dzesi
22.08.2007, 22:42:45
Witam czytając sobie następna książkę nasuwa mi sie pytanie czy programiści php z 2-4 letnim doświadczeniem są w stanie napisać każdy projekt ?, każdy skrypt ?.Chodzi mi o umiejętności bo ja w php pisze już ponad rok i ciągle sie uczę php a to pisania rożnych skryptów ,poznawania bibliotek itd .Wiec moje pytanie czy też sięgacie po książki z wyższej polki ?, radzicie się ludzi na innych forach czy jest już taki moment ze już więcej nie możesz poznać [ chodzi mi o sam jeżyk i jego możliwości .Pytam sie dla tego że mam wrażenie ze sie uczę i jak patrze na ogrom tego wszy siego to mam warzenie ze ta nauka ciągle sie nie skączy ?.
Sorki za takie pytanie ,ale bardzo mnie to ciekaw .
LonelyKnight
22.08.2007, 23:07:10
Hi-tech - nauka nigdy sie nie kończy - zawsze trzeba śledzić nowości, podążać za nimi... nieważne czy to PHP czy JAVA czy np. elektronika - nowe technologie mają to do siebie, że szybko się rozwijają i trzeba za tym nadążać ale to w tym jest najfajniejsze

zawsze jest coś nowego, zawsze jest coś czego można się nauczyć, zawsze jest ktoś lepszy... mi to odpowiada

Nie mówię to jako 'zawodowy programista' bo do niego wiele mi brakuje ale jako ktoś kto już trochę miał do czynienie z tą branżą. Perspektywa rozwoju i niekończącej "rywalizacji" wpływa bardzo mobilizująco i pozwala ładować "akumulatory"
empathon
22.08.2007, 23:27:25
To czy potrafisz coś napisać zależy tylko wyłącznie od Twojej wyobraźni, inteligencji oraz umiejętności znajdywania informacji. Reszta to szczegół.
Jeśli zadajesz takie pytanie to oznacza, że jesteś na samym początku drogi ...
Zresztą jaki miło by to sens gdyby dało się wszystko poznać?
dzesi
22.08.2007, 23:34:38
Macie racje, ja też doszedłem do takiego zdania , ale zawsze coś nurtuje człowieka żeby je zadać chociaż zna sie na nią odpowiedz w 80 % , to i tak zawsze dla mnie będzie ważniejsze zdanie ludzi którzy siedzą w tym dużej o wiele niż ja .
Kto pyta nie błądzi ,Jeśli ktoś chce to może usunąć temat

, bo ta dyskusja chyba z grubsza nie ma większego sensu ,chociaż kto wie .Dobranoc wszystkim
php programmer
23.08.2007, 06:11:18
A mi się wydaję, że ta dyskusja się rozwinie.
Cytat
Chodzi mi o umiejętności bo ja w php pisze już ponad rok i ciągle sie uczę php
a to pisania rożnych skryptów ,poznawania bibliotek itd
bo rok to bardzo mało, poza tym zawsze znajdzie się jakiś problem,
na który nie znamy do końca odpowiedzi z tym, że im większe doświadczenie
tym rzadziej będzie to następowało, ja pewności siebie w sensie programowania
nabrałem po około 4 latach aktywnego programowania (hobbistycznie i na uczelni),
oczywiście do tej pory zadaję pytania, choć trochę rzadziej.
SongoQ
23.08.2007, 07:02:13
Cytat
Wiec moje pytanie czy też sięgacie po książki z wyższej polki ?
Tak, bez tego nie obejdzie sie.
Cysiaczek
23.08.2007, 07:19:31
Zgadzam się z Tobą
php programmer - rok to prawie nic na naukę jezyka (pierwszego), a zwłaszcza powiązanego z tyloma innymi technikami, jakim jest php.
@dzesi - Kiedyś napisałem posta, w którym wyraziłem obawę o ludzi dopiero rozpoczynających zabawę z php. Po jakimś 1,5 roku te obawy nie zniknęły. Gereralnie przecietny programista webowy musi umieć:
PHP
SQL (oj kilka jest)
JavaScript (tego chyba nikt nie umie do końca)
DOM (trochę minęło, zanim załapałem)
XML
(X)HTML
CSS
Może prawię banały, ale to naprawdę jest ogrom wiedzy do przyswojenia. Prawdziwa zabawa zaczyna się, gdy wejdzeimy w szczegóły...
php:
- wzorce projektowe
- UML
- frameworki
- ORM
Jak mi ktoś z rocznym doświedczeniem powie, że zna dobrze choćby połowę z wymienionych, to znaczy, że nie wie jeszcze nic.
Z roku na rok wydłuża się czas nauki od tzw.
zera do bohatera - dzisiaj oceniłbym ten czas na jakieś 3 lata, po których dziury w wiedzy można zacząć łatać. Czas nauki kolejnych języków/technik skraca się od tego momentu.
Czy po takim czasie można napisać każdy program? TAK, ale zawsze będziesz pytał innych, a najczęściej będziesz pytał o pierdoły związane z niezałataną wiedzą
Ot, takie jest moje zdanie.
Pozdrawiam
dzesi
23.08.2007, 10:33:37
Dziękuje chłopaki

.Zawsze można na was liczyć.Powiem wam ze jak zacząłem uczyć sie javy to niejasności które miałem w php5 minęły

. Najbardziej obawiam sie javascript bo naprawdę jest spora i jak na razie większości skryptów niemoge rozgryźć.Ale co do jednego mogę sie zgodzić czym więcej uczę sie javy i php [ bibliotek itd] , to jest coraz trudniej i materiału jest więcej , ale mam nadzieje ze będzie dobrze

.Tylko mam problem z framowrrkami CI tzn umiem go [ tworzyć w nim proste rzeczy] , ale jakoś nie czuje tego czegoś co inni na tym forum , czy to wina frameworka ?
Sh4dow
23.08.2007, 10:52:06
naprawde dziwny temat, tak naprawde doswiadczenie zyskujesz w pracy. Ja po pol roku nauki pisalem piewsze mini stronki z jakims panelem itd, po 1.5 roku pisalem cos wiekszego co gdzies tam zyje swoim zyciem i bylo tak naprawde pierwsza wizytowka gdzieki ktorej dostalem pierwsza prace w sklepie internetowym i nagle okazalo sie ze jakie niecale 3 lata nauki zetknely sie z rzeczywistoscia gdzie bylem powiedzmy ze biegly ale doswiadczenia bylo malo, nagle zobaczylem ze duza baza danych to nie jest 10k rekordow, bo to nawet nie jest mala baza. Nagle okazuje sie ze optymalizacja kodu to nie jest usuwanie zbednych enterow czy innych smiesznych rzeczy. Podejzewam ze gdyby nie moge byla praca to tkwil bym jeszcze daleko w tyle. a tak zostalem zmuszony do nauki wielu dodatkowych technologii. A teraz ? to przedewszystkim masa gazet (internetowych oczywiscie), artykuly, blogi( oczywiscie nie o ziomkach na poziomkach tylko technicznych) z ktorych naprawde mozna wiele wyniesc, no i chociazby fora takie jak to tutaj.
Uczymy sie cale zycie, a przynajniej powinniśmy jezeli chcemy utrzymac stanowiso, a napewno jesli myslimy o stanowisku wyzej
chlebik
23.08.2007, 16:35:32
Do zawodowego programisty brakuje mi 200 kilometrow tak mniej wiecej

Nie posiadam wyksztalcenia informatycznego, ale ucze sie caly czas i mam nadzieje, ze z czasem uznam, ze umiem na tyle, aby starac sie o jakas prace w IT. Zas kwestia jest taka (pisal o tym Sh4adow), ze najwazniejsza jest praktyka. Ja na zajeciach na uczelni (oczywiscie "na lewo") czytalem ksiazki o JavaScripcie czy PHP i takie kwestie jak DOM czy wyrazenia regularne mialem teoretycznie obcykane. Pierwsza prosta proba wrzucenia tej wiedzy w kod skonczyla sie 4h dochodzeniem co jest zle i dlaczego. Ale to uczy, cholernie duzo uczy. I tez zgodze sie z przedpiscami, ze im czlowiek wiecej wie, tym bardziej zdaje sobie sprawe z wlasnej niewiedzy.
Pozdrawiam
Chlebik
PS. Ja PHP bawie sie tak od 9 miesiecy.
NoiseMc
23.08.2007, 16:53:38
Ja napisze tak ... im wiecej wiesz ... tym wieksza masz swiadomosc ze wlasciwie nie wiesz nic ... albo tym wiecej rzeczy jeszcze musisz sie nauczyc. Czytajac blogi, artykuly i posty na tym forum lub biorac udzial w konferencjach czlowiek dowiaduje sie o coraz to nowszych rzeczach ktore to powinien blizej poznac. Projektujac aplikacje, ktos kto ma mala wiedze zrobi to szybko bo pominie wiele rzeczy ktore nalezy wziac pod uwage ... ktos doswiadczony bedzie sie godzinami zastanawial czy wybrac takie czy inne rozwiazanie. Wniosek: Im mniej wiesz ... tym lepiej spisz
phpion
23.08.2007, 17:32:23
Cytat(NoiseMc @ 23.08.2007, 17:53:38 )

im wiecej wiesz ... tym wieksza masz swiadomosc ze wlasciwie nie wiesz nic ... albo tym wiecej rzeczy jeszcze musisz sie nauczyc
Jest dokładnie tak jak pisze kolega ~NoiseMc! Ja PHP zajmuję się od 5 lat i nadal uczę się nowych rzeczy. Nie można powiedzieć, że po X latach pisania będzie znał wszystko i każdy skrypt napiszesz z tzw. buta. Ja np. dziś zostałem określony mizernym średniakiem

(pozdro @mike

) z racji mojej słabej wiedzy nt. Symfony. Tak więc programista to taki zawód, w którym musisz się uczyć praktycznie non stop. Porównałbym go do prawnika, który również cały czas musi być na bierząco bo bez tego zostanie w tyle za konkurencją.
SHiP
23.08.2007, 18:06:24
Cytat(dzesi @ 22.08.2007, 21:42:45 )

Witam czytając sobie następna książkę nasuwa mi sie pytanie czy programiści php z 2-4 letnim doświadczeniem są w stanie napisać każdy projekt?
Imho się da

ale o jakości wtedy nie ma co mówic

. Ja sie uczylem php wlasnie rzucając sie na glęboką wode(jak teraz przypomne sobie moj parser szablonow sprzed kilku lat to śmiac mi sie chce ^^). A jak czegoś nie wiedziałem, szukałem w sieci. I to jest chyba najlepsza technika nauki - surfowanie po sieci, czytanie blogów. Manual pokaze jakie funkcje są dostepne i jak z nich uzywac. A ludzie na devBlogach pokaza jak z nich korzystac mądrze

, techniki pisania - to jest chyba podstawa ksztalcenia u phpowcow...
Co do nowinek. Początkujący ma trudniej bo nie jest z tym wszyskim za dobrze obeznany. Po kilku latach pracy gdy przychodzi potrzeba uzycia np. canvas w JavaScript, napisac jakis klient poczty via www to jakos łatwiej to przychodzi(przynajmniej w moim przypadku

. Chyba człowiek zdobywa lekką wprawę w tym co robi...
NuLL
23.08.2007, 18:41:22
Nie jestes w stanie napisac

Chyba ze robisz stronki - programowanie w PHPie nie konczy na robieniu czegos co sie szumnie nazywa CMSami

i sklepow.
A programowanie na tym nie konczy tak naprawde. Bo masz strony z milionami odwiedzin, programowanie aplikacji ktore komunikaja tylko zalozmy poprzez XML, JSONa, aplikacje konsolowe, czasem trzeba napisac API dla kogos z zewn, czasem ty komunikujesz sie z czyms / kims zewn. I gwaratuje ze w 15 minut wymyslibym projekt z ktorym dalbys sobie na luz
nasty
25.08.2007, 10:15:30
Cytat
czy jest już taki moment ze już więcej nie możesz poznać, chodzi mi o sam jeżyk i jego możliwości
Takiego momentu nigdy niema, ale pomijając sprawę skromności, to w pewnym momencie zaczynasz to czuć ze jesteś dobry, ze wymiatasz

dokładnie tego momentu się nie da określić, ale to z czasem przyjdzie
kwiateusz
25.08.2007, 10:53:58
Cytat(nasty)
Takiego momentu nigdy niema, ale pomijając sprawę skromności, to w pewnym momencie zaczynasz to czuć ze jesteś dobry, ze wymiatasz

dokładnie tego momentu się nie da określić, ale to z czasem przyjdzie

a potem spotykasz innego programistę i wiesz że nic nie wiesz
nasty
25.08.2007, 11:15:31
Cytat
a potem spotykasz innego programistę i wiesz że nic nie wiesz

toż to standard
batman
25.08.2007, 11:45:30
W zawodzie programisty PHP pracuję od ponad dwóch lat. Wcześniej były studia i zdobywanie doświadczeń. Z własnych obserwacji mogę stwierdzić, iż nadchodzi taki dzień, w którym żadna książka nic już nowego nie wniesie. Na 400 stron, jedynie 10 jest interesujące. Podobnie z gazetami o tematyce PHP. Większość artykułów pisana jest przez osoby, których wiedza ogranicza się do opisywanego zagadnienia. Blogi - 90% informacji to wiadomości wtórne, które można znaleźć w jednym miejscu (najczęściej na php.net).
Jednak nie twierdzę, że wiem wszystko. Codziennie uczę się czegoś nowego poprzez praktykę. Nie ma osoby, która wiedziałaby wszystko, więc wymiana wiedzy między programistami naprawdę pomaga w rozwoju, pozwala poznać nieznane dotąd obszary programowania.
Cytat
...nasuwa mi sie pytanie czy programiści php z 2-4 letnim doświadczeniem są w stanie napisać każdy projekt
Jak najbardziej. Jednak należy wziąć pod uwagę czas jaki im to zajmie oraz koszt projektu.
Cytat
jak patrze na ogrom tego wszy siego to mam warzenie ze ta nauka ciągle sie nie skączy ?
Fakt. Dużo tego jest. Jednak uczenie się wszystkiego jest nieco na wyrost. W programowaniu chodzi o to, by poznać smaczki języka, w którym programujesz, najważniejsze biblioteki oraz gdzie znaleźć odpowiedź w przypadku trudnych pytań.
grzeee
25.08.2007, 13:54:57
Kiedyś mój matematyk powiedział mi tak:" Wyobraź sobie że wiedza to koło, a okrąg tego koła to twoje pytania na które nie znasz odpowiedzi. Im większą wiedzę posiadasz ty okrąg twoich pytań jest wiekszy."
I mogę tylko potwierdzić to co tu już napisano, że z czasem się przekonuje ile to ja jeszcze nie wiem.
menic
25.08.2007, 14:00:09
Aby sie wszystkiego nauczyć PHP, CSS2, XTML i takie pierdolki to nie wiem ile to czasu trzeba. Ja z css i xhtmla znam podstawy. I nie mam chyba zamiaru ich lepiej poznac. Pare razy miałem sytuacje ze cos dziala na ie a nie dziala na ff i na odwrot i jak mam znac te wszystkie hacki jak to obejsc to bym sie chyba załamał
Jabol
25.08.2007, 14:30:51
Wiedza jest mniej wazna od umiejetnosci. Bardzo wazna jest umiejetnosc znalezienia informacji. Do tego wlicza sie zarowno umiejetnosc znalezienia i przeklepania kodu z internetu do projektu jak i rowniez umiejetnosc w kilka godzin wdrozenia sie i tworzenia w jakims tam jezyku/technologii (no dobra, jezyk to za wiele, ale z technologiami to sie zgadza) w takim stopniu, żeby wyniki miały sens. Nie trzeba umieć wszystkiego, bo to jest bez sensu. Trzeba umieć się nauczyć wszystkiego. Oczywiście jakąś tam podstawę należy znać (kilka języków, conajmniej kilkanaście technologii, parę środowisk, zarówno programistycznych jak i użytkowych, i takie tam), bo to zarówno fajnie wygląda w CV jak i daje możliwości do dalszej nauki. Aha, HTML, CSS i XML to nie technologie ani nie języki. To się rozumie samo przes sie, że człowiek to zna.
Sedziwoj
25.08.2007, 15:11:46
@menic
Programista PHP i musi znać CSS i HTML? Nie wiem, ale ciągle to jest powiązane, a przecież korzystając z MVC programista PHP może w ogóle tych rzeczy nie widzieć (o używaniu nie mówiąc).
Co do CSS to różnic pomiędzy IE i FF nie ma tak dużo, pobaw się JS to sam zobaczysz.
Ale przecież CSS, HTML i JS jest połączone, a PHP może bez tego istnieć. Do tego JS jest też ogrom wiedzy, tak samo HTML+CSS też trzeba znać sam składnie jak i różnice między przeglądarkami, jak pisać przyjaźnie dla niewidomych itp. itd.
Dlatego uważam że samo zagadnienie PHP jest dość rozbudowane. Do tego dochodzą bazy danych, choć korzystając z ORM można po części to wyeliminować.
P.S.
Cytat
Aha, HTML, CSS i XML to nie technologie ani nie języki.
A co to jest według Ciebie?
Cytat
XML (ang. Extensible Markup Language) to uniwersalny język formalny przeznaczony do reprezentowania różnych danych w ustrukturalizowany sposób
Chyb jednak język.
Cytat
To się rozumie samo przes sie, że człowiek to zna.
Ta, bo każdy zaczynał od własnej stronki, ale że
coś zna, nie znaczy że powinien to pisać. Bo porównaj to do wiedzy chociażby z PHP i pomyśli że są osoby co coś znają, jak uważasz czy na prawdę jest to warte uwagi?
A co do wiedzy, to rzeczywiście, jak się wie już coś więcej, to zaczynają się problemy które rozwiązanie będzie lepsze...
No i ciągle musimy się uczyć, ale to jest też plus, nie robimy ciagle tego samego, ciągle coś nowego i wyzwania.
menic
25.08.2007, 15:43:05
@Sedziwoj: patrząc po ogłoszeniach o prace musi to musi
Zgadzam sie że trzeba znać podstawy, ale IMO TYLKO podstawy. W koncu jest już podział na WEB DEVELOPER i PHP DEVELOPER.
A nazwiązując jeszcze do wypowiedzi Jabola. Na chwile obecną jest tyle technologii, narzędzi że zapamiętać wszystko jest rzeczą bardzo ciężką, wręcz niemożliwą.
Sedziwoj
25.08.2007, 16:37:31
Cytat(menic @ 25.08.2007, 16:43:05 )

@Sedziwoj: patrząc po ogłoszeniach o prace musi to musi

No niestety, każdy szuka kogoś aby robił wszystko...
A tak naprawdę jak chce się mieć kogoś dobrego, to nie może być do wszystkiego.
Sedziwoj, po co odrazu MVC? wystarczy zwykly system szablonow, ale zupelnie nie zgadzam sie z tym co mowisz, powiem nawet ze to lekki absurd, to tak jakby probowac pisac na klawiaturze bez klawiatury(lepszej analogii nie moglem znalezc).
Cytat
A co to jest według Ciebie?
wg. mnie jezyki znacznikow w porownaniu do jezykow kompilowanych czy interp. to raczej 'pseudo języki'
Co do tematu, to z perspektywy czasu moge powiedziec ze tego 'pakietu webdevelopera' ktory byl wymieniany w jednym z pierwszych postow mozna nauczyc sie na niezlym poziomie nawet w pol roku.
MMX3
25.08.2007, 20:47:35
Dlaczego każdy programista jest: blady, ma wytrzeszczone i przekrwione oczy? Jak nie jesteś na czasie to po prostu zginiesz. To od czytania manuali. Bo WEB idzie tak szybko do przodu, że żeby nadążyć to dniami się pracuje a nocami czyta.
dzesi
25.08.2007, 20:57:06
A ja myśle ze lepiej byc dobry z 3 jakiś technologi niż z 10 i po trochu .A co do niektóryc osób to napawde przesadzają
NuLL
25.08.2007, 21:00:41
Cytat
Dlaczego każdy programista jest: blady, ma wytrzeszczone i przekrwione oczy? Jak nie jesteś na czasie to po prostu zginiesz. To od czytania manuali. Bo WEB idzie tak szybko do przodu, że żeby nadążyć to dniami się pracuje a nocami czyta.
Myslisz ze kazdy taki jest ? Moze sam taki jestes i tak Ci sie wydaje ? Mi do cech wymienionych przez Ciebie daleko i nieskromnie powiem ze nie uwazam swojej osoby za Noob'a a za nowymi rzeczami nadazam
Sedziwoj
25.08.2007, 21:05:45
Cytat(flv @ 25.08.2007, 20:48:52 )

Sedziwoj, po co odrazu MVC? wystarczy zwykly system szablonow,
W sumie wystarczy, ale dodatkowa izolacja od SQL nie zaszkodzi.
Cytat
ale zupelnie nie zgadzam sie z tym co mowisz, powiem nawet ze to lekki absurd, to tak jakby probowac pisac na klawiaturze bez klawiatury(lepszej analogii nie moglem znalezc).
Szybciej pisać, bez monitora...Ale tu się mylisz, bo wystarczy że wiesz co masz zwrócić i w jakiej formie do widoku (tu się osoba html'em zajmuje i np. musi znać znaczniki Smarty) i to koniec. Walisz testy jednostkowe czy zwraca co miało, tak -> koniec pracy.
Cytat
wg. mnie jezyki znacznikow w porownaniu do jezykow kompilowanych czy interp. to raczej 'pseudo języki'
Wyciągnij definicję języka, a potem się zastanów. Bo mowa o języku, nie języku programowania (bo to już inny temat)
Cytat
Co do tematu, to z perspektywy czasu moge powiedziec ze tego 'pakietu webdevelopera' ktory byl wymieniany w jednym z pierwszych postow mozna nauczyc sie na niezlym poziomie nawet w pol roku.
Pierwszego, którego?
Cytat(NuLL @ 25.08.2007, 22:00:41 )

za nowymi rzeczami nadazam

Oj, można nadążać i nadążać... Czytanie zmian, bug'ów nowych bibliotek, a to jeszcze nie koniec spraw dotyczących języka, a przecież jest jeszcze programowanie, wzorce, algorytmy technologie projektowania (te ostatni może mniej)
Cytat
Wyciągnij definicję języka, a potem się zastanów. Bo mowa o języku, nie języku programowania (bo to już inny temat).
Odebralem to raczej jako skrot myslowy (jezyk -> jezyk programowania), jesli tak to zgadzam sie z tobą
Cytat
Szybciej pisać, bez monitora...Ale tu się mylisz, bo wystarczy że wiesz co masz zwrócić i w jakiej formie do widoku (tu się osoba html'em zajmuje i np. musi znać znaczniki Smarty) i to koniec. Walisz testy jednostkowe czy zwraca co miało, tak -> koniec pracy.
Mozliwe ze popadam troche w skrajnosci ale jak np. wyobrazasz sobie napisanie skryptu ktory bedzie pobieral dane z jakies strony z wykorzystaniem regexp? trzeba znac html'a zeby jakos 'wyjąc' te informacje.. kolejny przyklad to generowanie rss'a (a zdaje sie ze o xml'u tez mowiles ze nie trzeba znac), tak jak juz napisalem popadam w skrajnosci ale tych 'skrajnosci' znajdzie sie wiecej podczas programowania, inna sprawa to samo zrozumienie istoty programowania w php bez znajomosci html'a....
Cytat
Pierwszego, którego?
http://forum.php.pl/index.php?s=&showt...st&p=388994No moze troche przesadzilem z tym "pół roku", ale rok napewno powinienen wystarczyć na zapoznanie sie na niezlym poziomie z tymi jezykami, a jesli czytalbym ten temat bez zadnego wczesniejszego zwiazku z tymi jezykami to doszedlbym do wnioskow ze na nauke potrzeba conajmnniej z 5 lat.
menic
25.08.2007, 21:40:11
regexp? Przeanalizuje strone, zobacze co i jak, i mozna bez jakiejkolwiek znajomości już ruszać... O ile...
Znamy wyrażenia regularne, a to już perl

A XML? To IMO jest wymagane, podobnie jak bazy danych.
Tak wiec ogólna wiedza jest wymagana, zeby chociaz miec pojecie gdzie szukać...
Cysiaczek
25.08.2007, 21:52:23
HTML, CSS i JS jest tym dla php, czym GTK/qt dla aplikacji okienkowych. Moim zdaniem trzeba znać.
@flv - W pół roku to sie nawet dobrze nie nauczysz CSS i HTML, chyba, że chodzi Ci o wiedzę na poziomie podstawowym.
Ja uważam, że CSS, JS i HTML umiem, ale ciagle niektóre rozwiązania są dla mnie zaskoczeniem, ciagle muszę zerkać do manuali, gdy robię coś bardziej skomplikowanego. Już widziałem takich, co po pół roku nauki php twierdzili, ze są pro, a nawet nie umieli 5% tego co ja.Oczywiście reguła wyjatkiem stoi, więc znajdą się geniusze, co to w pół roku załapią.
Pozdrawiam.
Ciezko powiedziec czy chodzi mi o wiedzę podstawową bo granica miedzy wiedzą podstawową a tą bardziej 'pro' jest dosyć płynna, poza tym ty co innego rozumiesz jako wiedza podstawowa a ja co innego. Chodzi mi o wiedze z pomocą ktorej z małą pomocą manuala czy tez wyszukiwarki mozna zbudować bez wiekszych problemow rozbudowany serwis.
Ogolnie to zalezy od czlowieka, praktycznie w kazdej dziedzinie to na co jedna osoba poswieci 3 lata druga osoba moze zrobic w rok czy 2lata. Sam programuje troche ponad rok i z perspektywy czasu widze ze to co umiem, moglem sie nauczyc nawet w pol roku (nie chce zeby to zabrzmialo nieskromnie ale nie sadze tez aby moja wiedza byla na poziomie tych 'webmasterow' o ktorych z ironią wspominales) i stad to moje stwierdzenie ze w 'pol roku' mozna sie nauczyc tych jezykow.
menic
25.08.2007, 22:30:10
Nauczyć się mozna. Ale oprócz samego "umienia" trzeba zdobyć tez doświadczenie. A pół roku to zdecydowanie za mało.
Blodo
26.08.2007, 08:03:23
Uczenie sie PHP jest o tyle fajne ze nie potrzebujesz na nic wydawac kasy. Zadnych ksiazek, programow.. wystartowac mozesz w notatniku a info lapac w internecie. Ofcoz po jakims czasie zaczyna sie widziec przydatnosc programow typu ZDE, ale jesli chodzi o nauke to zadna ksiazka nie zastapi php.net lub najprostszego wyszukiwania na Googlach. Tym bardziej ze wiekszosc ksiazek promuje rozwiazania powszechnie uwazane za zle, i tez trzeba wiedziec jakie ksiazki kupowac zeby cos dobrego z nich wyniesc - a jak wiesz jakie kupowac, to juz ich na dobra sprawe nie potrzebujesz.
Szybkosc uczenia sie PHP zalezy tak wiec przede wszystkim od zainteresowania. Zrodel wiedzy jest pod dostatkiem.
phpion
26.08.2007, 09:24:19
Cytat(Blodo @ 26.08.2007, 09:03:23 )

zadna ksiazka nie zastapi php.net lub najprostszego wyszukiwania na Googlach
Kompletnie się z Tobą nie zgadzam. Wg mnie właśnie książki powinny być głównym źródłem wiedzy dla początkujących. Jakoś nie widzę nauki PHP od podstaw korzystając tylko z php.net. A kursy internetowe? Wiadomo, zbyt wysokich lotów nie są. Moim zdaniem książki, książki i jeszcze raz książki - w szczególności serii Wrox. Spora cena, ale są jej warte. Poza tym - ja osobiście wolę usiąść lub położyć się z książką i na spokojnie analizować problemy niż patrzeć w monitor i kopiować listingi.
batman
26.08.2007, 11:00:22
Cytat
Cytat
zadna ksiazka nie zastapi php.net lub najprostszego wyszukiwania na Googlach
Kompletnie się z Tobą nie zgadzam.
Na stronach php.net i w manualu każda osoba zaczynająca programować w PHP znajdzie znacznie więcej informacji niż w książkach. Oczywiście dostęp do tych informacji nie należy do najbardziej przyjaznych, jednak przy odrobinie cierpliwości można wszystko znaleźć, zwłaszcza w komentarzach.
Sam zaczynałem naukę od manuala i wyszło mi to na dobre. Teraz przynajmniej wiem jak i gdzie szukać zagadnień, na temat których nie wiem zbyt wiele. Nauka z książek ma to od siebie, że narzuca pewien styl kodowania, który nie zawsze nam pasuje, jednak nie można go zmienić, ponieważ przykłady tak są napisane i nie da się ich łatwo przerobić, zwłaszcza dla początkujących programistów.
Z drugiej jednak strony, nauka z książek ma to do siebie, że znacznie łatwiej się połapać w zagadnieniach, które są odpowiednio pogrupowane.
phpion
26.08.2007, 12:05:12
Cytat(batman @ 26.08.2007, 12:00:22 )

Z drugiej jednak strony, nauka z książek ma to do siebie, że znacznie łatwiej się połapać w zagadnieniach, które są odpowiednio pogrupowane.
Dokładnie o to mi chodzi; w książkach wszystko jest ułożone w taki sposób aby czytelnik stopniowo poznawał zagadnienia. Manual to manual, spis i opis funkcji, natomiast książka opisuje jak poszczególne funkcje sklecić w całość i jak je zastosować. Ja osobiście jestem za NAUKĄ z książek i za WSPOMAGANIEM z manuala
Jabol
26.08.2007, 13:39:24
@Sedziwoj. Jako języki miałem na myśli języki programowania, także tutaj małą nieścisłość. Wierz mi lub nie, nikt Ci za znajomość HTML, CSS'a i XML'a pracy nie da. Po prostu nie ma takiej możliwości, musisz znać coś jeszcze. I jak już znasz to tamto, to powinieneś znać HTML'a CSS'a i XML'a i coś tam jeszcze pewnie, no idea co.
Co do uczenia się z książek oraz internetu. Napisze to po krótce: mam/miałem w domu 4 książki o językach programowania. Znam dziś 4 języki programowania (no, dobra, nie licząć awk, sh, sql, języków znacznikowych, brainfucków, syntaxów do konfiguracji i takich tam, 4 normalne języki programowania). Jeżeli chodzi o technologie to już chyba nie ma aż tak wielkiej różnicy jak przy językach programowania, ale też warto mieć książeczkę jakąś pod ręką.
batman
26.08.2007, 22:20:17
Tak to już jest, że nauka jakiejś technologii (języka) pociąga za sobą potrzebę znajomości innej technologii. W końcu programista PHP musi wiedzieć jak pisać najprostsze nawet zapytania SQL. Tak samo jest z HTML, CSS, JS, czy XML. Nie można być programistą PHP bez znajomości tych technologii (języków). Przecież PHP został stworzony z myślą o pisaniu dynamicznych stron WWW. Więc twierdzenie, że programista PHP nie musi znać tych zagadnień jest tak samo poprawne, jak twierdzenie, że pisarz nie musi znać zasad ortografii czy gramatyki.
Sedziwoj
27.08.2007, 21:01:28
Pracując w grupie osób wiedza o html jest Ci zbędna, bo to stanowi widok, a są osoby które robią lepiej to od Ciebie, więc przekazujesz im co trzeba i sajonara. CSS jest jeszcze dalej od programisty, tak samo jak JS, choć przy AJAX jest współpraca, tylko że nie musisz znać JS aby ją realizować (no dobra chyba że mowa o pewnym sposobie komunikacji). Co do XML to jest przydatny i znajomość jest użyteczna. (a czasem wymagana)
Oczywiście znam bardzo dobre xHTML, CSS czy JS ale pracując jako programista PHP wolę nie mieć z nią styczności. I to działa też na korzyść produktu finalnego, jeśli poszczególnymi rzeczami zajmują się odpowiednie osoby.
Co do znajomości SQL, to jakby zakładać poprawny projekt, to też ona jest zbędna.
Ale jak można zauważyć to co piszę to raczej utopia niż rzeczywistość, a że trzeba żyć trzeba umieć różne technologie (i dlatego większość nie jest mi obca, a nawet dobrze znana)
batman
27.08.2007, 21:21:26
Cytat
Ale jak można zauważyć to co piszę to raczej utopia niż rzeczywistość
I bardzo dobrze. W ten sposób programista nie ma klapek na oczach, jak koń, tylko musi rozumieć problem na wielu płaszczyznach. Jakoś nie widzi mi się praza, w której dostaję od osoby X zlecenie - zrób pudełko, które przyjmuje jakieś argumenty i zwraca coś tam. Nie po to zostałem programistą, by wykonywać pracę odtwórczą, lecz by się rozwijać w kilku dziedzinach. A osoby, które twierdzą, że nie znają HTML, ponieważ są programistami PHP powinny zostać powieszone
Jabol
28.08.2007, 09:04:17
Cytat(batman @ 27.08.2007, 22:21:26 )

I bardzo dobrze. W ten sposób programista nie ma klapek na oczach, jak koń, tylko musi rozumieć problem na wielu płaszczyznach. Jakoś nie widzi mi się praza, w której dostaję od osoby X zlecenie - zrób pudełko, które przyjmuje jakieś argumenty i zwraca coś tam. Nie po to zostałem programistą, by wykonywać pracę odtwórczą, lecz by się rozwijać w kilku dziedzinach. A osoby, które twierdzą, że nie znają HTML, ponieważ są programistami PHP powinny zostać powieszone

To trzeba było zostać projektantem albo analitykiem. Programista jest dokładnie od tworzenia takich pudełek...
batman
28.08.2007, 10:41:34
Osoba, która wykonuje pracę odtwórczą przestaje się rozwijać. Poznawanie technologii powiązanych umożliwia programiście na poszerzanie wiedzy z różnych zakresów i dzięki temu osoba taka staje się bardziej twórcza, a co za tym idzie bardziej doceniana w miejscu pracy.
menic
28.08.2007, 11:36:54
Poznawanie technologi ok... Ale nie zawsze chcesz poznawać te które musisz. Np. musisz poznac css, ale wolałbyś np. Ruby
batman
28.08.2007, 11:39:15
Zgadza się, ale programista ma znacznie większą styczność z CSS niż z Ruby. Poza tym w pisanie w Ruby też wiąże się z poznawaniem HTML/CSS/JS .
menic
28.08.2007, 11:41:46
IMO jest na odwrót. Ruby to jest programowania, a css nie

Programista to programista a nie "webdeveloper"
batman
28.08.2007, 11:48:33
Całkowicie się z Tobą zgadzam, jednak podtrzymuję tezę, iż osoba, która tylko klepie "pudełka", tak naprawdę stoi w miejscu, a osoba, która oprócz programowania poznaje zagadnienia "około-programistyczne", ma znacznie lepsze przygotowanie do pisania programów.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.