Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kozioł
Witam

mam taki problem ,

otóż mam skrypt który skłąda się z dwóch formularzy(na jednej stronie) , w pierwszym formularzy określam warunki jakie maja być wyświetlone w drugim formularzu czyli np.

w pierwszym wybieram jednostkę daję szukaj i pod spodem w drugim formularzu wyświetla mi się pierwszy delikwent z tej jednostki jaką wybrałem wyżej z bazy z jego danymi osobowymi. Teraz przechodzę do tego drugiego formularza gdzie wyświetliły mi sie dane , wpełniam jakieś dodatkowe pola np. PESEL , i klikam wyślij(robie UPDATE bazy) , wszystko fajnie , ale jak zapiszą się dane do bazy , to formularz wraca do formy początkowej , i już nie pamięta jaką jednostke wybrałem , i znów muszę ją wybrać aby wyświetlił mi następną osobę z tej samej jednostki. Czy można jakoś tak zrobić aby po zapisaniu danych do bazy i powrocie do formularza ta zmienna nie gineła do momętu wybrania innej wartości?

dzięki za pomoc

pozdrawiam
Ar2r
Można. Przechowuj w drugim formularzu id wybranej jednostki w polu hidden
dem
rozumiem, ze strona jest odswiezana 3x w jednym cyklu, tzn:

1. wybranie jednostki do wyszukiwania -> submit
2. uzupelnienie danych w formularzu -> submit
3. powrot do punktu 1. gdzie powinna byc zaznaczona opcja, ktora wybrales w ktoku 1.

jesli tak jest to po prostu na poczatku pt. 2 wstawiaj jednostke wg. ktorej szukasz do sesji i zawsze w pt. 1 sprawdzaj czy istnieje sesje taka i taka, jesli tak to zaznaczane jest odrazu odpowiednie pole

mam nadzieje ze o to chodzilo,
pozdro

edit:
a jesli nie chcesz tak to patrz post ponad moim biggrin.gif
kozioł
tak jest odeświeżanie 3x ,

wykombinowałem cos takiego i działa:

wstawiam wartość w pierwszym formularzu (potem submit) i idzie to jako zmienna do drugiego formularza przez POST w tym samym skrypcie , w drugim formularzy tego skryptu wypełniam dodatkowe dane (potem kolejny submit) i wysyłam go juz do innego skryptu który odpowiada ża UPDATE bazy SQL , dane są wstawiane do bazy i teraz

na początku drugiego skryptu upload.php pobrałem zmienną z tego pierwszego formularza skryptu formularz.php , a nastepnie , przesłałem ją (submit)spowrotem , do skryptu formularz.php też POST-em , i już nic nie musiałem dajel robić.

Jest teraz tak że dopóki nie zmienię wartości w pierwszym formularzu (nazwy jednostki) , zawsze wyświetlają mi się osoby z danej jednostki , po kolejnym UPDATE bazy.

co sądzicie o tym, są jakieś zagrożenia że to przestanie działać ?

jeszcze raz dziękuję za pomoc i cenne uwagi
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.