Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dysleksja i dysortografia
Forum PHP.pl > Inne > Opinie, ogłoszenia, pytania > Forum
batman
Zauważyłem, że coraz więcej osób ma problem z poprawnym pisaniem. Przeglądając nowe posty zauważyłem co najmniej 3, w których błędy ortograficzne były częstsze niż interpunkcyjne. Ludzie, zainstalujcie sobie FF, który sprawdza pisownię, napiszcie posta w Office lub OpenOffice lub odejdźcie od komputera i idźcie do szkoły. Przez to, że widzę w pierwszym wierszu "mam problem z skryptem ktury....", mija mi ochota na dalsze przeglądanie postów.

Może dawać warny za brak przestrzegania zasad poprawnego pisania?
Sedziwoj
A może dodać do forum to co gmail ma, czyli spr. ortografii, tylko że wymuszone przy dodawaniu, a jak są błędy to czy na pewno chcesz dodać z nimi (wiadomo, że nie ma wszystkich słów w słowniku) winksmiley.jpg

No dobra trochę przesadzam, ale jak na kogoś kto uczy się programowania, dziwny jest fakt, że nie używa FF ze sprawdzaniem ortografii...
Jak dla mnie to powinno być ścigane (ortografia), bo to tylko przejaw lenistwa.
Co prawda sam zazwyczaj nie zauważam błędów w tym co czytam, ale to wina mojej niedoskonałości tongue.gif
strife
Przenoszę na Opinie, ogłoszenia, pytania > Forum

Jak dobrze pamiętam już kiedyś na ten temat była podobna dyskusja, (jak znajde to skleje tematy ze sobą). Na forum jak pewnie zauważyliście, niektóre posty zawierające bardzo dużo błędów ort. zostają poprawione, a autor upomniany. Nie widzę potrzeby wprowadzenia aż takiego rygoru. Natomiast jeżeli ktoś ma wątpliwości i rażą go błędy ort. to zawsze może użyc raportowania.

PS. Przypominam, że forum wspiera akcje Bykom STOP smile.gif
seaquest
@Sędziwoj: I Ty też musiałbyś odpowiedzieć na to pytanie, bo w słowniku nie ma słowa "FF". IMHO takie coś nie ma sensu, mamy tu zbyt dużo słów/zwrotów, których nie ma w słowniku.
revyag
@sequest, chodziło raczej o orty wołające o pomstę do nieba winksmiley.jpg ktury takrze i inne kwiatki.
batman
Pomijając słowa takie jak FF, IE, IMHO, IMO oraz całą masę innych zwrotów, które na dobre weszły do potocznego słownika, taki "sprawdzacz" skutecznie wykryłby byki standardowe, których jest najwięcej. Jednak oprócz nieznajomości podstaw ortografii, boli bardzo pisanie "wypracowania" bez jakiejkolwiek interpunkcji. Leci ciurkiem długi post, z którego nic nie wynika, a jego autor ma pretensje do całego świata, że ten nie wiedział co poeta miał na myśli.

Owszem, każdemu może się zdarzyć literówka lub jeden, dwa błędy, lecz jeśli co któryś post to koszmar Miodka, wówczas odechciewa się odpisywać; nawet tym, którzy piszą poprawnie.
kwiateusz
do IE tez jest wtyczka/plugin czy inne ustrojstwo do sprawdzania pisowni... a co do wprowadzenia tego na forum jak ktoś napisze, znajdzie podobny system to prosze bardzo ja na razie nie mam czasu aby coś takiego stworzyć, a nawet nie mam pomysłu smile.gif
batman
Znalazłem takie coś. Nie wiem, czy działa - spell checker.
Fixer
czarodziej.gif
Polecam wam ortografika: http://www.pjwstk-ftp.za.pl/ortografik/
Prosta aplikacja do sprawdzania ortografii, baza zawiera ponad 3,5 mln. słów smile.gif
sztosz
Ale panowie to wasze FF to też błąd, poprawny skrót to FX winksmiley.jpg
Seth
Bodajze na onecie fajnie to rozwiazali: jezlei komentarz zawiera wiecej niz 2 bledy ortograficzne nie ejst pubilowany snitch.gif
Mozna by nieco to zmodyfikowac i po prostu nei pozwolic na wyslanie posta w momencie kiedy jest wiecej niz 5 bledow ortograficznych - tylko komu bedzie sie chcialo to zrobic winksmiley.jpg
batman
Jest fajna biblioteka do php - pspell. Nie używałem jej jeszcze, jedynie czytałem to co jest w manualu. Chwila roboty i po sprawie smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.