Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ograniczenie kodu html
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > HTML \ XHTML
gadzio
Witam, mam juz kod php, java script (tworzę gre), potrzebuje jeszcze planszy, bedzie wygladac ona tak:

Pętla php tworzy duuuuzo DIV

CODE

<?php
x="-15";
y="-15";
while($y<="15"){
while($x<="15"){ echo'<div id="x'.$x.'y'.$y.'" style="left: '.$left.'px; position: absolute; background-image: black; top: '.$top.'px;"></div>';

$left+="20"; ++$x; } $left="20"; $x="-15"; $top+="20"; ++$y;
}

Jednak stworzony przez php KOD HTML jest zbyt długi (ucina się). Chodzi mi o to czy da sie jakos zdjąć ograniczenie kodu HTML, a może podzielić kod html na kilka części, lub też ową część:

CODE

style="left: '.$left.'px; position: absolute; background-image: black; top: '.$top.'px;

zapisać w jednej częśći (class) - jednak wtedy dodanie w pętli $top i $left nic nieda, ponieważ w stylach będą mieć tą samą wartość.

Prosze o pomoc. Z góry NIE dziękuje, podziękuje jak ktoś odpisze, bo jeszcze mu się odechce smile.gif

Pozdrawiam
smialy
Witam

Jeśli robisz gierkę w Javiascript to czemu nie każesz wygenerować tego JS tylko PHP snitch.gif
DeyV
Cytat
Jednak stworzony przez php KOD HTML jest zbyt długi (ucina się). Chodzi mi o to czy da sie jakoś zdjąć ograniczenie kodu HTML,

CO to znaczy?

Widziałem już wielomegowe pliki htmlowoe, i w żadnym z nich nie ucinał się żaden fragment.
nevt
Trochę chaotycznie stosujesz operatory '' i "" oraz typy zmiennych, trudno okreslić co tez twój kod naprawdę generuje, wg mnie powinien wyglądać tak:
  1. <?php
  2. $top = 0;
  3. for($y = -15; $y <= 15; $y++)
  4. {
  5. $left = 0;
  6. $top += 20;
  7. for($x = -15; $x <= 15; $x ++)
  8. {
  9. $left += 20;
  10. echo '<div id="x'.$x.'y'.$y.'" style="left: '.$left.'px; position: absolute; ';
  11. echo 'background-image: black; top: '.$top.'px;"></div>';
  12. }
  13. }
  14. ?>

Na marginesie, czy zamiast 900 div'ów pozycjonowanych absolutnie nie prościej zastosować jedną zwyczajną tabelkę questionmark.gif

Pozdrawiam i powodzenia.
smialy
Witam

Miałem kiedyś taki problem na home.pl - w pewnym momencie obcinał kod HTML. Okazało się, że to przez jakąś funkcje na której się wywalało.

Nadal uważam że tworzenie planszy go gdy w JS to zadanie dla JS a nie PHP.
phpion
Popieram nevt'a. Planszę zrób w formie tabeli (jak dla mnie to pierwsze skojarzenie w jaki sposób zrobić planszę). Odpadnie Ci wtedy pozycjonowanie, a co za tym idzie doklejanie style inline, a co dalej za tym idzie kod będzie zdecydowanie mniejszy. Ponadto nie będziesz miał żadnego problemu pod różnymi przeglądarkami smile.gif
gadzio
Witam,
Juz dawno udalo mi się rozwiązac ten problem:
To byla wina Webserva ktory bardzo rzadko wyswietlal caly kod HTML.

No i oczywiscie ja robilem to w DIV dlatego ze chcialem aby ludzik sie tam przesuwal, kazda kratka miala swoje ID, jednak nie wiem czy nie lepiej to zrobic w style.left, style.top smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.