Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z opcją "Wstecz"
Forum PHP.pl > Forum > PHP
menda
Witam! Szukałem podobnego tematu na forach lecz nie znalazłem... :/

Nie wiem jak rozwiązać następujący problem:
Na pierwszej stronie mam formularz z radioboxami typu POST.
Gdy wybieram daną opcję i klikam buttonika "Dalej" , przenosi mnie na drugą stronę wraz z odpowiednią zmienną, gdzie wybierany jest rekord w tabeli MySQL i dodawana jest do wartości tego rekordu wartość zmiennej , wybranej na poprzedniej stronie. No i na tej drugiej stronie mam jeszcze link "Powrót" - wraca na pierwszą stronę. Klikam na niego i jestem na pierwszej stronie. Tu się zaczyna problem - jak klikam w przeglądarce "Wstecz", przechodzi mi na tą drugą stronę i okazuje się że ponownie dodaje mi tą wartość do tabelii. Jak mogę to ominąć, aby po wciśnięciu "Wstecz" nie była dodawana poraz kolejny ta wartość?
qrees
Cytat(menda @ 2.12.2007, 12:05:56 ) *
Witam! Szukałem podobnego tematu na forach lecz nie znalazłem... :/

Nie wiem jak rozwiązać następujący problem:
Na pierwszej stronie mam formularz z radioboxami typu POST.
Gdy wybieram daną opcję i klikam buttonika "Dalej" , przenosi mnie na drugą stronę wraz z odpowiednią zmienną, gdzie wybierany jest rekord w tabeli MySQL i dodawana jest do wartości tego rekordu wartość zmiennej , wybranej na poprzedniej stronie. No i na tej drugiej stronie mam jeszcze link "Powrót" - wraca na pierwszą stronę. Klikam na niego i jestem na pierwszej stronie. Tu się zaczyna problem - jak klikam w przeglądarce "Wstecz", przechodzi mi na tą drugą stronę i okazuje się że ponownie dodaje mi tą wartość do tabelii. Jak mogę to ominąć, aby po wciśnięciu "Wstecz" nie była dodawana poraz kolejny ta wartość?

Po dodaniu wpisu do tabeli w skrypcie umieść:
header('Location: adres_strony');
I zamień adres_strony na odpowiedni adres.
kosmos
Witam mam podobny problem jak miał kolega ... i po zastosowaniu się do wskazówki pojawił mi się niestety komunikat

CODE
Warning: Cannot modify header information -
headers already sent by (output started at
/home/kosmos/public_html/sklep/index.php:12) in /home/kosmos/public_html/sklep/page/koszyk.php on line 3

Jest on mi znany ... jednak
nie wiem jak sie tego pozbyc sad.gif(

proszę o poradę

PS dodam ze odnoszę sie do innych stron w taki sposób : np: header('Location: index.php?go=skladak'); czyli wszystko przechodzi przez index.php
wizu
Albo użyj sesji aby pozwolić użytkownikowi dodawać tylko raz coś do bazy.
Piniek
Kod
[b]Warning[/b]: Cannot modify header information -
/home/kosmos/public_html/sklep/index.php:12) in [b]/home/kosmos/public_html/sklep/page/koszyk.php[/b] on line [b]3

przed funkcja header nie moze byc nic wyslane do przegladarki winksmiley.jpg
[/b]
kosmos
AD: PINIEK

tak wiem że nic nie może być wysłane ale tak jak pisałem wcześniej, wszystkie podstrony zanim zostaną otwarte przechodzą przez indeks dlatego podałem taki przykład header('Location: index.php?go=skladak');
Natomiast na początku pliku indeks.php wiadomo mam kod rozpoczynający sesje który też musi być na początku.

AD: WIZU

owszem uzywam sesji jednak mój problem polega na tym że po kliknięciu przyciusku WSTECZ przeglądarki, przykładowa myszka dodaje mi siępo raz drugi do tablicy sesji ... z niej dopiero po zatwierdzeniu zakupu przez uzytkownika wszystkie produkty będą wedrowały do bazy danych.

Wzystko działa następująco:
uzytkownik konfiguruje swoj komputer skladając go z poszczególnych elementów. Po złozeniu elementy te wszystkie zapisane są to tablicy $_SESSION['koszyk']. Następnie po wciśnieciu buttona "dodaj do koszyka" wszystki elementy wyswietlane są w ładnej tabeli w pliku koszyk.php. I teraz będąc w tym oto koszyku gdy nacisnę przycisk przeglądarki "WSTECZ" do tablicy $_SESSION dodaje mi się dodatowo ostatni wybrany przez uzytkownika element komputera.
Uzywając polecenia header('Location: index.php?go=skladak'); wyskakuje wspomniany przezemnie błąd:( a tak jak wspomniałem wszystko przechodzi przez index.php a tam mam rózne elementy wysyłane w nagłówku..
Poradzcie coś prosze...
Piniek
no to przekierowuj na strone koszyka a nie dodawania artykułu/ elementu komputera winksmiley.jpg
marcio
Cytat
Warning: Cannot modify header information -
/home/kosmos/public_html/sklep/index.php:12) in /home/kosmos/public_html/sklep/page/koszyk.php on line 3

Moze ob_flush() i ob_end_flus();??
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.