monika777
27.10.2007, 13:26:53
mam strone zbudowana z kilku podstron w php, własciwie to same formularze, ktore przesylaja dane dalej.. jak robie wstecz to wyświetla mi info:
Uwaga: Strona wygasła Żądana strona została utworzona przy wykorzystaniu informacji przesłanych w formularzu. Strona nie jest dostępna. Ze względów bezpieczeństwa, na wszelki wypadek, program Internet Explorer nie przesyła ponownie informacji.
Aby ponownie przesłać informacje i ponownie oglądać stronę sieci Web, kliknij przycisk Odśwież.
spotykam to na roznych stronach, ale czy da sie to jakos obejsc?
AxZx
27.10.2007, 13:33:27
da sie.
w 1 formularzu przechodzisz na strona2.php
w pliku strona2.php odczytujesz z tablicy post, zapisujesz do np tablicy session
nastepnie przekierowujesz bezposrednio na plik strona3.php gdzie masz kolejny formularz.
w pierwszym formularzu mozesz sprawdzac czy sa dane w sesji, jezeli tak to mozesz je wstawic w pola formularza.
nie jest to gotowe rozwiazanie, chcialem cie tylko nakierowac.
tsharek
27.10.2007, 13:35:28
Niestety nie da się tego obejść, jeżeli wysyłasz formularz metodą POST. Tymczasowe rozwiązanie to przesyłanie GETem całego formularza. Genralnie wszysty olewają tą kwestię pod IE (np. ja:P). Ci którzy korzystają z IE albo się do tego przyzwyczaili, albo nie używają wstecz, albo przeszli na leprze przeglądarki:)
Edit: @AxZx: No faktycznie, można bawić się przekierowaniami, ale jak dla mnie szkoda zachodu dla IE:)
monika777
27.10.2007, 13:41:50
z GET niezbyt moge skorzystac, dane nie powinny pojawic sie w adresie url. Inne przegladarki np Mozilla tez wyświetla info:) Pojawia sie alert ze dane z formularza itd... na innych nie sprawdzalam, bo wiem ze i tak osobnik bedzie korzystac z IE..
to w takim razie dzieki za info:)
AxZx
27.10.2007, 13:55:31
jak dla mnie nie jest szkoda zachodu. bo w FF tez zobaczysz informacje ze sa jakies dane w tablicy post - czy chcesz je uzyc czy jakos tak.
a stosujac trik z zapisem do sesji i uzyciem naglowka header: location mozna sobie biegac po formularzu w te i spowrotem.
jest to bardziej pracochlonne, ale jak dobrze sie to obmysli to mozna napisac klase ktora ulatwi caly ten proces.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.