Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: indexowanie stron dostępnych po zalogowaniu
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
szczypior
Witam

Czy jeśli strona ma ustawione info dla robotów index-follow to czy linkom widocznym tylko po zalogowaniu też "grozi" zaindeksowanie?

Wydaje mi się że nie, ale chętnie poznam opinie innych, czy aby na pewno boty nie mają swoich "sposobów".

Pozdrawiam
Andrzej
Grabarz
Prawdę mówiąc jak ustawisz w pliku robost.txt wartośc np:

Kod
User-agent: *
Disallow: /jakiś_katalog/strona.html

Lub na stronie dasz odwołanie:

1. <meta name="Robots" content="none">

to ktoś już ładnie kiedys stwierdził, że całość zadziała jak kartka "zakaz kradzieży" w sklepie.
Bo niby roboty sprawdzają te wartości, ale nie indexują strony tylko dlatego "że nie wypada".
Chodzi mi o boty typu GoogleBot itp. bo boty napisane przez większość pojedynczych osób, to juz całą stronę elegancko przemielą (np. w celu znalezinia adresu e-mail a potem wysyłania na niego reklam...)

Jezeli chcesz coś naprawdę ukryć - musisz zrobic dostęp na hasło.
Mimo to, że np. GoogleBot umie się logować przez tzw. "AuthType Basic" w PHP, to wątpie, że będzie znał hasło...
lectric
Nie zostaną zaindeksowane zbiory które dostępne są po zalogowaniu
kris2
to chyba logiczne że jeżeli mają dostęp na hasło to się do nich bez haseł nikt nie dostanie bo inaczej to jaki byłby to poziom bezpieczeństwa winksmiley.jpg taki wytrych dla google ;P
szczypior
no tak ale była chyba akcja że z grona jakieś strony "wyciekły" do googli
lectric
Ta akcja jak i inne byly to akcje kontrolowane. Wlasciciele serwisow chcieli sprawdzic jak sie polepszy traffic.
wlamywacz
Powiem tak że widziałem takie cuda gdzie w google można było znaleźć wyniki w których była sesja (GET) i można było dzięki nimi zalogować ale nie doszedłem do tego jak to się dzieje.
kris2
widocznie gdzies w internecie był link do strony z logowaniem przez GET. ktos idiotycznie zaprojektowal logowanie do strony.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.