Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: informatyka w liceum
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
kokogdaczek
Witam! Za rok idę do liceum. Mam pytanie: co trzeba umieć, żeby iść na profil: informatyka? Co jest na takim profilu przerabiane? Z góry dzięki za odpowiedzi.
Earth
Z tego co widzę, to na inf idą nawet osoby, które HTML'a nie znają smile.gif Raczej nie musisz się przejmować że potrzebujesz jakiejś dodatkowej wiedzy.
Speedy
Jak chcesz kiedyś zostać informatykiem, to się wybierz na profil: matematyka.
mike
Ludzie zrozumcie. Szkoła jest po to by Was czegoś nauczyć a nie przyjąć kiedy już wiecie.
Ja na lekcjach informatyki w liceum grałem w Fifę i co z tego? Nic.
Tak samo nic jakbym pisał programy w czymkolwiek.

Poza tym ~Speedy ma rację. Idź na matematykę bo później będziesz stał przed egzaminami na studia na dobre uniwerki i politechniki a tam będą od Ciebie wymagać myślenia.
Puciek
Ano, lepiej na matematyke, infomratyka nie jest tego warta.

Poziom informatyki jest poprostu niski, pamietam pytanie na 6tke to bylo: "typ pamieci tymczasowej", proobwalem, wszystko temp, cache, ram, odpowiedzi byla "schowek"...
Nie mowiac o lekcji c++, gdzie jak znalzlem blad w przykladzie nauczyciela to podszedl do mojego stanowiska, zakomentowal prawie caly kod i powiedzial ze naprawil biggrin.gif

Wiem ze sa wyjatki, ale to jest zadko.
Sedziwoj
Zgadzam się z Speedy i mike, ważniejsza jest matematyka w liceum, aby nie utrudniać sobie dalszej nauki, a na studiach zobaczysz co to informatyka (dobrych).
1010
LO - liceum ogólnokształcące.... To mówi samo za siebie... Z informatyki nie wiele cię nauczą. Bo czego mają cię nauczyć jak będziesz miał maksymalnie 5 informatyk tygodniowo. Idź do technikum gdzie będziesz miał ich znacznie więcej... Tam masz szanse czegoś nowego się dowiedzieć
Cienki1980
Popieram zdanie przedmówców ... idź do LO na profil matematyczny, zakuwaj matematykę i wybierz się na studia ... tam zacznij się samemu interesować informatyką ... a przy odrobinie szczęścia trafisz na dobrego prowadzącego który będzie potrafił nauczyć nie tylko regułek ale i skierować na dobry tok myślenia ...

W informatyce ( programowaniu ) 95% sukcesu to dobry pomysł ... reszty można się nauczyć, wypytać, wyszukać w manualu.
gam3r
matma to podstawa dla informatyka, dobre uczelnie honorują dodatkowo fizykę, no i angielski. W kontekście matury oczywiście poziom rozszerzony, ale już trochę takich wywodów było na tym forum, więc szkoda się powtarzać.

ja powiem tylko że patrząc na program kierunku informatycznego to porażka jest w większości przypadków. gdy ja miałem HTMLa to po przedstawieniu podstawowych znaczników babka stwierdziła: "no to teraz weźniemy się za formatowanie tekstów na stronie" i zaczęła tłumaczyć działanie takich wynalazków jak <b>, <i> itp, gdy zapytałem dlaczego nie użyć by nowszych, bardziej elastycznych CSSów to zrobiła uśmieszek i powiedziała że nie ma na to czasu, chociaż tak właściwie nie wiem czy wiedziała o czym mówię. Może i brak czasu, ale i brak odpowiednich kompetencji nauczycieli to drugie, u mnie w szkole zerowe możliwości startu w jakiś konkursach czy olimpiadach (oczywiście poza własną inicjatywą)
plurr
szkola niczego nie nauczy jesli sam nie bedziesz chcial sie uczyc - mam znajomych na polibudach ktorzy kompletnie nic nie umieja, nie interesuje ich to czego sie ucza. Ja chodze na prywatna uczelnie, lizniemy tylko materialem po lebkach - jesli cos mnei interesuje to musze sie uczyc we wlasnym zakresie w domu. A informatyka w LO to nie informatyka tylko w wiekszosci zabawa - ja gralem z nauczycielem w quake'a i unreala, a czasem cos w wordzie porobilismy - to bylo na tyle. Koledzy dobrze mowia, lepiej isc na profil matematyczny, lepszy start - na prawdziwa informatyke jeszcze przyjdzie pora - chociaz proponowalbym juz samemu sie uczyc w domu, czytac ksiazki, tutoriale, manuale itp
Nickel
Ja jestem po pierwszym roku w LO na profilu "mat-fiz-inf". Co trzeba umieć? Tak jak mike powiedział - idziesz się czegoś nauczyć, więc spokojnie. Jeśli chodzi o przerabiany materiał to bawimy się w jakieś śmieszne referaty, sprawdziany itp. w kolejności mniej więcej: historia komputerów (cały sprawdzian z tego był winksmiley.jpg ), kodowanie informacji, później word i excel - nic związanego z programowaniem. Dobrze trafiłem za to z matematyką, bo ta wałkowana jest całkiem ostro ale jednocześnie przyjemnie bo nauczycielka jest ok. Więc przy szukaniu odpowiedniego LO pytaj raczej o poziom matematyki a nie informatyki, bo na informatyce Cię właściwie niczego nie nauczą a jeśli o matematyke chodzi to szkoda byłoby zmarnować 3 lata smile.gif
kwiateusz
ja moge sie pochwalić technikum na kier informatyka. mamy kilka przedmiotów związanych z informatyką:
systemy operacyjne i sieci komputerowe (nazwa mówi sama za siebie), była grafika i multimedia (ps, flash, obróbka wideo), programowanie (2gi rok męczymy pascala), oprogramowanie biurowe (word, excel, power point itd). w zasadzie przez te 2 lata nauczyłem sie jak napisać jakiś prosty program w pascalu i podłączyć skrętkę do karty sieciowej, ale ogólnie na lekcjach jest ciekawie jednego roku był nauczyciel co potrafił uczyć ahh ale to było dawno i nie prawda. Ogólnie informatyka gdziekolwiek na szczeblu szkół średnich jest niska...
plurr
kwiateusz, alez to marnowanie czasu na tego pascala biggrin.gif a pisze tak dlatego, bo koncze licencjata - wiadomo 3 lata i przerobilismy juz chyba wszystko co sie dalo od Pascala, poprzez C/ C++, php po borlanda a wy w 2 lata jedno i to samo - szkoda troche. Chociaz w sumie, myslenie pozostaje identyczne, nie trudno przestawic sie pozniej na inny jezyk.
Sedziwoj
Nie mówcie że nie uczą informatyki, czy raczej programowania na studiach, to zależy jakich.
Polibuda w założeniach ma inne priorytety niż programowanie, wiec nie wiem czemu ludzie ciągle ją wciskają. Jakbym wciskał uniwersytet (kierunek infa) do elektroniki.
SHiP
@mike: u mnie podobnie tylko my gramy w quake II winksmiley.jpg W zasadzie w szkole(lo) mało się uczy przydatnych rzeczy do przyszlej pracy. U nas niby są jakies podsawy podstawy htmla ale takiego z 199x roku winksmiley.jpg tj. brak doctype, brak styli, utf-8 nie istnieje, marquee=standard i inne tego typu cuda winksmiley.jpg. Na studiach powinno być lepiej ale ja jeszcze do nich nie doszedlem wiec nie mam co opowiadac(chociaz brat zakuwał cos z Pascala(sic!) na pierwszym roku)
kwiateusz
Cytat(plurr @ 28.08.2007, 22:58:55 ) *
kwiateusz, alez to marnowanie czasu na tego pascala biggrin.gif a pisze tak dlatego, bo koncze licencjata - wiadomo 3 lata i przerobilismy juz chyba wszystko co sie dalo od Pascala, poprzez C/ C++, php po borlanda a wy w 2 lata jedno i to samo - szkoda troche. Chociaz w sumie, myslenie pozostaje identyczne, nie trudno przestawic sie pozniej na inny jezyk.

mi to mowisz? ja tam siedze i dostaje 6 bo ten poziom jest żałosny, ale nauczyciel mi sie zmienia to moze wreszcie ujże magiczne c++ na ekranie

Cytat('Sedziwoj')
Nie mówcie że nie uczą informatyki, czy raczej programowania na studiach, to zależy jakich.
Polibuda w założeniach ma inne priorytety niż programowanie, wiec nie wiem czemu ludzie ciągle ją wciskają. Jakbym wciskał uniwersytet (kierunek infa) do elektroniki.

A ktoś tu mówi o studiach my na razie nad szkołami średnimi ublowemy smile.gif
Sedziwoj
Cytat(SHiP @ 29.08.2007, 00:10:05 ) *
Na studiach powinno być lepiej ale ja jeszcze do nich nie doszedlem wiec nie mam co opowiadac(chociaz brat zakuwał cos z Pascala(sic!) na pierwszym roku)

Na UW na informatyce pierwszy rok masz albo Pascal (imperatywne) albo Ocaml (funkcyjne, chyba tak ten język się nazywa). A uczą Cię pewnego formalizmu, więc lepiej Pascal gzie jest go więcej, omówienie algorytmów, obliczanie kosztów sprawdzenia poprawności pisanie własnych.
Mnie wykładowca maglował za program napisany poprawnie (na egzaminie) a nie miałem maxa, chciał abym udowodnił że działa poprawnie... nie było to wcale proste biggrin.gif Ale algorytm też nie był intuicyjny <lol>

A co do liceum, to niby miałem profil mat-inf, ale coś na infie to się znały dwie osoby w klasie, była dziewczyna co nie wiedziała jak w Pascal'u coś na ekran wypisać...
Vertical
Cytat
mi to mowisz? ja tam siedze i dostaje 6 bo ten poziom jest żałosny, ale nauczyciel mi sie zmienia to moze wreszcie ujże magiczne c++ na ekranie

Zależy od poziomu uczniów. Może Ty jesteś jednym z niewielu wyjątków, ale (przynajmniej we Wrocławiu) do techników idą w większości ludzie, którzy nie dostali się do dobrego LO (wiem, bo znam paru ludzi, którzy wybrali się do technikum informatycznego, ale w zasadzie idą tam bez wiedzy, zdolności i z odrobiną dobrych chęci), albo w ogóle nie dostali się do LO (oczywiście, jak mówiłem, jest parę wyjątków). Wynika z tego, że prędzej w którymś dobrym LO zrobią lepszy poziom programowania niż w technikum (co często się sprawdza), bo duża część ludzi idących do klasy o profilu mat albo innym mat-x tak czy inaczej pójdzie później na studia o kierunku związanym z informatyką, a przy tym osiągnęli wyższy wynik rekrutacyjny do liceum, czyli teoretycznie więcej zagadnień da się z nimi przerobić (to też się często sprawdza).
No i jeszcze pozostaje jedna rzecz z innej beczki, czyli bezsens nauki pascala, bo skoro cpp jest przejrzystszy i łatwiejszy w nauce, a przy okazji wymagany u pracodawców, to po co uczyć się pascala (może mi to ktoś wytłumaczy, bo sam nie kminię)?
nospor
Cytat
to po co uczyć się pascala (może mi to ktoś wytłumaczy, bo sam nie kminię)
Pascal jest latwiejszy do nauki dla osob, ktore nigdy nie mialy stycznosci z programowaniem. Ja całe liceum przeszedlem na Pascalu i az tak bardzo nie uwazam ze mi sie to nie przydalo. Na pascalu uczylem się myślec jak programista. Bralem udzial w licznych olimpiadach informatycznych i pascal tu w niczym nie przeszkadzal. Informatyk programista musi umiec myslec, wiekszosc problemow wymaga umiejetnosci kojarzenia, myslenia, kreatywnosci. Jesli w glowie sobie wszystko ulozysz to przelozenie tego na dany jezyk to juz betka.
Później innych jezykow uczylem sie poza szkola. Trzeba bylo jedynie poznac ich skladnie. Myslec juz umialem. smile.gif
Vertical
Cytat
Myslec juz umialem.

Myślenie - bardzo ważna rzecz, ale pascal (mówię tutaj o poziomie "w miarę" podstawowym) nie uczy myślenia bardziej niż cpp, a jedynie bardziej wkurza, jeśli pojawi się jakiś błąd, bo bez klamerek itp. kod w pascalu jest mniej przejrzysty i trudniej doszukać się błędu. A jeśli chodzi o to, czy się przydaje, to chyba tylko dlatego, że mogą gdzieś walnąć zadanie z nim związane. No i jeszcze jedna sprawa, o której już częściowo wspomniałem:
Kod
if [costam] then
begin
[costam]
[costam]
end
else
begin
[costam]
[costam]
end;

A teraz drugi przykład:
Kod
if( [costam] ) {
[costam]
[costam]
} else {
[costam]
[costam]
}

A już najbardziej wkurza mnie brak nawiasów [w pascalu], tylko napaćkane wszystko tak o sobie [;
php programmer
@plurr
Cytat
kwiateusz, alez to marnowanie czasu na tego pascala
pisze tak dlatego, bo koncze licencjata - wiadomo 3 lata i przerobilismy juz chyba wszystko co sie dalo od Pascala, poprzez C/ C++, php po borlanda a wy w 2 lata jedno i to samo - szkoda troche.

Nieprawda,
nauczyli się pascala, więc mogli wziąć się za rozwiązywania różnych problemów,
(a jest to worek bez dna), a wy jak tylko się nauczyliście jednego języka,
to braliście się za drugi, czyli właściwie skupialiście na mało istotnej składni danego języka

@Vertical
Cytat
A już najbardziej wkurza mnie brak nawiasów [w pascalu], tylko napaćkane wszystko tak o sobie [;
@Vertical To widać, że tego Pascala słabo znasz, bo nikt Ci nie zabrania dać nawiasów
w IF'e, WHILE'u, czy gdziekolwiek tego pragniesz
Kirke
Kiedy tak czytam ten topic to czuje sie jakbym miała duże szczęście w doborze szkoły. Zaraz po wakacjach zaczynam nauke w 2 klasie LO. Jestem na profilu mat-inf (generalnie teraz jest tak, że informatyka sama nie występuje, zawsze jest połączenie mat-inf lub mat-fiz-inf), i jak do tej pory na informatyce przerabialiśmy algorytmike, a zaraz przez wakacjami zaczęliśmy C++. Do takich rzeczy jak Word, Excel itd. jest w liceum specjalny przedmiot - TI (Technologie Informacyjne), który ma każdy profil nawet nie związany z informatyką. Natomiast sama w sobie informatyka jest profilach z nią związanych. Apropo tego co trzeba umieć: właściwie niewiele... Wystarczy mieć łeb na karku laugh.gif Ale tak na serio: do mojej klasy poszły w większości osoby nawet nie zainteresowane informatyką, wybrały ją z tego względu, że nie chciały mieć rozszerzonej fizyki rolleyes.gif Jak na razie program jest przerabiany normalnie, ale zobaczymy co się stanie kiedy zaczniemy trudniejsze zadania z programowania, których większość nie będzie rozumiała, może zwolnimy z materiałem...
A tak generalnie to jestem bardzo zadowolona z profilu i uważam, że mój nauczyciel jest naprawdę kompetentną osobą. Ale może poprostu miałam szczęście winksmiley.jpg
Sedziwoj
Cytat(Vertical @ 29.08.2007, 08:58:22 ) *
Myślenie - bardzo ważna rzecz, ale pascal (mówię tutaj o poziomie "w miarę" podstawowym) nie uczy myślenia bardziej niż cpp, a jedynie bardziej wkurza, jeśli pojawi się jakiś błąd, bo bez klamerek itp. kod w pascalu jest mniej przejrzysty i trudniej doszukać się błędu.

Jak dużo pisałeś w obu językach?
Bo ja w jednym i drugim, w Pascalu błędy poprawia się z marszu (najdłużej szukałem błędu że maiłem "dwie" zmienne A i a <lol>), w C/C++ trzeba je znaleźć.
kokogdaczek
Wielkie dzięki za wypowiedzi. Mam jeszcze cały rok do liceum smile.gif Chyba pójdę na mat-fiz-inf. A co do informatyki to się nią interesuję i chyba nie powinno być poblemu. Znam się dobrze na komputerze, aplikacjach, znam HTML, CSS, JS, teraz uczę się PHP(z MySQL) i idzie mi całkiem nieźle. Za jakiś rok zacznę jakiegoś innego języka smile.gif
Ludvik
Tylko rozeznaj się dobrze na jakim poziomie stoi tam matematyka. Ja tego nie zrobiłem i trochę żałuję, bo musiałem w trzeciej klasie sporo nadrabiać, żeby zdać maturę na tyle, na ile zdałem... Szczególnie, że przy rekrutacji na Informatykę brano pod uwagę tylko matematykę...
kokogdaczek
Cytat(Ludvik @ 29.08.2007, 21:12:39 ) *
Tylko rozeznaj się dobrze na jakim poziomie stoi tam matematyka. Ja tego nie zrobiłem i trochę żałuję, bo musiałem w trzeciej klasie sporo nadrabiać, żeby zdać maturę na tyle, na ile zdałem... Szczególnie, że przy rekrutacji na Informatykę brano pod uwagę tylko matematykę...

Dobra, dzięki za radę. Będę musiał dowiedzieć się jaki poziom w tym liceum, do którego mam zamiar iść.
qqrq
Ja się informatyki dopiero na studiach zacząłem uczyć. I zgadzam się w 200% z kolegą nospor-em - informa to przede wszystkim myślenie. W gruncie rzeczy obojętne czego się uczysz, jak znasz już schematy, to raczej wszędzie sobie poradzisz (mówię o podstawach, nie o zastosowaniach konkretnych języków) - wszędzie są warunki, pętle, jakieś tam abstrakcyjne struktury danych (stos, kolejka, drzewo, kopiec, etc.) i podobne pierdóły. Oczywiście znajomość niektórych języków pomaga ciut bardziej - np. jak zaczniesz od PHP pojęcie o wskaźnikach będziesz miał raczej teoretyczne (one tam są, ale tak, że ich nie "widać"), a jak zaczniesz od C++, to będziesz hulał w tej dziedzinie (oczywiście nie od razu...).
Jabol
Cytat(qqrq @ 6.09.2007, 00:16:51 ) *
wszędzie są warunki, pętle, jakieś tam abstrakcyjne struktury danych (stos, kolejka, drzewo, kopiec, etc.) i podobne pierdóły.

Prolog aaevil.gif ... nie powiem, jedno z najciekawszych doświadczeń z liceum. No i chyba jedyne oprócz może automatów wyzywające... Wszakże samo programowanie w liceum to było dno. Ale osobiście uważam, że ważniejsza jest matma w liceum. 1. bo i tak z informatyki nic się człowiek nie nauczy porządnie, 2. bo jak się porządnie w liceum matmy nie nauczy to mu też na studiach nie pójdzie zbyt dobrze.
Spawnm
informatyka w liceum o_O a to jest coś takiego haha.gif jestem 3 liceum o profilu informatycznym i jak widze co się dzieje to płakac mi się chce tongue.gif
html podstawy /robienie stron opartych na tabelach, nic o div'ie
css-podstawy/poprostu że coś takiego istnieje i jak to działa
php-2 rok juz mamy a klasa jeszcze nie doszła do sesji i ciasteczek a co dopiero o łączeniu z MySQL mówić tongue.gif

dodam że z tego przedmiotu nie da się niezdać, w mojej klasie sa osoby które nie potrafia podstaw html haha.gif

żałuje że nie poszedłem do klasy matematycznej:(
Turgon
U nas gościu w gimnazjum - chce to robić porządnie jak trzeba w xHTMLu 1.0 Stricie w połączeniu z CSSem winksmiley.jpg Fajnie mam?
mike
Ty może masz i fajnie ale cała klasa ma pewnie z Tobą jeszcze gorzej niż my tongue.gif
Turgon
mike: Jeśli chciałeś być zabawny, wg mnie cóż tobie nie wyszło. Dzieliłem trudy z klasą wałkowania Office przez cały poprzedni rok i pomagaliśmy sobie nawzajem. Taka jest zasada.
Baster
Informatyka w szkołach jak już pisaliście to porażka (oczywiście są wyjątki )
Ja na informatyce miałem zrobić stronę w word'zie - nie komentuje już tego sciana.gif
wlamywacz
Informatyka w szkołach średnich to że tak powiem porażka na całej linni. Wchodzą w dyskusję z moim informatykiem on nie wie o czym ja mówie sciana.gif . Pisanie w xhtml 1.0 strict z css to ja mam w małym palcu smile.gif. Włamanie na stronę innego liceum w moim mieście i informatyk nawet nie wie "jak działa" php. No cóż żal.

P.S. Jestem druga klasa technikum elektrycznego guitar.gif
eljot
Rok temu skończyłem LO. Byłem na kierunku mat-inf. Nauczyciel z informatyki znał się na rzeczy. Uczył nas wielu rzeczy o sieciach komputerowych, kryptografii. Dużo było programowania w C++ i Pascalu. Było kilka większych projektów. Ogólnie mile to wszystko wspominam, dużo się nauczyłem.
qqrq
eljot => No i ciesz się.

Panie i Panowie!! Rodzynek nam się trafił exclamation.gif party.gif
Spawnm
eljot może pochwalisz się jaką to szkołe (miasto itp) ukonczyłeś bo jestem bardzo ciekaw biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.