Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP i Mysql] Wyświetlanie na stronie rekordów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Puzi
Witam,
Mam taki problem. Mam tabelę w bazie danych a w niej dwie kolumny o nazwach "id" oraz "nazwa". I chcę wyświetlić z tej tabeli dane na stronie www. Dane powinny być wyświetlane w dwóch polach wyboru w taki sposób:

I chcę aby wyświetlało mi się to kilka razy, czyli żeby najpierw zliczało liczbę wszystkich rekordów w tabeli i dzieliło mi tą liczbę rekordów na dwa i wynik tego dzielenia powinien wyznaczać ile razy ma zostać to wyświetlone.

Jeśli ktoś wie jak to zrobić to bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam
dem
Cytat(Puzi @ 11.11.2007, 17:17:54 ) *
I chcę aby wyświetlało mi się to kilka razy, czyli żeby najpierw zliczało liczbę wszystkich rekordów w tabeli i dzieliło mi tą liczbę rekordów na dwa i wynik tego dzielenia powinien wyznaczać ile razy ma zostać to wyświetlone.

tym razem gotowca pisac nie bede, ale naprowadze cie

1. <?php
  2. $ZapytanieDoBazy = mysql_query('twoje zapytanie do bazy'); // zapytanie do bazy ktorego wymyslac na sile nie bede
  3. $Wynikow = mysql_num_rows($ZapytanieDoBazy); // zwraca liczbe wynikow wzgledem zapytania.
  4. ?>

liczbe chyba umiesz sobie podzielic, a wyswietlac mozesz np. whilem:
  1. <?php
  2. while ($wyniki = mysql_fetch_array ($ZpytanieDoBazy, MYSQL_ASSOC)) {
  3. echo $wyniki['kolumna_1']. ' ' .$wyniki['kolumna_2'] ;
  4. }
  5. ?>

gdzie kolumna_1 to np id, a kolumna_2 to nazwa...

teraz dopisz sobie jak chcesz to wsywietlac bo nie bardzo zrozumialem czy to maja byc 2 selecty a wnich "n" wynikow z bazy jako <option>, czy moze "n" selectwow z jedna opcja (id, nazwa) :S wsumie nie zrozumialem polowy co napisales ale moze udalo mi sie wstrzelic w twój tok myslenia...

peace
Puzi
Za bardzo nie wiedziałem jak to napisać. Napewno niestety będzie mi to trudno napisać bo dopiero się uczę języka PHP i nie znam jeszcze wszystkiego.
Spróbuję to jakoś inaczej opisać.
Powiedzmy że w tabeli mam 8 rekordów. I chcę aby tą liczbę rekordów dzielić na dwa i wynik wyznaczał ilość wyświtleń tego:

Czyli w tej sytuacji powinno być to wyświetlone cztery razy. Są to dwa <selecty> a w każdym z nich <option>. W polu <option> są wszstkie rekordy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.