wątpliwości.
~Bertrand Russell
lectric
Nokia i tylko nokia, dla mnie jedyna firma , jesli chodzi o telefon kom.
sagittariuspl
no właśnie dla mnie też tylko nokia i też zastanawiam sie nad e50. z drugiej strony mam zamiar kupić telefon 'z bajerami' a oczywiste jest, że nokie nie maja ich wiele (no chyba, że te z górnej półki jak n90) a ich symbian do najszybszych nienależy.
menic
SE i nie ma mocnych smile.gif
kwiateusz
aktualnie imo trendy komórek z bajerami wyznacza SE, a nokia jest daleko w tyle... kiedyś nokia to były super telefony i w ogóle tez uważałem ze tylko nokia, a aktualnie ich telefony są szare, niejednokrotnie dziwne (chodzi mi o wzornictwo) i ogólnie niczym nie zachwyca. A SE ma wszystko czego teraz oczekuje sie od zbajerowanego telefonu (nie mówie że każdy wymaga czegoś takiego) do tego przyzwoite wzornictwo które nie szokuje bądź przyprawia o mdłości. Multum funkcji, stabilne softy i szybkie. Duże możliwości konfiguracji, przeflashowania itp.

Swoje w810i mam ponad pól roku i pół roku miał kto inny działa idealnie kilkanaście razy wylądował na ziemi i działa idealnie a nawet nie ma rys. Dżojstika nie mam więc 0 problemów chodź znajomi po długim czasie ich użytkowania nie mają problemów więc śmiem sądzić iż SE nauczyło sie je wreszcie robić porządnie. A co do k750i to już mi się rzygać chce na jego widok... każdy go ma od dzieci po dziadków, wolałbym rzadszy telefon chociaż te d750 ew w800 (podobne cenowo) ale to tylko moje zdanie bo nie lubię sie za bardzo wtapiać w tłum...
bim2
Ja bym wybrał k750i, mam k610i (to to samo + viedo rozmowy) i nie narzekam. Nie czytajcie opini użytkowników na sklepach bo to kompletne bzdury. Kiedyś postawiłbym na Nokię, ale mi je najczęściej kradli (0.0) Sonego nigdy mi nie zakosili :|
sagittariuspl
u mnie 95% rodziny ma nokię (liczba telefonów waha się w granicach 10) i jeszcze żadnej nie ukradli biggrin.gif
NuLL
Cytat(bim2 @ 23.07.2007, 14:04:06 ) *
Ja bym wybrał k750i, mam k610i (to to samo + viedo rozmowy) i nie narzekam. Nie czytajcie opini użytkowników na sklepach bo to kompletne bzdury. Kiedyś postawiłbym na Nokię, ale mi je najczęściej kradli (0.0) Sonego nigdy mi nie zakosili :|

Nieprawda biggrin.gif - bo nie ma radia i ma gorszy aparat...
sagittariuspl
a mi się marzy telefon bez aparatu... winksmiley.jpg bo to co prezentują 'aparaty' w komókach to tylka namiastka zdjęcia
menic
sagittariuspl: alez prosze bardzo: http://gsm.magazyn.pl/telefon-Sony-Ericsso...50/podglad.html
Jarod
Nie patrzę na to czy ma aparat czy nie - bo mam cyfrówkę. Czy ma latarkę czy nie bo mogę mieć lepszą biggrin.gif

A tak poważnie to do tego co piszą ludzie na różnych forach, sklepach internetowych itp podchodzę bardzo ostrożnie bo po samej wypowiedzi można wnioskować, że wypowiada się szczeniak. Miałem kiedyś SE T630 i byłem bardzo zadowolony - bateria trzymała tydzień, stabilny soft. Jedyny minus menu ślimaczyło.

Miałem też nokie i od samego początku miałem z nią problemy. Nie doczekałem się nowego telefonu tylko nowych bebechów i dalej były problemy. Z gościem z serwisu po pewnym czasie witałem się i byłem na "ty" winksmiley.jpg Pamiętam jak powiedział mi kiedyś, że nokia swego czasu robiła telefon ręcznie. Odkąd przeszli na masową produkcję to telefony są słabej jakości - koleś z autoryzowanego serwisu Nokii smile.gif

Muszę się jeszcze zastanowić. Se ma za dużo plusów nad jedynym plusem Nokii E50 (fajny design) i baterie polymerowe.

pozdrawiam
sagittariuspl
a jednak jeszcze są winksmiley.jpg tylko, że ja nie lubię pomarańczowego, nie wiem jak się odnieść do wbudowanej pamięci (4000 MB - ta jasne) no i brak obsługi kart pamięci - więc jak to telefon muzyczny?
poza tym ja chcę by mój teleon to było małe PDA - internet, office, duży wyświetlacz, a nie mp3-jak, bo tu wolę osobny sprzet
Sedziwoj
Cytat(sagittariuspl @ 23.07.2007, 14:25:44 ) *
a mi się marzy telefon bez aparatu... winksmiley.jpg bo to co prezentują 'aparaty' w komókach to tylka namiastka zdjęcia

Te namiastki mają już jakość którą przeganiają firmowe głupawki (omijam sprawę zoom optyczny).
W dzień wychodzą bardzo dobre zdjęcia, niestety dopiero K800i ma ksenonową lampę błyskową
Cytat(Jarod @ 23.07.2007, 14:44:07 ) *
Nie patrzę na to czy ma aparat czy nie - bo mam cyfrówkę.

Ale nie masz jej zawsze przy sobie, a telefon tak. Zdjęcia z telefonu nie mają zastąpić porządnych aparatów, ale sprawić, że zawsze możesz zrobić zdjęcie.
Cytat
Czy ma latarkę czy nie bo mogę mieć lepszą biggrin.gif

Tylko znów, czy masz ją zawsze pod ręką, zapomina się o niej, gdzieś kładzie, bo rzadko korzysta, czy nieprzewidziane sytuacje... to jest wygoda.

@sagittariuspl
Kiepsko czytasz opisy, ale to wina chyba tego, bo jak ja widziałem właśnie chyba to to miał podane w specyfikacji że ma aparat.
M600i nie ma, ma slot pamięci, otwiera/edytuje xml, doc... i coś jeszcze do tego BlackBerry dotykowy ekran... (moja matka ma więc wiem co mówię, dla mnie wadą jest brak aparatu)
sagittariuspl
Cytat(Sedziwoj @ 23.07.2007, 20:34:26 ) *
@sagittariuspl
Kiepsko czytasz opisy, ale to wina chyba tego, bo jak ja widziałem właśnie chyba to to miał podane w specyfikacji że ma aparat.
M600i nie ma, ma slot pamięci, otwiera/edytuje xml, doc... i coś jeszcze do tego BlackBerry dotykowy ekran... (moja matka ma więc wiem co mówię, dla mnie wadą jest brak aparatu)
mówiłem odnośnie W950 i w opisie z linku, który jest powyżej nie widze aparatu winksmiley.jpg

swoją drogą wszystko zmierza, że mam niedługo się przełamać i spojrzeć na SE jeśli chce mieć bajery...
terabit
Ja również polecam se k750i smile.gif Mam go już ponad rok i jest z nim wszystko ok. Bateria trzyma bardzo dobrze, spadł mi już kilka razy na beton i nic mu sie nie stało. Joystick po roku działa bardzo dobrze, można powiedzieć że tak jak na początku. To już nie są takie joysticki jak np. w se t610 (którego też miałem) z nimi chyba każdy miał problem.

Polecam smile.gif
Sedziwoj
Noki ostatni dobrym modelem, moim zdaniem, był Nokia 6310i
Ale to był spóźniony, bo już były kolorowe wyświetlacze a on jakoby nie pasował, no i to gonienie innych odbiło się na jakości, brak rozwoju menu...
A ktoś już na tym forum pokazał nowszy model M600i

A wracając do tematu, wiadomo co bym wybrał, a co najlepsze tego się nie da określić.
Jednemu jak widać wystarczy napis Nokia drugi bierze aparat pod uwagę inny zlewa.
Z tego co kiedyś czytałem to K750 będzie dłużej pracował bez ładowania... choć znając życie zaczniesz korzystać z bajerów i już nie będzie to tak długo.
Turgon
saggitariuspl: Potestuje tą najnowszą Nokię z serii N. Super aparat biggrin.gif
Sedziwoj
@Turgon
Mają regulację ostrości?
(w SE jest co prawda automatyczna ale jest)
Turgon
Miałem tylko 10 minut na obejrzenie, więc tylko zdążyłem tak ogólnikowo potestować. Nie wgłębiałem się w szczegóły zbytnio. Ale Sedziwoj jak jest jesteś z Krakowa lub okolic wpadnij do Saturna w Krakowskiej, tam mają tą Nokię do testowania winksmiley.jpg Chodzi mi o tą za 3k smile.gif
sagittariuspl
@Turgon, testuj ile wlezie, co mi do tego? ja ją chcę winksmiley.jpg ale mnie nie stać biggrin.gif
menic
Te nowe nokie to tak wielkie i cięzkie cegły, ze po tygodniu albo by mi sie zrobiła dziura w kieszeni, albo nastapił przyrost masy mięśniowej na prawym udzie tongue.gif
Jarod
Wybrałem się dzisiaj do salonu i oglądałem obydwa. Nokia spodobała mi się. A SE K750i nie. Nie wiem co ludzie w tym telefonie widzą. Jedyny plus SE K750i to b. dobra bateria i tyle (pomijam gadżety). Trzymając go w ręce miałem wrażenie, jakbym trzymał atrape cegły. Dlaczego? Bo wygląda jak cegła i jest bardzo lekki.. i gruby. Nie wiem.. Może jakiegoś innego SE wybiorę..
Turgon
Widziałem dzisiaj tego E50 i trzymałem w łapie. Dużo lepiej leży smile.gif
Sedziwoj
Niektórzy kupują bo ładnie wygląda, inni bo ma dobre funkcje, a jeszcze inni bo się nie psuje.
acztery
a ja polecem coś seri E ale nie e50 tylko E65 kupiłem sobie i jest super ma WLAN i mase innych bajerów działa znakomicie
Jarod
Cytat(Sedziwoj @ 25.07.2007, 18:24:35 ) *
Niektórzy kupują bo ładnie wygląda, inni bo ma dobre funkcje, a jeszcze inni bo się nie psuje.

Może i masz racje. Ale po co mi telefon, który wygląda jak wykonany z jakiegoś plastiku? Kiedyś miałem SE, który był super prawie pod każdym względem..
Sedziwoj
Cytat(Jarod @ 25.07.2007, 22:51:39 ) *
Może i masz racje. Ale po co mi telefon, który wygląda jak wykonany z jakiegoś plastiku? Kiedyś miałem SE, który był super prawie pod każdym względem..

Nie oceniaj firmy po jednym modelu.
Są inne, chociażby K610i w czerwony wdzianku, jest Twoim zdaniem brzydki?
To jeszcze zależy od gustu, ale są inne które są ładniejsze.

P.S. Myślałem że to kobiety patrzą na wygląd...
Jarod
Cytat(Sedziwoj @ 25.07.2007, 22:07:25 ) *
Nie oceniaj firmy po jednym modelu.

Nie zrozumieliśmy się. Uważam firmę SE za bardzo dobrą. Tylko, że ma telefonu, który mi się spodoba.

Są inne, chociażby K610i w czerwony wdzianku, jest Twoim zdaniem brzydki?
To jeszcze zależy od gustu, ale są inne które są ładniejsze.

Ładny ale musiałbym wziąśc go do ręki. Po 12 ma dzwonić babka z ery - powiedziałem jej wczoraj, że dzisiaj się zdecyduje...

P.S. Myślałem że to kobiety patrzą na wygląd...

A Ty nie? :]
sagittariuspl
Cytat(acztery @ 25.07.2007, 21:59:38 ) *
a ja polecem coś seri E ale nie e50 tylko E65 kupiłem sobie i jest super ma WLAN i mase innych bajerów działa znakomicie
a ten mi sie bardzo podoba, tylko ciekawe jak wyglada jego cena... i czy bedzie dostępny w plusie, bo nic nie zapowiada żebym dla komórki zmieniał sieć
Jarod
Zamówiłem E50. Będę go miał na początku przyszłego tyogdnia. Zapłace za niego 99zł, w abonamencie za 80zł (200minut). Przywiezie mi go kurier z aneksem do umowy. Opisze wrażenia jak go będę miał w ręce.
stoprocent
http://100procent.info/nokia
Tu dla zainteresowanych, zdjecia z nokii N.

Co do SE to jedna rzecz mnie razi, rozmazany obraz na wyswietlaczu w porownaniu do nokii.
Sedziwoj
Cytat(stoprocent @ 26.07.2007, 13:34:09 ) *
Co do SE to jedna rzecz mnie razi, rozmazany obraz na wyswietlaczu w porownaniu do nokii.

Rozmazany?
Bardzo ciekawe, skąd to wrażenie, które telefony porównywałeś?
Może porównaj z Samsungiem, bo on robi najlepsze wyświetlacze.
Do tego pisanie ogólnie o SE czy Noki jest raczej pokazywaniem, że się jedną z tych firm promuje.

P.S. Zdjęcia są obrabiane w Adobe Photoshop CS2, więc nie wiem czy to są dobre do porównywania, a model to Nokia N95
acztery
e 65 kupiłem za 1300 zł duzo ale sie opłacało bez simlocka
stoprocent
Cytat
P.S. Zdjęcia są obrabiane w Adobe Photoshop CS2, więc nie wiem czy to są dobre do porównywania, a model to Nokia N95

Jedyna przerobka to skalowanie z 2500px do 1024px, takze nie widze w czym problem. a o tel mowielm ze o seria N.

SE ktory porownywalem to k600i, i nikt mnie nie przekona ze ma dobry wyswietlacz.

Cytat
Do tego pisanie ogólnie o SE czy Noki jest raczej pokazywaniem, że się jedną z tych firm promuje.

Nie promuje, ale lubie nokie.

Nokia robi telefony od zawsze, a sony nie.

To tak jakbys mial kupic lustrzanke cyfrowa samsunga i canona.
Hacker
Sony może i nie, ale Ericsson tak...

A nokia nie produkowała telefonów od zawsze
Cytat
Firma, założona w roku 1864 jako fabryka masy papierniczej, następnie zajmowała się produkcją kabli i galanterii gumowej

@down
Ericsson
Cytat
Założona została w 1876 roku przez Larsa Magnusa Ericssona, jako warsztat naprawiający sprzęt telegraficzny.
sagittariuspl
ale w 1864 roku nikt nawet nie myslał o telefonach, bo nawet Bell nie miał swojego winksmiley.jpg
durny przykład z tym rokiem...
Turgon
Przepraszam, ale ta dyskusja jest lekko bez sensu. I tak kolega Jarod sobie kupił Nokię.
sztosz
Przecież w takich telefonach nie chodzi o to który telefon jest lepszy, tylko kto najprzewrotniej napisze że jego jedyny ulubiony producent/telefon jest lepszy.
Turgon
No to może ją skończcie? Może jakiś moderator zamknąłby ten temat?
Sedziwoj
Dlaczego zamknął?
Ciekawa dyskusja smile.gif

Co do ulubionych marek, to mój pierwszym była Nokia 3210, bardzo dobry telefon jak na swoje czasy, potem Alcatel 701 z tego telefonu paru funkcji na próżno szukać w najnowszych SE, Nokiach...
Potem SE T630i a teraz SE D750i (po drodze Alcatel Club Plus i SE T61i czy coś w tym stylu)

Ja próbowałem siostrze wcisnąć Nokię aby nie był trzeci taki sam telefon w domu, ale powiedziała że nie chce... a miała wcześniej Nokię biggrin.gif
Ja jak kupowałem ten co mam teraz myślałem nad Samsungiem X700, bo Nokia z MP3 kartą i aparatem 1,3MP (nie pamiętam modelu) słabo trzymały akumulatory.
Jarod
@Sedziwoj: Ja miałem jedną Nokie i dosyć wizyt w serwisie. Ale postanowiłem dać szansę Noki - mam nadzieje, że nie będę żałował.

A przy okazji SE T630i to wtedy był najlepszy telefon (najlepszy jaki miałem).
vip3r
Zdecydowanei SE jest lepszy, ma super aparacik itd. karte pamieci wymienna. Uzywam ten teefonik i nei mam do neigo zadnych zarzutow
Jarod
Mam od tygodnia Nokie E50 i jestem bardzozadowolony. Cienka, czuje że ją mam w kieszeni i spełnia moje oczekiwania. Nie żałuję że nie wziąłem ceglastego SE K750i.

pozdrawiam
vip3r
Ojoj, cos zaczyna sie rypac z telefonikiem. Juz zaluje ze nie wzialem ten nokii bo wybieralem i wybralem SE sad.gif
Turgon
Szybka zmiana zdania biggrin.gif
vip3r
No niedtety
Turgon
A co się rąbie?
vip3r
Cos aparat, jest wolnej multum pamiecy a pisze pamiec zapelniona, biore mniejsze zdjecia rozdzielczosc i to samo :/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.