Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Apel do programistow i do projektantow
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
PHP+
Chce zwrocic uwage na bardzo wazny temat.

W ostatnim czasie w internecie i na tym forum rowniez
zrobilo sie tloczno od ogloszen rzekomych pracodawcow
a tak na prawde pracodawcow oszustow.

Wiele z tych ogloszen to ogloszenia
albo kretynow robiacych sobie zarty z ludzi poszukujacych pracy,
albo roznej masci oszustow podajacych sie za rzekome firmy.

Pracodawca ma obowiazek podac wszelkie dane firmy
i podac dane dotyczace pracy i wynagrodzenia.
To nie jest jego zadna laska tylko ustawowy obowiazek.
Dopiero potem moze poprosic o dane typu CV itp..

Apeluje byc byc uwaznym i nie dac sie tym oszustom.
W ten sposob nie tylko chroni kazdy siebie
ale tez chroni innych projektanow i programistow.

Trzeba to tez zglaszac natychmiast moderatorom,
by oszust nie naciagnal nikogo na prace za darmo.

Juz nie wspominam ze proponowanie programiscie
5-10 zlotych za godzine to bezczelnosc
bowiem praca projektanta wymaga ogromnej
wiedzy i wkladu pracy oraz dlugiej edukacji i to caly czas.

Programisci i projektanci
niezaleznie od wieku i doswiadczenia
szanujcie swoj czas i zawod
i nie dajcie sie oszustom.
Kreton
Gdyby brać pod uwagę obowiązek podawania przykładowych stawek za godzinę, widełek, co kolwiek to w dziale Oferty trzeba by wykosić 90% ofert, nie tylko na tym forum. Nie mowię już o takich tandetnych ściemach jak praca w młodym kreatywnym zespole, praca nad ważnymi projektami, przyjazną atmosferę czy możliwość kształcenia zawodowego ( to chyba oczywiste, że się kształci człowiek pracując ) albo praca w dynamicznie rozwijającej się firmie. Szkoda czytać :/
mike
Cytat(PHP+ @ 1.10.2007, 21:32:12 ) *
Pracodawca ma obowiazek (...) dane dotyczace pracy i wynagrodzenia.
To nie jest jego zadna laska tylko ustawowy obowiazek.
Ale chrzanisz głupoty.
Pokaż mi paragraf który nakazuje podać kwotę wynagrodzenia w ofercie pracy.

Żenada. Jakiś sfrustrowany bezrobotny co pracy znaleźć nie może czy jak?
Cienki1980
@PHP+: piszesz, że firma powinna podać wszystkie dane, zanim można zacząć robić z nią interesy. Tak, żeby programista wiedział z kim się zadaje czy nie jest to jakaś firma krzak. Zgadzam się z Tobą w pełni.

Ale .... ale to powinno też działać w dwie strony. Programista, który oferuje swoje usługi powinien również dać swoje świadectwo umiejętności .. a w przypadku programisty jest to swoje portfolio.

Wiem, że pijesz tutaj do jednego z ogłoszeń o pracę ( które notabene tylko nie było przeze mnie komentowane, bo jako moderator robię wszystko żeby przestrzegać regulaminu ) a ja ze swoim tekstem pije właśnie do Ciebie. Sam zamykałem wątek który założyłeś w poszukiwaniu pracy i czyściłem go ze zbędnych komentarzy. Tam dyskusją się toczyła o fakt, żebyś pokazał portfolio skoro się ogłaszasz, że chcesz pracować dla kogoś.

Skoro Ty wymagasz wszystkich danych od firmy jako potencjalnego pracodawcy, powinieneś też samemu udzielać podobnych danych na swój temat.
tiraeth
@mike: Co jak co, ale jeśli potencjalny pracodawca nie podaje ani REGONU ani adresu firmy - tylko mail - to dla mnie to jest dziwne, skoro oferuje "wynagrodzenie adekwatne do umiejętności i wkładu pracy"...

Uważam, że każda oferta, która pojawi się na forum praca oferowana (i pokrewne) powinny być oznaczone jako do moderacji i dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora (i ewentualnym zredagowaniu ogłoszenia) temat pojawiałby się jako widoczny dla ogółu. To taka propozycja...
mike
~Cienki1980 pokazał portfolio.
Po 10 postach nękania i śmiesznej gadki i to tylko na PW (jakieś dwa linki na krzyż). LOL

~tiraeth dane firmy oczywiście. Ale nasz frustrat pije jeszcze o obowiązku podawania wynagrodzenia.
Ciekawe gdzie to wyczytał.
PHP+
Cytat(Kreton @ 1.10.2007, 21:41:20 ) *
Gdyby brać pod uwagę obowiązek podawania przykładowych stawek za godzinę, widełek, co kolwiek to w dziale Oferty trzeba by wykosić 90% ofert, nie tylko na tym forum. Nie mowię już o takich tandetnych ściemach jak praca w młodym kreatywnym zespole, praca nad ważnymi projektami, przyjazną atmosferę czy możliwość kształcenia zawodowego ( to chyba oczywiste, że się kształci człowiek pracując ) albo praca w dynamicznie rozwijającej się firmie. Szkoda czytać :/

Wlasnie o tym mowa. My projektanci i programisci musimy wymagac od oferujacych prace by podawali te informacje o wynagrodzeniu i o firmie oferujacej prace. To wlasnie nasza spolecznosc musi dbac o takie przedstawianie ofert pracy i musimy tego od oferujacych prace wymagac.

Nie wolno nigdy w ciemno przesylac CV i swoich danych, oddawac swojej pracy, komus kto zadnej firmy nie ma i nie ma ani ochoty ani zadnej kasy by za cokolwiek placic.
Cienki1980
Cytat(mike @ 1.10.2007, 21:51:58 ) *
~Cienki1980 pokazał portfolio.
Po 10 postach nękania i śmiesznej gadki i to tylko na PW (jakieś dwa linki na krzyż). LOL

@mike w końcu firma też może po 10 mailach wysłać dane na PW ... a w ogłoszeniu dać tylko tekst "Szukam programisty" ...
A czy autor nie domaga się, żeby dane te były widoczne jak na tacy questionmark.gif
mike
Cytat(PHP+ @ 1.10.2007, 21:53:22 ) *
Nie wolno nigdy w ciemno przesylac CV i swoich danych, oddawac swojej pracy, komus kto zadnej firmy nie ma i nie ma ani ochoty ani zadnej kasy by za cokolwiek placic.
Zawsze kochałem to forum.
Takie odkrywcze teksty tutaj spotkać można. Stary, skąd Ty się urwałeś? To o czym piszesz to oczywiste rzeczy. Do ilu takich firm-krzaków wysłałeś CV zanim na to wpadłeś?
PHP+
Cytat(mike @ 1.10.2007, 21:46:54 ) *
Pokaż mi paragraf który nakazuje podać kwotę wynagrodzenia w ofercie pracy.

Ten obowiazek wynika z przepisow PRAWA PRACY.

Pracodawca ma obowiazek udostepnic pracobiorcy czyli potencjalnemu pracownikowi
wszystkie swoje dane i dane o oferowanym stanowisku pracy czyli obowiazkach oraz wynagrodzeniu.
Musi podac wiec wynagrodzenie zawsze przy zglaszaniu jakiejkolwiek oferty pracy.
Moze to byc nie w ogloszeniu ale na pytanie ewentualnego pracownika przed przeslaniem CV musi to konkretnie podac.

Dopiero po tym pracownik jezeli chce moze przeslac swoje dane czyli CV itd.

I powinien dobrze wybrac pracodawce bowiem przy polskim systemie prawnym z ewentualnym oszustem trzeba sie mocno nameczyc by cos wygrac i to tez nie jest za pewne.

Dla kazdego jest to oczywiste ze jak ma pracowac to ma wiedziec za ile.
Dopiero potem jest czas na przesylanie CV i pokazanie przykladow prac - porfolio.

Jeszcze jakies pytania questionmark.gif

Ja nie zabraniam nikomu pracowac dla oszustow,
ale to forum powinno wspierac projektantow i programistow
tego typu informacjami jak nie zostac oszukanym !

Cytat(mike @ 1.10.2007, 21:56:33 ) *
Zawsze kochałem to forum.
Takie odkrywcze teksty tutaj spotkać można. Stary, skąd Ty się urwałeś?

Drogi Zarzadzie FORUM

Funkcja zobowiazuje do myslenia przeciez.
Prosze tez o wiecej szacunku dla kazdego czlonka forum
w tym dla mnie
i prosze o wiecej szacunku dla tresci przeciez bardzo waznych exclamation.gif

Jest taka ustawa "O OCHRONIE DANYCH OSOBOWYCH", nieprawdaz ?

Oczywiste rzeczy tak jednak pod warunkiem czy ktos to wie.

Wiec chyba Ci co wiedza wiecej moga pomoc tym co wiedza mniej
by ich CV nie poniewieralo sie na 1000 smietnikach wokol ich domu
i by miejscowe lumpy po sasiedzku nie podcieraly sobie tylkow tym CV
wyciagnietym ze smietnika bo ktos rzekomo firma wyrzucil te CV
bo nie ma firmy
lub nie zna przepisow by danych osobowych nie wyrzucac do smietnika.
mike
Cytat(PHP+ @ 1.10.2007, 22:19:12 ) *
Ten obowiazek wynika z przepisow PRAWA PRACY.

Pracodawca ma obowiazek udostepnic pracobiorcy czyli potencjalnemu pracownikowi
wszystkie swoje dane i dane o oferowanym stanowisku pracy czyli obowiazkach oraz wynagrodzeniu.
Musi podac wiec wynagrodzenie zawsze przy zglaszaniu jakiejkolwiek oferty pracy.
Moze to byc nie w ogloszeniu ale na pytanie ewentualnego pracownika przed przeslaniem CV musi to konkretnie podac.
Bzdura.
Pracodawca nie ma żadnego obowiązku podawać wynagrodzenia w ogłoszeniu.

Zamykam ten żałosny wątek. Im mniej idiotycznych postów tym lepiej.
Później wywalę ta jałową dyskusją do kosza.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.