Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: poprawny plik tekstowy
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
TomASS
Czy wie ktoś coś na temat, aby poprawny plik tekstowy kończył się enterem?

smile.gif
sztosz
A co to znaczy poprawny plik tekstowy? Bo dla mnie poprawny plik tekstowy powinien zawierać text smile.gif I co rozumiesz przez Enter? CR? LF? czy CR + LF? tongue.gif
lectric
Bez jaj smile.gif jakies standarty nowe ?
TomASS
No właśnie sam się dziwie smile.gif To nie moja herezja tongue.gif Pytam się aby się upewnić smile.gif
sztosz
Mam wrażenie, że jest kilka programów których pliki konfiguracyjne powinny mieć na końcu pliku pustą linijkę, ale na pewno nie jest to standard, a jedynie specyficzna konstrukcja plików konfiguracyjnych tychże programów. I... wsio smile.gif
dr_bonzo
Taki np. C/C++ sie pluje o pusta linie na koncu, ale plik tekstowy to po prostu plik nie-binarny (nie zawiera niektorych bajtow np 0, itp)
Jabol
Cytat(TomASS @ 9.10.2007, 22:45:46 ) *
No właśnie sam się dziwie smile.gif To nie moja herezja tongue.gif Pytam się aby się upewnić smile.gif

Ogólnie zależy jak będzie zaprogramowane. Wiele programów narzeka jak nie ma, ale nie ma zasady.
TomASS
Kod
Taki np. C/C++ sie pluje o pusta linie na koncu

Trafiłeś smile.gif Nie jest to wielki problem smile.gif Ale ktoś się upiera że taka linia musi być, mi to dodało jedną linijkę w programie smile.gif
seaquest
Niektóre kompilatory C/C++ plują się o ostatnią linijkę. Ale chyba tylko warning zwracają.
PiotrLegnica
Brak tej linii to "undefined behavior": standardy ISO C (5.1.1.2) i ISO C++ (2.1).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.