Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [AJAX,MySQL] Pomóżcie mi z formularzem żuczki
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX > AJAX
graft
Szukam i szukam i nie mogę znaleźć...

Mam w bazie 2 tabele: użytkownicy, osiągnięcia

Użytkownik po zalogowaniu się na stronie przechodzi do formularza z edycją swoich danych.

No i tu jest problem. Chciałbym, aby użytkownik mógł wpisać nieskończoną liczbę swoich osiągnięć w formularzu edycji, które mógłby edytować lub usuwać.

Podpowiedzcie chociaż czego szukać... Albo jakieś linki z podobnymi rozwiązaniami...

Pozdrawiam
graft
Nie nie... Musiałem źle zadać pytanie.

Każde osiągnięcie użytkownika, ma trafiać do nowego rekordu tabeli "osiagniecia" w bazie danych.
mokry
W takim razie do tabeli osiągnięcia dodaj pole 'user_id' i w nim dodawaj id usera z bazy danych, którego osiągnięcie dotyczy.
Potem już tylko wyciągasz z bazy danych wszystkie rekordy z odpowiednim user_id.
A na liście do dodawania osiągnięci dajesz linka do forma, lub sam form z dodaniem jednej pozycji i wysyłasz zapisując dane jako osobny rekord (jak zrobisz to jeszcze w AJAX'ie to będzie i szybkie i ładnie wyglądało)

Co do samego AJAX'a:
Forma możesz umieścić w jakimś divie razem z pozycjami osiągnięć //form na końcu//. Wysyłasz forma AJAX'em, w tle sie dodaje rekord do bazy po czym odświeżasz DIV'a też AJAX'em. Aby usunąć wystarczy AJAX do strony usuwającej rekord, a przy edycji możesz wykorzystać ładowanie edytowanych danych do jakiegoś DIV'a.
Za pomocą advajax zrobisz to machnięciem ręki.
graft
OK, coś ruszyło....

Używam jQuery, tak na marginesie.

1. <script type="text/javascript" src="jquery.js"></script>
  2.  
  3. <script type="text/javascript">
  4.  
  5. $(document).ready(
  6. function()
  7. {
  8. $("#zapisz").click(
  9. function()
  10. {
  11. $.ajax({
  12. type: "POST",
  13. url: "zapisz.php",
  14. success: function(){
  15. $("#mojdiv").text("działa!");
  16. }
  17. });
  18.  
  19. });
  20. return nazwa;
  21. });
  22.  
  23. <a href="#" id="zapisz">Zapisz zmiany</a>
  24.  
  25. <div>
  26. <p id="element">stary tekst</p>
  27. </div>

No działa... Po kliknięciu w link "Zapisz zmiany" wykonuje się skrypt "zapisz.php" a do mojego DIV'a trafia tekst "działa!".
Mam natomiast teraz inny problem, ale to już w innym temacie opiszę.

Prosze o uwagi, jeśli mój kod jest kiepski, bo to moje pierwsze kroki w JS i AJAX
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.