lukaswoj
2.09.2007, 07:37:59
Witam
Załóżmy, że przy wykonywaniu serwisu WWW użyłem znalezionego w sieci skryptu, którego autor zezwala na ściągnięcie i używanie "free of charge" oraz dodatkowo nakłada takie warunki:
- The program may not be sold or re-sold without the explicit and written permission.
- Modified program codes may not be publicised, distributed or sold in any manner.
Czy zaadoptowanie tego skryptu w serwisie Klienta i późniejsze pobranie zapłaty za cały serwis jest jego sprzedaniem ?
Z góry dziękuję za pomoc
starach
2.09.2007, 08:21:09
Raczej właśnie jest.
Dwa punkty które wyszczególniłeś zabraniają tego typu działań.
lukaswoj
2.09.2007, 09:15:16
A gdyby ktoś zlecił mi wplecenie skryptu na takiej licencji w już gotową witrynę?
Wtedy zapłata nie obejmowała by funkcjonalności oferowanej przez skrypt tylko moją pracę związaną z implementacją gotowego skryptu w witrynie Klienta.
Co o tym myślicie ?
kwiateusz
2.09.2007, 09:31:50
mi sie wydaje że może bo 1 punkt mówi ze może zostac sprzedany o ile będzie wyraźnie napisane kto jest autorem i na jakich zasadach został ten skrypt wydany, a 2 punkt mówi ze skrypt nie moze zostać nigdzie opublikowany jesli zawiera jakieś zmiany w kodzie
phpion
2.09.2007, 09:49:11
Mi również się wydaje, że możesz takowy skrypt włączać do swojego oskryptowania. Nie możesz jednak wliczać go (jako skryptu) w koszty wykonania oskryptowania gdyż jest on darmowy. Rozumiem, że nie możesz go sprzedawać jako takiego tj. nie możesz np. wystawić na allegro i pobierać za niego opłat gdyż jest on udostępniany za darmo.
lukaswoj
2.09.2007, 17:24:45
Dzięki za wasze zdanie - pomogliście mi podjąć jedyną słuszną decyzję
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.