Uczę się php. Jestem na etapie zapisywanie danych przesłanych z formularza (zmiene metodą POST) do pliku tekstowego. W tym celu próbuję przypisać wszystkie potrzebne w raporcie dot. zamówień zmienne do jednej zmiennej:
1)
Kod
$adres = $imie. " " .$nazwisko. " " .$ulica. " " .$numer_domu. " " .$kodp. " " .$miejsc;
2)
Kod
$ciagwyjsciowy = $data. "\t".$iloscopon." opon \t". $iloscoleju." kanistrów oleju\t"
.$iloscswiec." swiec zaplonowych\t". $wartosc
."PLN\t". $adres. "\t". $jak. "\t"."\n"
.if(!empty($brutto)).
{
$brutto.
}
elseif(!empty($cenaporabacie)
{
$cenaporabacie.
}
;
.$iloscswiec." swiec zaplonowych\t". $wartosc
."PLN\t". $adres. "\t". $jak. "\t"."\n"
.if(!empty($brutto)).
{
$brutto.
}
elseif(!empty($cenaporabacie)
{
$cenaporabacie.
}
;
W kodzie nr. 2 próbuje najpierw (przed użyciem funkcji fwrite zapisać ciąg wyjściowy, czyli zbiór zmiennych potrzebnych mi do zapisania do pliku txt. Chciałbym aby jedna z dwóch zmiennych była zapisywana do pliku w zalezności od tego, czy któraś istnieje. Zmienna $brutto to kwota do zapłaty brutto bez rabatu, natomiast $cenaporabacie to kwota do zapłaty z uwzględnieniem przyznanego rabaty (polega to na tym, że jeśli ktoś zamówi okresloną liczbę oleju, dostaje rabat). Chciałbym aby PHP zapisał mi do pliku tylko jedną z tych zmiennych. W tym celu próbuję użyć instrukcji elseif, bo ona wydaje mi się najbardziej odpowiednia. Razem z instrukcją if posługuję się funkcją empty w celu sprawdzenia, czy jedna z tych zmienych istnieje. Coś jest jednak nie tak i wyskakuje mi błąd. Jest on na pewno związany z instrukcją if, ponieważ bez niej nie wyskakuje żaden błąd. Oto treść błędu:
Kod
Parse error: syntax error, unexpected T_IF in /srv/www/htdocs/przetworzzamowienie.php on line 142
Wiersz 142 to właśnie instrukcja IF. Czy wiecie jak rozwiązac ten problem? Gdzie popełniam błąd?