Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]Tworzenie prostokąta
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Puzi
Witam
Mam taki problem. Mam formularz w którym muszę podać dwa boki czworokąta. I jak podam te dwie wartości to mam mieć taki skrypt, który narysuje mi prostokąt o podanych wymiarach. Tylko że nie wiem jaki jest kod tego.

Proszę o pomoc
Pozdraiwiam
maniak11
Zobacz funkcje:
http://pl.php.net/manual/pl/function.imagerectangle.php
lub http://pl.php.net/manual/pl/function.image...edrectangle.php -> wypełniony prostokąt
Puzi
Ale jak wkleje ten kod na stronę to mi nie działa:
Kod
header ("Content-type: image/png");
$im = @imagecreatetruecolor(120, 20)
       or die("Cannot Initialize new GD image stream");
$text_color = imagecolorallocate($im, 233, 14, 91);
imagestring($im, 1, 5, 5,  "A Simple Text String", $text_color);
imagepng($im);
imagedestroy($im);
strife
A jaki błąd Ci się wyświetla? (Pamiętaj, o usunięciu nagłówka (header) przed sprawdzeniem).
Puzi
Wyświetla mi się takie coś:
Kod
�PNG 
strife
Cytat(Puzi @ 18.11.2007, 14:36:58 ) *
Wyświetla mi się takie coś:
Kod
�PNG 

Usunąłeś nagłowek tak jak Ci pisałem? Bo wydaje mi się, że nie. Usuń i napisz jeszcze raz.

PS. Do php używaj tagów [php]
Puzi
Usunąłem i mam znaczniki php i teraz kod wygląda tak:
  1. <?php
  2. $im = @imagecreatetruecolor(120, 20)
  3. or die("Cannot Initialize new GD image stream");
  4. $text_color = imagecolorallocate($im, 233, 14, 91);
  5. imagestring($im, 1, 5, 5, "A Simple Text String", $text_color);
  6. imagepng($im);
  7. imagedestroy($im);
  8. ?>

I dalej to samo wyskakuje
strife
Nie masz znaczników [php], to po pierwsze (poprawiłem poprzedniego posta). Po drugie usuń @ bo jak zapewne wiesz ta składnia zapobiega wyświetlaniu błędów. A po trzecie upewnij się czy masz obslugę GD w php. (phpinfo).

Pozdrawiam.
nevt
Może tak (zapisz w pliku np. reztangle.php):
  1. <?php
  2. echo '<html><body>';
  3. $width = $_REQUEST['width'];
  4. $height = $_REQUEST['height'];
  5. $style = "border:solid 1px; margin:50px auto; width:${width}px; height:${height}px;";
  6. echo '<div style="'.$style.'"></div>';
  7. echo '</body></html>';
  8. ?>

Wywołanie albo jako url: rectangle/php?width=100&height=50
albo jako action="rectangle.php" formularza mającego dwa pola o nazwach 'width' i 'height'

Powodzenia.
Puzi
Zrobiłem to inaczej... jeśli mi to tak nie dziłało to zrobiłem to za pomocą zwykłego HTML. Tworzę po prosty tabelę i tam gdzie ma być wysokość i szerokość po prostu wstawiam te wartości za pomocą zmiennych.

Zrobiłem takie coś:
Kod
echo '<table height="'.$a.'" width="'.$b.'" bgcolor="black"><tr><td></td></tr></table>';

Tylko nie wiem czemu jak wstawie jednostkę miaty bo chcę mieć to w centymetrach to mi nie działa.
Hazel
Jak w centymetrach?
W HTML wymiary wpisujesz w pikselach, jak chcesz mieć centymetry to musisz przeliczać na punkty (pt), jeden punkt to 0.35 mm, a używasz tego za pomocą CSS, czyli:
  1. <?php
  2. echo '<table style="height: '.$przeliczona_wysokosc.'pt; width: '.$przeliczona_szerokosc'.pt;"';
  3. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.