Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Nowinki na stronie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
redelek
Witam,

Nie wiem czy w dobrym miejscu, ale zadam pytanko.

Drodzy grupowicze uruchomiłem sobie swój własny skrypt do nowinek z działu IT i mam takie pytanko.
Czy za każdym razem z rana muszę przeglądać inne strony w poszukiwaniu nowości i wpisywać je ręcznie?
Czy takie serwisy jak dobreprogramy robią to samo, czy to podpisuje się jakąś umowę i dostaje się gotowe kody do wklejania.

Narazie mam ok 10 stron więc to nie dużo, ale jak będzie ich więcej ?.
Tu jest moje pytanie jak działają nowości (news ) na innych serwerach może na waszych. Czy wpisujecie codziennie to ręcznie czy jakiś automat lata.

Dzięki serdecznie za podpowiedź

pozdrawiam
Redelek
kossa
Duże serwisy zatrudniają osoby odpowiedzialne tylko za przeglądanie sieci i właśnie wyszukiwanie takich newsów i umieszczanie ich na swoich stronach.

Wiele serwisów ma razem z newsami czytniki RSS i albo za free albo za free ale po podpisaniu umowy lub za opłatą lub inne formy (baner, reklama) można pobierać treść newsów z RSS i umieszczać to na swojej stronie - to już robi skrypt.

Pamiętaj - jeśli umieszczasz na swojej stronie czyjś tekst - podpisz skąd to masz i zwykle na cytowanie należy mieć zgodę.

Łukasz
redelek
Cytat(kossa @ 8.01.2008, 11:13:19 ) *
Duże serwisy zatrudniają osoby odpowiedzialne tylko za przeglądanie sieci i właśnie wyszukiwanie takich newsów i umieszczanie ich na swoich stronach.

Wiele serwisów ma razem z newsami czytniki RSS i albo za free albo za free ale po podpisaniu umowy lub za opłatą lub inne formy (baner, reklama) można pobierać treść newsów z RSS i umieszczać to na swojej stronie - to już robi skrypt.

Pamiętaj - jeśli umieszczasz na swojej stronie czyjś tekst - podpisz skąd to masz i zwykle na cytowanie należy mieć zgodę.

Łukasz

OOOki dzięki serdeczne , czyli klepać ręcznie smile.gif Dzięki i sorki za głupie pytanko, ale ciekawiło to mnie. Nie stać mnie na dodatkowych ludzi do pracy smile.gif
Sam nie wiele mam i to raczej chałupnicza stronka. Dziękuję za wypowiedź i przyblirzenie sprawy

Pozdrawiam
Redelek
vokiel
Zwykle to takie serwisy udostępniają (bezpłatnie) swoje nowości jako rss (xml). Zatem wystarczy je odszukać i dołączyć do swojego portalu.
Np forum.php.pl nowości w dziale posty ma tutaj: posty
a BBC ma newsy tu: BBC
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.