kryr
26.03.2002, 12:05:40
:arrow: to moze nie jest zwiazane z tematyka foruma, ale...
:?: Jak uwazacie: Jaki jest rynek pracy? Czy latwo jest znalesc prace czlowiekowi ze znajomosica powiedzmy: php, MySQL, XML w miare dobrze platna prace?
:!: Czy tez php to strata czasu i jedynym wyjsciem jest przekwalifikowanie sie?
arlo
26.03.2002, 12:33:04
heh, to powinna byc sonda...
ale mysle, ze rynek pracy jest bardzo przepelniony i nie wiem czy umiejetnosci zwiazane z php, sql-em i xml-em wystarcza... mysle, ze popyt teraz jest ogolnie na webmasterow znajacych sie na rzeczy...
kryr
26.03.2002, 19:52:16
Czyli co?
Lepiej sie przekwalifikowac?
Moze lepiej jest z JSP albo ASP?
admin
27.03.2002, 09:00:34
Zalezy co rozumiesz przez 'znalesc prace'... jesli chcesz z tego zarabiac na zycie to raczej nie za bardzo da rade..., ale znam kolesia ktory pracuje na pol etatu z samego php+MySQL i jak na pol etatu to w sumie zarobki nie sa zle. Robota w php jest bardzo dobra wydaje mi sie dla uczniow/studentow - ja sam jestem w takiej sytuacji i bardzo mi odpowiada praca po zajeciach, a pieniazki jakie sie dostaje w stosunku do wlozonego czasu sa bardzo ladne.
Jesli chodzi o ASP/JSP to ... niestety nie w Polsce - na to bedzie Ci ciezko znalesc klienta bo w Polsce po prostu malo jest serverow obslugujacych takie (hehe) "nowosci" ...
GeoS
27.03.2002, 12:59:35
Cytat
Jesli chodzi o ASP/JSP to ... niestety nie w Polsce - na to bedzie Ci ciezko znalesc klienta bo w Polsce po prostu malo jest serverow obslugujacych takie (hehe) "nowosci" ...
Mylisz sie i to ogromnie. Znajdziesz prace w tej "kategorii" znacznie lepiej platna. niz w "kategorii" php.
Java ma pszyszlosc, co niekoniecznie dotyczy ASP.
Zlecenia na aplikacje w Javie daja duze firmy, dysponujace duzymi pieniedzmi i wymagajace wysokiej jakosci aplikacji (stronka Gazety Wyborczej i kilka innych wiekszych serwisow w Polsce dziala w oparciu o JSP, servlety, ...).
Ich nie interesuje hosting u podrzednych ISP - wstaja swoje maszyny u tych profesjonalnych na zasadzie kolokacji lub tworza wlasne centra danych. Odpalaja na nich kazdy soft, jaki im sie podoba i na jakiego zakup jest ich stac.
Reasumujac - mylisz sie co do tego, ze nie ma klientow na rozne aplikacje Javy i ze w Polsce nie ma dla nich platformy.
PS Przeciez zawsze mozna rzucic troche grosza i kazdy admin, gdy poczuje kase, to jest w stanie stworzyc korzystne warunki dla "swojego najlepszego klienta":-)
kryr
27.03.2002, 14:44:24
Czyli jaki z tego wniosek?
W polsce nie ma szans na robote 'programisty aplikacji internetowych'

?
Czyli nauka tego (php,ASP,JSP) to strata czasu?
Jestem ciekaw jeszcze jednego: jaka branza IT najchetniej (najwiecej) rekrutuje nowych pracownikow (gdzie jest 'wziecie')

?
Wnioskuje, ze w polsce nie dosc ze jest recesja to w ogole boom informatyzacji jeszcze przed nami?
Slash
28.03.2002, 00:27:45
Firmy poszukujące pracowników na stanowisko np. Programisty php oczekują od takiego człowieka nie tylko znajomości php, baz danych SQL, nie wspomne już o XML czy JS.. ale znajomości systemów unix'owych.. Linux lub FreeBSD (bo to najczestsze), poza tym chca jeszcze doswiadczonych ludzi we Flashu, a co za tym idzie w Grafice 2D, najczesciej Abobe Photoshop...
Jak tutaj znalesc takich wykwalfikowanych ludzi ?
Oczywiscie, ze są tacy ludzie, ale kwota na jaka oczekuja przerasta nie raz mozliwosci wyplaty dla takiego pracownika.. :?:
kryr
28.03.2002, 10:48:00
Wydaje mi sie ze o takich ludzi znow nie jest tak ciezko ...
Jezeli znasz sie na HTML znasz i XML, jezeli programowales w C++ poradzisz sobie bez problemu w php i JSP (z ASP troche gorzej, ale jezeli programujesz od dluzszego czasu to kazdy jezyk jest dla ciebie taki sam a na opanowanie czegos nowego spokojnie starczy 24h).
Z flashem tez problemu takiego strasznego nie powinno byc w koncu wystarczy troche talentu odziedziczonego po pradziadku malarzu i bedzie OK. :?
Chyba nie jest tak zle...
kurtz
29.03.2002, 08:16:53
Cytat
Jak uwazacie: Jaki jest rynek pracy? Czy latwo jest znalesc prace czlowiekowi ze znajomosica powiedzmy: php, MySQL, XML w miare dobrze platna prace?
:!: Czy tez php to strata czasu i jedynym wyjsciem jest przekwalifikowanie sie?
zalezy od zaawansownaia wiedzy, miasta znajomosci i grubosci portfolio. moze sie okazac ze nie posiadajac dosc ktoregos z tych 4 nie masz zbytnio szans (smutna szara rzeczywistosc).
php jest popularne ale sugerowlanym zaintersowac sie czyms innym - i jsp i asp (asp.net) sa nienjagorszymi pomyslami. ze swojej strony dorzuce perla i ew pythona. a potem to juz tylko pisac pisac pisac.
kryr
29.03.2002, 18:58:14
W sumie to mnie pociesza... :wink:
W ASP juz kiedys robilem, a JSP wlasnie zaczynam sie uczyc... zobaczymy...
Wiec, co mowisz pisac pisac pisac - a wiec kasa kasa kasa

:wink:
kurtz
30.03.2002, 12:32:51
Cytat
pisac pisac pisac - a wiec kasa kasa kasa
nie. te dwa sie roznia. jesli uda sie polaczyc oba to winszowac, ale zeby nikt tutaj wlosow z glowy nie darl ze nikt nie chce mu placic $ a on tak duzo wie.
kukix_old
30.03.2002, 18:07:18
z tego co wiem , to asp, jsp jak i php dzialająpo stronie serwera.
nie różią sięone od siebie zabardzo pod względem możliwości....
kurtz
31.03.2002, 11:19:21
Cytat
z tego co wiem , to asp, jsp jak i php dzialająpo stronie serwera. nie różią sięone od siebie zabardzo pod względem możliwości....
mowilem o roznicy pomiedzy
zarabic a
pisac.
haiaw
8.04.2002, 23:10:25
Cytat
z tego co wiem , to asp, jsp jak i php dzialająpo stronie serwera.
nie różią sięone od siebie zabardzo pod względem możliwości....
8O
Dawno tak nie zaROTFlowalem
Wiking
10.04.2002, 14:02:02
Skoro już jest tu na forum taki post troszkę nie związanyz tematem to chciałbym go kontynuować.
Moje pytanie brzmi jak zacząć ? Ewentualni pracodawcy wymagają portfolio, linków do wykonanych prac itp, a my mamy co najwyżej swoją stronę może i dobrą ale jedną jedyną i to w dodatku robioną dla siebie a nie na zamówienie. W związku z tym nas nie biorą do swojej pracy (chodzi mi tu o zlecenia jakich wiele się pojawia), nasze portfoloi się nie powiększa i kółko się zamyka.
Co z tym fantem?
GeoS
11.04.2002, 15:13:00
Polcay maja to do siebie, ze potrafia (przynajmniej niektorzy) kombinowac - powinno Ci cos dac do myslenia.
Zaczynasz od zrobienia swojej strony, pozniej robisz za grosze dla jakiejs cioci, wujkowi, znajomym i tak portfolio sie powieksza (wprost proporcjonalnie do umiejetnosci).
Jak juz zostaniesz przez kogos dostrzezony, to zaczna sie sypac zamowienia w 100% komerycjne, za konkretniejsze pieniadze :-)
kryr
15.04.2002, 13:53:30
Nie, z porfolio problemow raczej nie ma... kazdy chce zeby cos mu zrobic za darmo/pol-darmo :wink:
Ja w portolio mam dwie pozycje (w ciagu 1 roku) - maly serwis informacyjny i reklamowke, a pozostale 2 wlasnie sie robia (i nie takie male - m.in. ze sklepem internetowym)...
Zobaczymy...
Seth
18.04.2002, 12:20:02
Jesli chodzi o wykorzystanie asp i javy to w wielkih firmach np w Erze GSM w ich wewnetrznej sieci tylko to sie wykorzystuje.
kryr
18.04.2002, 12:38:10
OK, ale swoja droga, czy nie jest to zastanawiajace?
php jest rownie dobre jak ASP... Czemu wiec ASP a nie php?
Seth
18.04.2002, 14:30:52
Wydaje mi sie, ze dlatego iz Microsoft rules (hehe

).
A jesli dobrze kojarze to chyba asp ma wieksza mozliwosc ingerencji w system, wiec i wieksze mozliwosci.
Ja tam osobiscie jestem za php :!: 8)
kryr
18.04.2002, 14:37:19
Ja tez jestem jak najbardziej za php (dlatego, ze nie jest komercyjny)
Co do ingerencji w system, to nie jestem pewien... ale kiedy sie dowiedzialem, ze php tez moze korzystac z COM to nie widze sensu istnienia ASP
GeoS
31.08.2002, 13:48:01
To co z tym dzialem PRACA :?: Bedzie, czy nie :?:
hyper
31.08.2002, 14:07:42
Nie będzie!
... bo już jest
GeoS
31.08.2002, 21:50:15
Dziękuję
msulik
13.09.2002, 11:43:46
Cytat
Wiec, co mowisz pisac pisac pisac - a wiec kasa kasa kasa

:wink:
Na zajęciach z przedmiotu o enigmatycznej nazwie Podstawy Terorii Obliczalności kobieta uzmysłowiła nam, że programista nie zarabia adekwatnie do swoich umiejętności. Najwięcej zarabiają ci, którzy potrafią "przetłumaczyć" programistom to, o co chodzi zleceniodawcy. I jest w tym trochę racji - programista to taki Murzyn od brudnej roboty.
Cytat
Moje pytanie brzmi jak zacząć ? Ewentualni pracodawcy wymagają portfolio, linków do wykonanych prac itp, a my mamy co najwyżej swoją stronę może i dobrą ale jedną jedyną i to w dodatku robioną dla siebie a nie na zamówienie. W związku z tym nas nie biorą do swojej pracy (chodzi mi tu o zlecenia jakich wiele się pojawia), nasze portfoloi się nie powiększa i kółko się zamyka.
Co z tym fantem?
To fakt, że trudno dzisiaj o portfolio. Oferty pracy w niemal każdej dziedzinie aż
roją się od sformułowań typu: "Osoba młoda z doświadczeniem minimum 2 lata" - czy to nie paradoks? Jeśli chodzi o php, to widziałem kilka ogłoszeń w usenecie (np. na napisanie prostego sklepu), w których było napisane: "Portfolio i ewentualnie propozycja rozwiązania". Spójnik
"i" można portaktować jak
"lub" - czytałem kiedyś artykuł o ofertach pracy i stwierdzono tam, że pracodawcy niekoniecznie zależy na spełnieniu wszystkich, "wymaganych" warunków, tylko na zebraniu sporej liczby zgłoszeń, z których będzie mógł ewentualnie wybierać i przydzielać do różnych zadań. Nie znaczy to oczywiście, że spełnienie tylko warunku posiadania prawa jazdy pozwala nam twierdzić, że nadajemy się na stanowisko "dyrektora zespołu rozwoju i wdrażania rozwiązań telekomunikacyjnych" :mrgreen:
Osobiście postanowiłem napisać kilka przydatnych, rozbudowanych skryptów (a może nawet w okrojonej wersji za darmo, a co!), ale nie na zamówienie, tylko dla siebie - żeby uczynić z nich moje portfolio. Skoro nie mam zleceń, sam je sobie daję.
I jeszcze jedna kwestia: znajomości to dobra rzecz - to fakt. Tylko jak robię portal dla mojej babci, to przecież nie mogę od niej żądać kokosów z jej wykonanie, bo to moja babcia! :mrgreen:
P.S. Ten pierwszy głos na opcję numer 1, to ja oddałem. Chociaż po głębszym zastanowieniu stwierdzam, że jest fatalnie.
mazy
13.03.2003, 11:02:04
Jeśli już mowa o zmianie języka na np.:ASP, to moim zdaniem lepiej już przekwalifikować się n weterynarza

przynajmniej łatwiej o zajęce(w końcu zwierzaczki chorują

).
zalew
13.03.2003, 13:34:37
jest nas duzo (tych co pisza w php)..
i wiem ze php a potem SQL to sie ucza juz teraz nastolatkowie.. wiec wiem ze za rok czy dwa to juz bede musial duuuuuzo wiecej.. dlatego zaczynam sie uczyc wiecej (tyle o ile czasu mi starcza).. ide w bazy danych.. pracy z sql server sie ucze.. i obecnie zaczynam studiowac bazy oracle.. choc wiem ze to srogo platne bazy i ciezko bedzie o prace bo malo kto uzywa takich baz (w pl) to moze umiejetnosc zaprocentuje gdy sie trafi tzw. 'szansa' :? .. zwlaszcza ze dzieciom sie nie chce tego uczyc.. co sadzicie ?
hyper
13.03.2003, 15:21:05
Na jakiej podstawie mówisz, że mało osób używa baz Oracle?
Z tego co wiem całkiem sporo dużych firm korzysta z ich rozwiązań.
Seth
13.03.2003, 15:32:45
Co do ASP to chyba lekko przegiales. Po pierwsze uwazasz, ze nikt go nie uzywa bo pewnie nie zetknales sie z duzymi firmami w ktorych praktycznie tylko jego sie uzywa to samo tyczy sie bazy Oracle. Baza ta jest jedna z najlepszych z jakimi mialem stycznosc. Ale technologie typu ASP i Oracle nie sa dla mas a dla profesjoanlistow, wiec jezeli chcesz dostac sie do duzej firmy to znajomosc ich jest niezbedna
mazy
13.03.2003, 16:11:16
Mimo wszystko warto uczyć sie. Przecież to nie tylko praca ale również fajna zabawa, satysfakcja z sukcesów!
zalew
13.03.2003, 16:13:44
seth, hyper
mowicie ze sie nie zgadzacie, a potwierdziliscie to co mowie.. oczywiste ze duze korporacje uzywaja oracle bo sa to podobno najlepsze bazy na swiecie.. mowie o powszednim uzyciu w firmach srednich i malych... tam jednak panuje php i my/progres.. przynajmniej z takimi jak dotad sie zetknalem.. oczywiscie jakbym mial wieksze doswiadczenie i uklady to bym moze zlapal fuche w duzej firmie gdzie bym pracowal na bazach na ktore ta firma wywalila kupe szmalu... o tym mowilem uzywajac slowa 'szansa'..
o asp nic nie mowilem wiec to chyba nie do mnie ?
>>Ale technologie typu ASP i Oracle nie sa dla mas a dla profesjoanlistow, wiec jezeli chcesz dostac sie do duzej firmy to znajomosc ich jest niezbedna<<
dokladnie to mialem na mysli mowiac o tym ze poczatkujacy sie za to nie biora.. po to sie ucze by sie wybic :wink: no i satysfakcja umiejetnosci...
mazy
13.03.2003, 16:22:27
Cytat
i uklady
to jest w tym wszystkim najgorsze!
zalew
13.03.2003, 16:41:25
znowu bez przesady, nie ma co zbaczac na same uklady.. w kazdym zawodzie ulatwiaja, ale dla pracowitych w koncu sie znajdzie gzies dobre miejsce..
GeoS
13.03.2003, 17:49:51
No fakt, nie ma co sie oszukiwac, ze licza sie same uklady.
Przy projektach duzego kalibru licza sie nie tyle co znajomosci, ale lapowki.
Kazdy kto robil lub staral sie robic cos duzego przyzna mi racje.
Panowie i panie: o to Polska wlasnie
hyper
13.03.2003, 18:02:15
Dobrze, że UE na horyzoncie. Przynajmniej będzie można pracować za granicą.
castor
13.03.2003, 18:18:33
Cytat
No fakt, nie ma co sie oszukiwac, ze licza sie same uklady.
Przy projektach duzego kalibru licza sie nie tyle co znajomosci, ale lapowki.
Kazdy kto robil lub staral sie robic cos duzego przyzna mi racje.
Panowie i panie: o to Polska wlasnie

musze cie pocieszyc ...lub zmartwic...
...lecz na zachodzie wcale nie jest inaczej
...wracajac do ASP to naprawde uczcie sie ASP czy JSP bo w duzych ,czy nawet w coraz wiekszej ilosci mniejszych firm o php nawet nie chca gadac.... sa to przede wszystkim firmy ktore stawiaja wlasne serwery w parkach serwerow i nie korzystaja z webspace u jakis hosterow.
..takie sa moje doswiadczenia ....nie wiem jak to w kraju wyglada ale mysle ze jest podobnie :wink:
Seth
13.03.2003, 20:14:03
To samo tyczy sie VisualBasic'a i C# Z mojego doswiadczenia wynika, ze wygrywaja te rozwiazania za ktorymi stoja duze firmy. Nieraz slysze, ze ponoc te jezyki upadaja czy tez, ze nikt ic nie uzywa... blad. Chyba najlepszym przykladem, ze te technologie sie rozwijaja jest .NET (takze ASP.NET) Zgadzam sie z castorem, ze nauka innych jezykow niz php to dobra inwestycja to samo tyczy sie XMLa, ktory narazie tez wsrod 'ludu' ma male zainteresowanie.
Co do UE to podchodze do tego sceptycznie. Nie sadze, ze beda tak nas z otwrtymi 'recami' przyjmowac, a jezeli nawet to maja w tym jakis cel i niech nikomu sie nie wydaje, ze bedziemy zarabiali tyle ile osoby z dabych panstw. Poza tym powinnismy budowac nasze panstwo, a nie z niego uciekac... no chyba, ze jest juz tak zle, ze trzeba brac sie tego co daja.
Jeszcze tak mi sie wydaje, ze najlepiej sie uczyc rozwiazan, ktore sa dostepne na wielu platformach przez co mamy wieksze pole do popisu. Mowie tu np o protokolach internetowych, XMLu itp itd.
GeoS
13.03.2003, 23:03:23
hyper:
Nie smuc, ze jak wejdziemy do Unii to bedzie tak latwo dostac prace. W tym momencie poddajesz sie populizmowi serwowanemu przez media.
Gdybys juz teraz reprezentowal soba cos istotnego dla zachodnich pracodawcow (jako programista), to nie mialbys problemow z wyjazdem, mieszkaniem, ... , na zachodzie.
castor: wiem, ze na zachodzie nie jest duzo lepiej, ale tam przynajmniej dostaje sie wiecej hajsu za te "mniejsze" projekty
Wiadomo, ze im programista jest bardziej wszechstronny, tym mu latwiej idzie zarabianie pieniedzy.
Jak to powiedzial na pierwszym z wykladzie prowadzacy: zadaniem mojej uczelni nie jest wyksztalcenie kolejnych programistow C, C++, czy Javy. Uczelnia jest ambitniejsza i chce nas nauczyc myslenia, aby konkretna technologia stawala sie narzedziem naszego umyslu. Nie chca tworzyc kolejnych rzemieslnikow wyrobnikow, bo nie o to chodzi.
Malpe mozna nauczyc jezyka migowego, to i programistow mozna wyksztalcic na peczki, ale nie to przeciez w tym wszystkim jest celem.
Podstawa to myslenie, algorytmika i logika, reszta to tylko troche czasu nad manualami i przyswojenie podstaw
Mam nadzieje, ze nikogo nie obrazilem swoja wypowiedzia.
castor
13.03.2003, 23:15:18
madre slowa
Sir Blade
13.03.2003, 23:45:29
duze firmy wybieraja rozwiazania drogie bo sie kreci wtedy interes (ktos przeciez musi wybrac jedyne sluszne rozwiazanie). A potem pompuje sie kase i to duza. Wiem cos o tym bo przez ostatnie 6 miechow pracowalem dla servisco. firma wdrazala system za jakies ca. 12 mln Euro. Przy takich projektach to tylko zyc nie umierac
hyper
14.03.2003, 22:18:59
gajcy:
Raczej zdaje sobie sprawę, że po wejściu do UE nie będzie wcale wesoło.
Pracy będzie tyle ile było i będzie tak samo ciężko ją dostać. Jednak
pracodawcy będą mogli szybciej zatrudniać obcokrajowców niż w tej
chwili. Z tego co wiem Anglia i Irlandia zamierzają otworzyć granice
rynków pracy bez większych opóźnień, a właśnie w Irlandii szczególnie
dobrze rozwijają się technologie informatyczne.
Seth:
Jestem jak najbardziej za patriotyzmem. Szkoda tylko, że mój patriotyzm
zanika jak patrze na to co się dzieje na poziomie rządzących tym pięknym
krajem...
dragossani
21.03.2003, 15:49:24
Z moich doświadczeń wynika, że im większa firma, tym dział IT jest bardziej finansożerny. Zwykle w użyciu jest najdroższe możliwe oprogramowanie. Na stacjach roboczych Windows, Office, WinFax itd., a na serwerach Windows NT/2000, ASP, SQL Server albo Oracle, MsExchange itd. Przy tym administratorzy zajmują się raczej odcinaniem kuponów od wszystkiego co się da, a do każdej trudniejszej roboty wynajmują speców z zewnątrz. Takie niestety są najczęściej realia.
Nie znaczy to jednak, że w takich miejscach nie mamy co szukać. Skoro firma wydaje duże pieniądze na dział IT z czego większość przeżerane jest przez koszty oprogramowania, to osoba potrafiąca wskazać metody oszczędności i przeprowadzić proces uzdrawiania infrastruktury informatycznej może liczyć na przynajmniej część z zaoszczędzonych przez firmę pieniędzy. Przestawiamy serwery na Linuxa albo FreeBSD: nat, dhcp, named, iptables, squid, qmail, procmail, fetchmail, imap, apache, jboss, php, pearl, mysql, postgres, samba, hylafax, ldap. Przestawiamy stacje na Linuxa: mozilla, openoffice, jakiś klient hylafax. Następnie piszemy (z wypróbowanymi ludźmi) witrynę intranetową i internetową firmy - przy prostszych zastosowaniach php i MySql wystarczy, przy rozbudowanych raczej J2EE i Postgres (w krytycznych sytuacjach trzeba niestety zainwestować w Oracle). Działa to zwykle 10 razy lepiej niż przedtem, kosztuje 0 PLN, a pilnuje tego człowiek (czyli my

), który wie o tym zwykle więcej niż poprzedni administratorzy razem wzięci. Która firma nie skusiłaby się na to?
Oczywiście droga do takiej sytuacji jest długa i wybosita. Najpierw małe projekty za znikomą kasę, potem większe (za równie znikomą kasę

) - portfolio nam puchnie, a my zaczynamy obracać się w odpowiednim towarzystwie. Wtedy albo wykluwa nam się w głowach wizja własnego interesu i szukamy inwestora (tak, są tacy); albo trafia nam się stanowisko w dużej firmie i przeprowadzamy tam opisaną wyżej rewolucję, windując przy tym w góre własne zarobki (czego wszystkim życzę 8)).
ramze
22.03.2003, 17:17:22
No wszystko ładnie pieknie, pracujemy nad doskonaleniem siebie, rozwijamy swoje umiejętności, zdobywamy doświadczenie, wiemy o linuchu wszystko (Ja nie wiem nic), az tu nagle Pan gates wypuszcza windowsa 1000000 o do każdej licencji dodaje serwer gratis, i wszystkie małe firmy rzucja sie na coś takiego haotycznie i kupuja z myślą o wspaniałym bonusie, a duże i wilekie formy maja swoje systemy korporacyjne które sa obsługiwane przez osoby które takie oprogramowanie stworzyły, i takie osoby zazwyczaj posiadają gigantyczną wiedzę i za tą wiedze biorą gigantyczne pieniadze. Wniosek, najlepszym sposobem na zarobienie uczciwych pieniędzy jest otwarcie własnej firmy która potrafi obsługiwac wszystkie systemy operacyjne, potrafi pracoac na paintcie jak i na vbssines lub potrafi tworzyć kompleksowe rozwiazania korporacyjne dla dużych firm, bo na nich jest zarobek, bo zazwyczaj tylko one moga sobie pozwolić na nieoszczedzanie na IT a małe i srednie firmy wola zatrudnić szwagra ginka i zapłacic mu 100 zł za instalacje i pełną konfigurację linucha, lub zazwyczaj małe firmy są otwierane przez osoby które same sobie linuch skonfiguruja. A musze was ostrzec, że 70% małych firm upada po pierwszym roku! To co napisałem może nie jest zbyt optymistyczne, ale zawzze warto sie starac być KIMŚ i zaistnieć na rynku. Ale na to trzeba dużo cxzasu i pieniedzyoraz wiedzę w jaki sposób budowac swoja marke, markę która w przyszłości ma szansę stac sie klasą sama w sobie.
kurtz
13.04.2003, 00:34:58
witam
Cytat
duze korporacje uzywaja oracle bo sa to podobno najlepsze bazy na swiecie.. mowie o powszednim uzyciu w firmach srednich i malych... tam jednak panuje php i my/progres.. przynajmniej z takimi jak dotad sie zetknalem..
po pierwsze nie patrz krotkowzroccznie - zamierzasz cale zycie pracowac w malych firmach? ;)
po drugie nie robilbym wielkiego szumu, w 2000 roku po poltorarocznym romansie z mysqlem trafilem do firmy gdzie wszystko dzialalo na mssql2000. przezylem ;) 12 miesiecy temu oracla znalem wylacznie z ksiazek i obrazkow na wykladach - no i przez ostatni rok prawie codzien korzystalem z OCi Managmenta. tez przezylem :)
ludzie kochani - kto sie boi nigdy nie sprobuje.
Cytat
oczywiscie jakbym mial wieksze doswiadczenie i uklady to bym moze zlapal fuche w duzej firmie gdzie bym pracowal na bazach na ktore ta firma wywalila kupe szmalu...
bzdura misiu kochany :) doswiadczenie tworzysz sobie sam - zdobbywanie wiedzy nie kosztuje duzo jesli masz dostep doi internetu, otwarty umysl i checi.
nie moge tez sie zgodzic z teoria o ukladacch i ukladzikach. na prawde mozna trafic do Duzych Firm bez nich.
Cytat
o tym mowilem uzywajac slowa 'szansa'..
a ja bardzo duzo nauczylem sie wlasnei wspolpracujac z tymi maciupkimi. najczesciej dlatego ze musisz poznac 100 rzeczy a nie zawezasz sie do waskiej specjalizacji.
Cytat
>>Ale technologie typu ASP i Oracle nie sa dla mas a dla profesjoanlistow, wiec jezeli chcesz dostac sie do duzej firmy to znajomosc ich jest niezbedna<<
dokladnie to mialem na mysli mowiac o tym ze poczatkujacy sie za to nie biora.. po to sie ucze by sie wybic :wink: no i satysfakcja umiejetnosci...
i znow gotowy bylbym polemizowac. kupienie koszulki Nike'a nie oznacza ze jestem wyluzowanym czlowiekiem. wbrew pozorom na wysokich stanowiskach zdaraja sie tez nietrfione posuniecia.
ASP jako odpoweidnik CGI tez nie gryzie - akurat microsoft calkiem ladnie promuje laczenie oprogramowania w pakiety przez co wplywa na popularyazcje wlasnycch standardow - i nie wiem o co zrzyt. nauczyc sie tego nie problem a i uzyslkac dostep tez nie trudne. sa nawet bezplatne serwery udostepniajacce miejsce i dostep do ASP a nawet ASP+. ot poszukac a nie zrzedzic. poalczki sie znalazly ;p
pozdrawiam :)
zalew
13.04.2003, 22:53:55
Cytat
po pierwsze nie patrz krotkowzroccznie - zamierzasz cale zycie pracowac w malych firmach?

nie.. mowie o tym z czym sie NA RAZIE stykam...
Cytat
po drugie nie robilbym wielkiego szumu, w 2000 roku po poltorarocznym romansie z mysqlem trafilem do firmy gdzie wszystko dzialalo na mssql2000. przezylem

12 miesiecy temu oracla znalem wylacznie z ksiazek i obrazkow na wykladach - no i przez ostatni rok prawie codzien korzystalem z OCi Managmenta. tez przezylem
ludzie kochani - kto sie boi nigdy nie sprobuje.
wlasnie probuje.. wlasnie siedze i zaczynam sie uczyc w domu. chyba nie sadziles ze rusze to dopiero jak sie mnie na spotkaniu o prace spytaja
Cytat
bzdura misiu kochany

doswiadczenie tworzysz sobie sam - zdobbywanie wiedzy nie kosztuje duzo jesli masz dostep doi internetu, otwarty umysl i checi. nie moge tez sie zgodzic z teoria o ukladacch i ukladzikach. na prawde mozna trafic do Duzych Firm bez nich.
nie mowie ze sie wsystko opiera na kontaktach.. a o doswiadczeniu to mowilem wlasnie o tym ktore tworze sobie sam

chyba potraktowales mnie jak nieroba ktory ma pretensje do swiata, ale w tym co mowilem chodizlo mi wlasnie o to ze trzeba nad soba jeszcze duzo popracowac

torszke moze zle zrozumiales kontekst w jakim to mowilem .. w kazdym razie dziekuje za odpowiedz bo napewno wiesz wiecej od mnie na ten temat ... POKI CO :wink:
kurtz
14.04.2003, 17:11:29
Cytat
w tym co mowilem chodizlo mi wlasnie o to ze trzeba nad soba jeszcze duzo popracowac :)
a to ci sie chwali :)
Cytat
torszke moze zle zrozumiales kontekst w jakim to mowilem .. w kazdym razie dziekuje za odpowiedz bo napewno wiesz wiecej od mnie na ten temat ... POKI CO :wink: :lol:
hihi mam nadzieje ;)
pozdrawiam
Majdan
8.06.2005, 14:05:44
Może by odnowił stary topic?
Szkoda, że się coś ztegowało z procentami.

No i na Hydepark'a trzeba przenieść.
Może zaczniemy od nowa ? Przewalimy to na HydePark i się podyskutuje.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.