Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Jak znależć plik?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lukasjed
Potrzebny mi skrypt, dzięki któremu mógłbym znależć w danym folderze plik zawierający największą liczbę w nazwie. Chodzi o to, że mam pewien dział na stronie i dodaję do niego kolejne podstrony o nazwach d1.php, d2.php, d3.php itd. Na stronie index.php mam odnośnik do strony d3.php, bo ona jest najnowsza, ale jak dodam podstronę d4.php to będę musiał zmienić odsyłacz. Pytanie więc jak wykombinować, żeby skrypt zawarty w odsyłaczu pobierał największą wartość, czyli d4.php? Proszę o pomoc sad.gif
marcio
hmmmm.... a gdyby tak wsadzic wszystkie pliki do tablicy tzn mysle ze te pliki sa w folderze wiec otwierasz folder wczytujesz wszystkie pliki di tablicy rozbijasz za pomoca explode po . i masz nazwe pliku i rozszerzenie w pierwszej tablicy czyli tam gdzie masz nazwe pliku wyszukujesz za pomoca strpos() zaczynajac od 2 znaku i jesli jest najwieksza liczba to go wyswietlasz.
Nie wiem czy dobrze mysle ale napewno sie znajdzie osoba ktora zdola ci pomoc
drPayton
Też bym tak zrobił. Ewentualnie można jeszcze sprawdzić datę ostatniej modyfikacji pliku za pomocą:
filemtime
marcio
o drPraton dzieki za komplement wkoncu zaczolem myslec programistycznie biggrin.gif
Ale mam jedno pytanie co do filetime() skoro za kazdym razem robi nowy plik a starego nie modyfikuje czy to bedzie dzialac??
Aha i jeszcze jedno czy funckje feof(9 mozna tez uzyc co katalogow??
drPayton
No przeca w przypadku pliku świeżo utworzonego czas ostatniej modyfikacji to czas utworzenia... Co do feof(): a po co? Ale jak na mój zasób wiedzy: nie.
marcio
Co do feof() to pytalem z ciekawosci bo nigdzie nie pisze ze nie mozna wiec dlatego pytam
Co do filetime() to tak myslalem teraz niech nasz kolega wybierze metode biggrin.gif
lukasjed
Metoda proponowana przez marcio wydaje się ciekawa, ale ja dopiero zaczynam naukę php i nie bardzo wiem jak to wszystko ma być dokładnie napisane sad.gif
marcio
zainteresoj sie funckjami strpos(),opendir()[dziala jak fopen() tylko ze sie uzywa do folderow],readdir(),closedir()[dziala jak fclose()],array(),while i explode() no i to by bylo na tyle pokaz co wykombinowales potem mozna ci pomoc
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.