mempty
15.10.2007, 14:07:36
Witam, chciałbym zaczerpnąć Waszych opini na temat (tylko) LAYOUT'u strony
http://www.firmakora.pl Pisze dlatego poniewaz nie jestem zbyt doświadczonym projektantem
Obecnie jestem w końcowej fazie tworzenia tej strony

Najbardziej oczekuję krytyków a wiem ze ich jest tutaj sporo ;D
Pozdro Mateusz
Athlan
15.10.2007, 14:58:09
Cześć Mateusz

Moje uwagi:
- uboga grafika
- wogóle nie ma znacznika <h1>, umieść go chociaż w logo

ale to już w ramach opisu szablonu i tematyki strony dla google
- układ tworzony na tabelach? poczytaj o rozmieszczeniu divów... ok przebaczyłbym, ale stopka na th? th to table head, czyli nagłówek

jak uż to
http://algorytmy.pl/doc/xhtml/index.php?c=0&q=tfootA tak na marginesie w ramach porady: Warto żebyś przeszedł na xhtml 1.1, jak już robisz na 1.0 i zmienił typ mime:
text/html
na
application/xhtml+xml
Pozdro
mempty
15.10.2007, 15:18:00
Cześć,
Absolutnie nie na tabelach

Tak naprawde jak włączysz źródło strony to jest odsyłacz do pliku css gdzie są wszystkie divy

Póki co korzystam z joomla (przyjdzie czas ze napisze swoj własny cms ale narazie nie pora na to

) a jak wiadomo starsze wersje Joomli czyli te mniejsze od 1.5 działają na tabelach :/
Grafika jednak jest bardzo słaba i trzeba będzie to zmienić

Dzisiaj się to jeszcze naprawi
Pozdro
krzysiek_raven
15.10.2007, 18:05:45
Mam takie pytanko, może troche nie na temat, ale często krytykujecie stony oparte o tabele. W czym są one gorsze od tych na divach? Pytam bo interesuje sie HTMLem w sumie to od nie dawna i sam jak już robie jakąś stronke to stosuje tabelki:P i chciałbym wiedzieć jaka jest różnica, przecież efekt wizualny, o ile sie nie mylę, można osiągnąć taki sam?
mempty
15.10.2007, 18:18:08
Mówi się że układ oparty na tabelkach jest "ciężki" i ja się z tym całkowicie zgadzam! Na divach jest: - łatwiej i szybciej zbudować strone - możliwa prosta modyfikacja gdy chcemy coś zmienić - stronke można operować na jednym zewnętrznym pliku .css

Bardzo polecam nauke CSS.. Sam się nauczyłem i nie żałuję

BTW: Skąd potraficie dobierać grafikę i kolorystyke na strone?? INTUICJA czy doświadczenie

Jeszcze jedno: co radzicie zmienić na stronie którą podałem w pierwszym poście?? Także proszę o ocenę

Niestety mam problemy z dobieraniem kolorów i tym podobnych rzeczy ale na szczęście z tworzeniem kodu już nie

Pzdr
krzysiek_raven
15.10.2007, 18:56:02
Ja sie jakoś już przyzwyczaiłem do tabelek, ale może niedługo wypróbuje też divy;)
Kreton
15.10.2007, 18:58:09
Cytat
Mam takie pytanko, może troche nie na temat, ale często krytykujecie stony oparte o tabele. W czym są one gorsze od tych na divach? Pytam bo interesuje sie HTMLem w sumie to od nie dawna i sam jak już robie jakąś stronke to stosuje tabelki:P i chciałbym wiedzieć jaka jest różnica, przecież efekt wizualny, o ile sie nie mylę, można osiągnąć taki sam?
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=48750Przeczytaj całą dyskusję, to nie jest temat na 2 zdania. Nawet nie na 20 zdań.
slash^
15.10.2007, 21:26:33
Jezeli chodzi o ocene strony to jest uboga i u mnie (firefox) po najechaniu na gorne "menu" napis robi sie bialy (znika) - bez sensu, pozatym jest zbyt malutka na wiekszej rozdzielczosci (1680x1050);
Co do wyzszosci tabelek nad divami dyskusja nie powinna byc w tym temacie, ale w skrocie - divy sa tylko pozornie prostsze - zeby osiagnac ten sam uklad w przynajmniej 3 wiodacych przeglaradkach (ie, ff, opera) trzeba sie niezle namotac i nawalic b. duzo roznych hakow i innych shitow, ktore przy tabelkach sa zbedne (oczywiscie zakladajac iz jest on bardziej ambiny niz logo, tresc, stopka).
mempty
15.10.2007, 21:46:54
@slash^
Kolor czcionki juz poprawiony.. Dzięki za uwagę

To cóż mam zrobić żeby nie była tak uboga wizualnie
Dzięki ;D
Prawda jest taka że muszę się nauczyć tworzyć lepsze layouty.. Póki co wychodzą za słabe i zbyt zwykłe :/
slash^
15.10.2007, 21:55:12
Czcionka poprawiona - ale teraz nic sie nie zmienia (?) - zrob zeby tlo zmienialo kolor na jakis lekki szary np...
Co do ubogości nie wiem, mam tylko takie odczucie - jest czytelna a to sie liczy - wszystko bez problemu mozna znalezc, chodzilo mi o to ze na duzej rozdzielczosci jest taka pustka:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/...afda9ae149.html
mempty
15.10.2007, 22:06:16
Ok, zrobiłem to

Nie było problemow

Co do rozdzielczości to nie przejmuje się tym ponieważ od samego początku nastawiałem się na szerokość 800px; Tu widać jak byk ze czegoś brakuje

Ale nic nie poradze na brak weny twórczej

Nic to.. biore sie za dalsze kombinowanie Pozdrowienia dla all programistów
Kreton
18.10.2007, 18:39:01
Źle dobierasz kolory. Powiem szczerze, że temat doboru koloru to temat rzeka połączony z psychologią. Jeżeli nie chcesz się zagłębiać w tematykę kolorów to użyj :
Color Blender.
mempty
18.10.2007, 23:56:31
Masz rację! Dobieranie u mnie kolorów to porażka

Zobaczycie, za kilka dni będzie nowy szablon..
Zlecilem stworzenie layoutu grafikowi (komus kto sie na tym naprawde zna) Ja sobie potne, uzyje css..
Bedzie dobrze

Dzieki za każdą uwagę
Adam Nowak
20.10.2007, 22:14:36
Kolory dobrane fatalnie - odstraszają.
Daimos
21.10.2007, 00:57:54
mi to logo po prawej na gorze troche odstaje od grafiki po lewej, kolorystyka tez troche dziwna
no i razi mnie, ze uzyles CMSa nad ktorym sie troche napracowalo kilka osob, a w ramach wdziecznosci za to ze oszczedzili Ci kupe roboty, wywaliles linka od autora
mempty
2.04.2008, 16:23:59
Witam,
Odswieżę ten wątek i ponownie poproszę o ocenę strony
http://www.firmakora.pl.
Zmieniłem system z "ciężkiej" i mało elastycznej joomli na mój autorski system CMS.
Jest teraz nowy szablon.. Dawniej to była porażka

Czekam na opinie krytyków.
Pozdrawiam
.radex
2.04.2008, 19:14:44
Ogólnie, jest ok.
Grafika nie odstrasza (chyba, że mam nienormalny gust), nie licząc tych przycisków stylizowanych na drewno (Strona główna, Kontakt, itd.)
Jedyne co koniecznie musisz poprawić, to te cztery drobne błędy z validatora.
mempty
2.04.2008, 19:44:18
Dzięki za opinie, ja mam podobne odczucia. Błędy z validatora postaram się poprawić.
Najgorzej z tym drewnianym menu

Bez tego byłaby zwykłą prostą stroną, a tak to kicz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.