Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] operacje na obrazach
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Krisu
Mam pytanie odnośnie tego, czy jest funkcja, lub jakikolwiek sposób na formatowanie obrazu za pomocą html-a

Przykładowo:
  1. <?php
  2. imagettftext($image, $size, 0, 118, 80, $green,  $arialbd, "$n1");
  3. ?>

Daje nam możliwość osadzenia tekstu w odpowiednim miejscu, a czy jest sposób, by osadzić np tabelkę zrobioną w html-u na obrazie?
Wieviór
Generalnie możesz nadać tej tabelce atrybut background="link/do/obrazka.jpg".
nowotny
Wrzuć sobie tabelkę do diva, obrazek ustaw sobie jako tło diva i wypozycjonuj cssem... No chyba że chcesz się bawić w ręczne malowanie tabelki kreska po kresce... smile.gif
Krisu
No ale jak już to wszystko zrobie, to jak zapisać zmiany na obrazie docelowym?
Wieviór
Jakie zmiany? Na jakim obrazie?
Krisu
No więc tak, pisze pprogram, który przerabia tabelkę w htmlu na obraz w png.

Rozbiłem już całą tabelkę na zmienne, a kolejno zmienne osadzam na przygotowanym wcześniej obrazie.

Czysto teoretycznie pytam, czy jest możliwość napisania tabelki w htmlu, powstawianu do niej danych, a potem przerobić ją na obraz?
Wieviór
Aha! Ja zupełnie co innego zrozumiałem z Twojego pierwszego posta. hmm, pomysłów nie mam, żeby Ci pomóc raczej :/
Krisu
sam rozumiesz, ze zdecydowanie latwiej byloby zrobic to w taki sposob, bo tabela z danymi jest o zmiennych szerokościach kolumn i w późniejszym etapie mogą być problemy, jeśli zrobię statyczny obraz.
nowotny
Jak już mówiłem - nie da się... php nie interpretuje HTMLa... możesz się pobawić w malowanie kreska po kresce, co, jak umiesz dobrze liczyć, nie byłoby takie skomplikowane przy mniejszych tabelkach...
Krisu
No więc zostanie mi malowanie kreska po kresce smile.gif
Tabelka na szczescie nie jest duża smile.gif

Dzięki za pomoc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.