Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Licencje OpenSource'owe
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Kocurro
Witam,

Takie mam pytanie. Otóż od dłuższego czasu rozwijam na własne potrzeby pewien system, który korzysta z pewnej liczby różnych bibliotek udostępnionych na licencjach GPL, LGPL, itp.

Chcę ten system wdrożyć na rynek i sprzedawać licencje.

Problem w tym, że nie orientuję się na temat kruczków licencje GPL itp.

O czym muszę pamiętać, co zapewnić by móc sprzedawać swój system nie naruszając przy tym licencji bibliotek, których używam ?

Pewnie temat już był wałkowany dlatego jeśli to możliwe proszę o szybkie sprawne podsumowanie winksmiley.jpg Dziękuję z góry.

Pozdrawiam,
Łukasz
qrees
Cytat(Kocurro @ 7.12.2007, 10:38:03 ) *
Witam,

Takie mam pytanie. Otóż od dłuższego czasu rozwijam na własne potrzeby pewien system, który korzysta z pewnej liczby różnych bibliotek udostępnionych na licencjach GPL, LGPL, itp.

Chcę ten system wdrożyć na rynek i sprzedawać licencje.

Problem w tym, że nie orientuję się na temat kruczków licencje GPL itp.

O czym muszę pamiętać, co zapewnić by móc sprzedawać swój system nie naruszając przy tym licencji bibliotek, których używam ?

Pewnie temat już był wałkowany dlatego jeśli to możliwe proszę o szybkie sprawne podsumowanie winksmiley.jpg Dziękuję z góry.

Pozdrawiam,
Łukasz

Obawiam się, że musisz pamiętać o tym, że nie możesz tego sprzedawać. Wszystko co zrobić korzystając z czegoś co ma licencję GPL, też musi być na tej samej licencji lub kompatybilnej. Czyli w szczególności musisz udostępnić źródło oraz nie możesz pobierać opłaty za tą licencję. Na tym właśnie polega GPL.
Jabol
Cytat(qrees @ 7.12.2007, 11:27:11 ) *
Obawiam się, że musisz pamiętać o tym, że nie możesz tego sprzedawać. Wszystko co zrobić korzystając z czegoś co ma licencję GPL, też musi być na tej samej licencji lub kompatybilnej. Czyli w szczególności musisz udostępnić źródło oraz nie możesz pobierać opłaty za tą licencję. Na tym właśnie polega GPL.

Co nie zmienia faktu, że możesz software sprzedawać.
Kocurro
Czyli sprzedawać mogę ale muszę na tej samej licencji - czyli kody źródłowe udostępnić muszę? Kody źródłowe całości swojej aplikacji ?

Po pierwsze - wybaczcie, że piszę posta za postem ale nowy układ jest dla mnie ciężki do zrozumienia sad.gif

Po drugie:

Pytałem kolegi i mówił, że jeśli używam biblioteki GPL'owe typu Smarty, jQuery, Ext JS to muszę udostępnić kody tych bibliotek jeśli wprowadziłem w nich zmiany ... ale nie muszę swojego programu udostępniać kodów. Do tego mogę sprzedawać bez problemów.

Czy dobrze mi powiedział ?
Cysiaczek
Tak, dobrze Ci powiedział - musisz udostępnić źródła tych bibliotek, ale program ich używający możesz sprzedać. Nie możesz jednak doliczyć ceny takiego np. Smarty do ceny produktu (nie możesz go wycenić), chyba, że oferujesz to jako usługę.

Pozdrawiam.
Sh4dow
Po pierwsze czy biblioteki sa integralna czescia systemu czy nie, jesli nie to je olewasz i mozesz dolozyc od siebie usluge instalacji.
Jesli sa integralna i nie odlaczna czescia to masz problem.
Bibliotek na GPL nie musisz udostepniac, One sa juz udostepnione, wystarczy odsyłacz w odpowiednim miejscu/
Najlepszym rozwiazaniem jest stworzenie instalatora ktory pobierze biblioteki wymagane do projektu i musisz w widocznym miejscu umiescic informacje ze skrypt/aplikacja/program jest wspierany, lub wykozystuje, takie a nie inne bliblioteki i w zaleznosci od tego jak tworca biblioteki sobie tego wymaga, tak to prezentujesz.
No chyba ze modyfikujesz samemu taka biblioteke to wtedy musisz udostepnic zmodfikowane zrodla na licencji GPL.

Jesli dobrze sie orientuje to jakos tak to powinno byc smile.gif
Kocurro
Czyli jeśli chodzi o Smarty np. to jest problem ? smile.gif

Bo jeśli chodzi o Ext JS'a to po prostu dam informację, że domyślny szablon używa ale może każdy samemu napisać sobie nowy szablon od podstaw - czy to wystarczyłoby ?

Wychodzi na to, że chyba najlepiej napisać do twórców danej biblioteki i z nimi się dogadać.

Na pewno będę korzystał z Smarty, jQuery (z licznymi pluginami) oraz Ext JS. Pewnie jeszcze dojdzie coś.

btw -> co ja takiego zrobiłem na drugim komputerze, że tam mi wyświetla tematy z takim śmiesznym drzewkiem pod postem i jak to naprawić ?

pozdr.
Turgon
Możesz zrobić uproszczone biblioteki - kopie tych GPL i dać jako default je smile.gif A tamte właściwe też dorzucić do paczki jako opcjonalne i jeśli chcesz to coś tam w instalatorze - użyj zewnętrznych bibliotek na licencji GPL. I raczej nikt się już nie przyczepi winksmiley.jpg
mkdes
Cytat
Kocurro: Pytałem kolegi i mówił, że jeśli używam biblioteki GPL'owe typu Smarty, jQuery, Ext JS to muszę udostępnić kody tych bibliotek jeśli wprowadziłem w nich zmiany ... ale nie muszę swojego programu udostępniać kodów. Do tego mogę sprzedawać bez problemów.

Jeśli wolne oprogramowanie wchodzi w skład twojego oprogramowania, które tworzysz - to je także musisz udostępnić na licencji wolnej. Pieniążki możesz oczywiście na tym zarabiać, ale musisz udostępnić także kody swojego programu w wersji nieskompilowanej (za to też możesz pobierać opłatę nie wyższą od faktycznych kosztów wykonania kopii).
http://hedera.linuxnews.pl/_news/2003/12/23/_long/2425.html
Kocurro
@mkdes: Dzięki. Nie za ciekawie to wygląda, wcale nie sądzę by tak jak to jest napisane w artykule, który podesłałeś GPL chronił moje interesy a wręcz przeciwnie.

Wychodzi na to, że najlepiej dogadać się z twórcami danych bibliotek by udostępnili mi na normalnej licencji coś. W przypadku Ext JS będę musiał zapłacić lub się dogadać ...

A czym różni się licencja GPL od LGPL ? Oraz czym się różni licencja MIT od GPL. Smarty jest na LGPL a jQuery na GPL'u i MIT.

pozdr.
Łukasz
mkdes
Cytat
@Kocurro: A czym różni się licencja GPL od LGPL ?

FAQ dla licencji GPL
Wyjaśnienie licencji LGPL
A cytując z ostatniego odnośnika "Licencja GPL wymaga, aby wszystkie dzieła pochodne również były wydane na licencji GPL. Efekt ten można określić słowem „dziedziczenie”. Dlatego też, jeżeli aplikacja korzysta z bibliotek GPL, musi ona również być na licencji GPL. Natomiast biblioteki na licencji GNU LPGL (Lesser General Public License) mogą być wykorzystywane przez oprogramowanie prawnie zastrzeżone.".

Myślę, że znaczącym w zrozumieniu tego jest jedno słowo "Lesser" - mniejszy.
sobstel
Cytat(Kocurro @ 8.12.2007, 03:17:01 ) *
wcale nie sądzę by tak jak to jest napisane w artykule, który podesłałeś GPL chronił moje interesy a wręcz przeciwnie.

bo celem GPL nie jest ochrona twoich partykularnych interesów, ale zapewnienie (jak sama nazwa wskazuje) otwartości kodu. to wszystko. twórcy GPL patrzą na społeczność twórców (czy też programistów) bardziej jako grupę współdziałającą, tworzącą oprogramowanie dla wspólnego dobra, a nie w kategoriach wzajemnej konkurencji i ukrywania tworzonych rozwiązań. oczywiście nikt nikomu nie zakazuje sprzedawać tego co stworzył czy też przerobił (patrz np. open office pl, czy dystrybucje linuxa), ale zawsze muszą być udostępnione źródła.

Cytat(Kocurro @ 8.12.2007, 03:17:01 ) *
A czym różni się licencja GPL od LGPL ? Oraz czym się różni licencja MIT od GPL. Smarty jest na LGPL a jQuery na GPL'u i MIT.

odpowiedzi na większość twoich pytań możesz znaleźć tutaj http://www.gnu.org/licenses/gpl-faq.pl.html oraz na innych podstrony tejże strony. polecam też poszukać na wikipedii.

krótko mówiąc LGPL pozwala ci na korzystanie z kodu w komercyjnych projektach (czy też po prostu na innej licencji) bez konieczności udostępniania źródeł. ma właściwie zastosowanie do bibliotek, czyli np. Smarty na LGPL możesz użyć w twoich oprogramowaniu bez udostępniania źródeł tego oprogramowania.

MIT i BSD to licencje bardzo liberalne, pozwalają praktycznie na wszystko. twoim obowiązkiem jest jedynie załączenie informacji o autorach oraz treści samej licencji (która może być rozbudowywana i modyfikowana).
Kocurro
Witajcie,

Wybaczcie, że odkopuje swój dawny temat ale potrzebuje jeszcze raz podpowiedzi smile.gif

Na chwilę obecną chodzi mi o jQuery ... tworzę aplikację, która mocno z niego korzysta. Z tego co widziałem na stronie jQuery jest on wydawany na licencjach GPL oraz MIT.

Czy dobrze rozumiem, że jeśli użyję licencji MIT to mogę w swojej aplikacji używać jQuery nawet jeśli jest to aplikacja o kodzie zamkniętym i dostępna odpłatnie ?

pozdrawiam.
Jabol
Tak więc z tego co obserwuje to jest tak: jeżeli tylko korzystasz z biblioteki, to nie ma problemu. Nie musisz udostępniać biblioteki potrzebnej do działania systemu, choćby niewiadomo jak zintegrowanej. Wystarczy, że napiszesz iż Twoje oprogramowanie jej potrzebuje i nie musisz jej udostępniać wraz z oprgoramowaniem i tym samym nie musisz się martwić jej licencją (dotyczy GPL). Z tym czy możesz biblioteki udostępniać z programem czy nie to nie wiem dokładnie, na pewno możesz sprzedawać kod korzystający z bibliotek.
Jeżeli dobrze kojarze MIT to możesz wszystko, tylko bodajże nie możesz usuwać nagłówka z plików w których wspomniany jest oryginalny autor (give credits to autors).
hornetq
Przegladalem google,dokumentacje kilka for i czytam sprzeczne odpowiedzi. Chcialbym sie od Was dowiedziec, czy uzywajac klasy PHP Mailer, na licencji LGPL przy tworzeniu strony internetowej musze umiescic gdzies na stronie informacje o jej uzyciu? jesli tak to czy moze byc ona umieszczona np jako komentarz w kodzie strony.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.