Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [propozycja] Czarna lista użytkowników
Forum PHP.pl > Inne > Opinie, ogłoszenia, pytania > Forum
phpion
Hejka,
od jakiegoś czasu o tym myślałem i dziś postanowiłem rzucić taką propozycję.
Forum to swego rodzaju społeczność, a jak wiadomo w każdej społeczności zachodzą pewne relacje pozytywne i negatywne. Jednych się lubi, za drugimi się nie przepada. Czy myśleliście o zrobieniu czarnej listy dla użytkowników? Chodzi o to aby umożliwić każdemu tworzenie zbioru nie do końca lubianych przez siebie użytkowników. Mamy możliwość dodawania znajomych, ale nie mamy opcji budowania odwrotnej listy. Po co coś takiego? Niejednokrotnie mnie wkurza sytuacja gdy pomagam jakiemuś użytkownikowi, wiem, że dałem wystarczające informacje do rozwiązania problemu lub wręcz podałem go na tacy, po czym następuje 0 reakcji ze strony takiego klienta. Żadnego "ok", "dzięki". Nic. Następnym razem widząc post tego samego typka po prostu omijałbym go z daleka. Może nauczyłoby to ludzi nieco kultury...
Co sądzicie o tym pomyśle? Wydaje mi się, że nakłady pracy byłyby niewielkie - możnaby przecież przerobić moduł znajomych.
pion
kicaj
Zbedne, niczemu nie sluzy, a jak niechcesz komus pomagac to nie pomagaj...
phpion
Cytat(kicaj @ 4.01.2008, 13:11:43 ) *
niczemu nie sluzy

Nie zgodzę się. Mnie zawsze uczono, że jeśli coś dostaję (nieważne czy jest to pomoc czy rzecz materialna) to wypada podziękować bo kogoś kosztowało to nieco wysiłku. Tymczasem obecnie powszechne jest zjawisko "zadzieram kiece i lece" czyli po uzyskaniu pomocy taki jegomość po prostu Cię olewa. Mało kto wysili się na zwykłe "dzięki". Walczy się z tzw. "dziećmi Neostrady" pod kątem głupoty postów, łamania polszczyzny itd. itd. to dlaczego nie pomyśleć o zwykłej kulturze?

Cytat(kicaj @ 4.01.2008, 13:11:43 ) *
niechcesz komus pomagac to nie pomagaj

Nie chcę pomagać tym, którzy nie szanują pomocy. Aktualnie nie jestem w stanie zdiagnozować, którzy użytkownicy mają takie podejście, stąd moja propozycja.
hwao
Wpisz sobie w sygnaturce, istnieje szansa że ten na którego posta odpowiesz przeczyta też ją.
Ociu
Nie.
Zdajesz sobie sprawę, jakie było by to zabójcze dla naszego serwera ? Poza tym, jeżeli kogoś nie lubisz, to po prostu nie odpowiadaj na jego tematy. Poza tym, sam wychodzę z takiego założenia, ze po co pisać jeden post typu 'dzięki', 'działa'. Zaśmiecam tylko bazę danych.
sztosz
Jest opcja Ignoruj, sam z niej korzystam.
mike
A mi się wydaje że chodzi o ... pomógł tongue.gif
Pomożesz komuś, nacierpisz się a on nie wraca żeby kliknąć że byłeś pomocny, co?

Każdy moderator może wręczyć pomógł w wątku, którym autor już się nie interesuje. I tak też będzie się działo.
Chociażby op to by wyróżnić te wątki kolorem i zaznaczyć, że zakończyły się rozwiązaniem.

A jeśli chodzi o czarną listę to ja bym powywalał wszystkich egoistów, którzy jak dostaną rozwiązanie to żądają zamknięcia wątku albo usuwają treść i modyfikują tytuł na ... solved czy rozwiązane
Tacy myślą tylko o sobie.
Cezar708
Hmm, w sumie to zawsze można dodać do "Tematyka i zasady panujące na forum php", żeby podziękować, temu, co pomógł rozwiązać...

mam jeszcze pytanie dot.
Cytat
modyfikują tytuł na ... solved czy rozwiązane

czy to jest źle, że zmodyfikuje się tytuł posta dodają taga [solved]? Oczywiście nie mówię tu o usuwaniu posta (bo to jest chamstwo) ale o zaznaczeniu, że dany problem na pewno został rozwiązany,
webdice
Cytat(Cezar708 @ 4.01.2008, 16:25:58 ) *
czy to jest źle, że zmodyfikuje się tytuł posta dodają taga [solved]? Oczywiście nie mówię tu o usuwaniu posta (bo to jest chamstwo) ale o zaznaczeniu, że dany problem na pewno został rozwiązany,

Nie chodzi o modyfikacje tytułu (szczerze mówiąc nie widziałem jeszcze tematu z takim tagiem) tylko modyfikacje lub usuwanie treści posta.
skali
Cytat(webdicepl @ 4.01.2008, 16:36:24 ) *
Nie chodzi o modyfikacje tytułu (szczerze mówiąc nie widziałem jeszcze tematu z takim tagiem) tylko modyfikacje lub usuwanie treści posta.

oł em dzi :| koledze wyzej chodzi o to czy nie jest dobrym pomyslem, nadanie odpowiedniego tagu do tematu po jego zakonczeniu... polecam czytanie ze zrozumieniem.

z tym tagiem to dla mnie pomysl "w pyte" biggrin.gif mozna cos takiego zrobic, zawsze sie przyda

pozdrawiam
mike
Cytat(skali @ 4.01.2008, 17:02:16 ) *
(...) czy nie jest dobrym pomyslem, nadanie odpowiedniego tagu do tematu po jego zakonczeniu...
Nie, nie będzie to dobry pomysł. Tematy z rozwiązaniem (te, w których ktoś pomógł) są wyróżnione innym kolorem.
Nie widzę potrzeby dodawania tagu.

Cytat(skali @ 4.01.2008, 17:02:16 ) *
polecam czytanie ze zrozumieniem
Po co ta złośliwość?
skali
Cytat(mike @ 4.01.2008, 17:05:09 ) *
Po co ta złośliwość?

Zadnej zlosliwosci nie ma i nie bedzie, bo po co smile.gif a zwrocic uwage chyba mozna... nie przychodze tu zeby komus dogrysc czy denerwowac sie.

moim zdaniem tag ulatwilby chocby nawet w szukaniu przez wyszukiwarke, ale... zrobicie jak bedzie najlepiej
phpion
Cytat(mike @ 4.01.2008, 18:10:26 ) *
A mi się wydaje że chodzi o ... pomógł tongue.gif
Pomożesz komuś, nacierpisz się a on nie wraca żeby kliknąć że byłeś pomocny, co?

Hehehe nie smile.gif to bezpośrednio wiąże się z olewaniem ale bardziej mi chodzi o zwykły objaw kultury osobistej. Widzę jednak, że pomysł spotkał się raczej z dezaprobatą, no szkoda... najwyżej sam sobie będę na karteczce notował nicki takich ludkow dry.gif yeah.

Cytat(mike @ 4.01.2008, 18:10:26 ) *
,,, ja bym powywalał wszystkich egoistów, którzy jak dostaną rozwiązanie to ... usuwają treść ...

Oprócz karteczki winksmiley.jpg stosuję aktualnie inną metodę. Sprawdzam za co ludek dostał ostrzeżenia - jeśli za to o czym pisze ~mike wtedy daruję sobie pomoc. Po prostu nie cierpię takiego zachowania i tyle.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.