Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Parkowanie domeny, gdy jest już zajęta?!
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
strife
Witam,

Jakiś czas temu po wykupieniu domeny, zacząłem się zastanawiać czy sposoby dodawania domen są rzeczywiście bezpieczne, a mianowicie kupuje sobie domenę w nazwa.pl, po opłaceniu podaje numery dns serwera, na którym mam wykupiony hosting. Hosting ten umożliwia parkowanie domen poprzez DA (Direct Admin'a) bądź cPanel. I tutaj zachodzi pewna dziwna sytuacja, która mnie zastanawia, co będzie gdy nie tylko ja, ale i jakaś osoba trzecia posiadająca hosting tam gdzie ja będzie wiedziała, że kupiłem tą domenę i zaparkuje ją wcześniej ode mnie? Mam nadzieję, że rozumiecie o co mi chodzi, krótko mówiąc, co zrobić aby kupując domenę zabezpieczyć się przed taką sytuacją, jak udowodnić i przekonać hosting do tego, że ta domena jest moja, a ta druga osoba zaparkowała ją bezprawnie, ponieważ domena należy do mnie.

Problem oczywiście występuje, gdy spóźnie się z parkowaniem domeny, a ktoś wiedząc o tym mnie wyprzedni i zaparkuje na tym samym hostingu tą domenę.

Proszę o odpowiedź ponieważ jestem ciekawy co zrobić, aby do takiej sytuacji nie doszło. Przecież różnie bywa smile.gif

Pozdrawiam.
sztosz
A co jest wpisane w bazach whois? Nie wiem czy jest związek wielki, ale tym bym się kierował... winksmiley.jpg
strife
Cytat(sztosz @ 12.10.2007, 13:44:01 ) *
A co jest wpisane w bazach whois? Nie wiem czy jest związek wielki, ale tym bym się kierował... winksmiley.jpg
Nie za bardzo wiem co masz na myśli, w bazach whois będzie wpisane ip hostingu (dnsy ) i nazwa rejestratora domeny. Więc na dobrą sprawę to mi nic nie daje ponieważ problem dotyczy tego samego hostingu.

Jeszcze prościej. Dwie osoby mają hosting w firmie X, jedna z tych osób kupuje domenę i podaje dnsy tego hostingu, druga osoba przypina sobie tą domenę choć nie należy do niej. Osoba pierwsza się spóźniła, co ma zrobić?

Pozdrawiam. smile.gif

PS. Jak nikt mi nie odpowie to napiszę maila do jakiegoś rejestratora domen to zobaczymy smile.gif
stloyd
Napisać do hostingodawcy że domena jest przypisana do niewłaściwego konta. Tak jest wg. mnie najprościej ;-)

Pozdrawiam (;
strife
Cytat(stloyd @ 12.10.2007, 17:11:17 ) *
Napisać do hostingodawcy że domena jest przypisana do niewłaściwego konta. Tak jest wg. mnie najprościej ;-)

Pozdrawiam (;
No tak, też o tym pomyślałem. Swoją drogą, można to czasami wykorzystać i przejąć choć na chwilę czyjąś domenę, trzeba tylko znać pewne informacje jaka to domena i jaki hosting.

Pozdrawiam, jak ktoś chce coś dodać to śmiało, ja już wiem co chciałem smile.gif
lectric
Ja zawsze gdy chcem zaparkowac nową domenę muszę napisać maila do admina aby dopisał ją do serwera DNS dla mojego konta.
kwiateusz
ale tu rozważamy opcję że mamy jakiś panel do dodawania dostępny winksmiley.jpg czyli nie trzeba admina fatygować o to
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.