Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jaki framework najpopularniejszy?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
in5ane
Hi, chciałem kontynuować temat (link) satoriana. Sam właśnie zastanawiam się co używać. Proszę o zagłosowanie oraz uzasadnienie swojego wyboru.
stloyd
"ZendFramework" -> "Zend Framework" winksmiley.jpg

A co jeśli np. korzystam z ZF, Symfony, Prado i jeszcze czasami z własnego ? aaevil.gif

Pozdrawiam (;

ps. jakoś nie widzę żadnych framework'ów na Ruby'iego sad.gif
ps2. na python'a istnieje więcej framework'ów niż tylko Django tongue.gif
nrm
Cytat(stloyd @ 5.02.2008, 18:22:41 ) *
"ZendFramework" -> "Zend Framework" winksmiley.jpg

"Zend Framework" -> "Zend Pseudo Framework" winksmiley.jpg
sobstel
Cytat(normanos @ 5.02.2008, 19:17:04 ) *
"Zend Framework" -> "Zend Pseudo Framework" winksmiley.jpg

"A software framework is a re-usable design for a software system (or subsystem). A software framework may include support programs, code libraries, a scripting language, or other software to help develop and glue together the different components of a software project. Various parts of the framework may be exposed through an API."

framework to nie musi być zawsze coś co próbuje w sobie zmieścić każdą możliwą funkcjonalność.

przy okazji, czy kolejność nie powinna być alfabetyczna? no i dlaczego nie ma Ruby On Rails? i co tam właściwie robi trup Mojavi?
nrm
_Dla mnie_ (i zresztą dla wielu innych osób) framework to cos kompletnego ale nie w sensie jaki mi inputujesz (każda możliwa funkcjonalność) tylko w sensie działania, scalenia ze sobą ("glue together the different components"). ZpF to NIE fw tylko zbiór bardzo fajnych klas. Ani tego nie odpalisz, ani nie zadziałasz od ręki, póki nie złożysz tego sobie w jakiś sobie znany sposób. Z całej tej listy tylko Zend udaje, że jest fw.

Dostając produkt oparty na Zendzie można sie spodziewac na prawdę wszystkiego winksmiley.jpg radosna twórczość winksmiley.jpg

ps. używam klas Zenda w Kohanie biggrin.gif
Jarod
Używam własnego (obecna wersja 0.2.1). Napisałem do dla siebie. Spisuje się b. dobrze.
Obsługa bazy, logowania, sesji, cachowania, kontrola acl, validator, autentykacja, obsługa konfigu (parser ini), frontcontroller, etc.

pzdr
mike
Daj linka do frameworka Python. Nie słyszałem o takim.
W sondzie Zamiast Agavi i Mojavi oddzielnie powinno być raczej Agavi/Mojavi

~sopel framework to kompletne narzędzie pozwalające zasiąść do pracy. Coś co pozwoli Ci zbudować aplikację.
Zend "Framework" to narzędzie, dzięki któremu zbudujesz kolejne narzędzie i dopiero możesz pracować.
Idąc Twoją definicją eZ Components też możemy zacząć nazywać frameworkiem tongue.gif
kwiateusz
poprawiłem trochę ankietę, bo autor sie nie kwapił smile.gif

co do zenda mi to mało frameworkiem pachnie bo jak wyżej wspomniano tam jest wolna amerykanka w strukturze aplikacji, a jednak przyzwyczailiśmy się ze FW narzuca jakąś strukturę kat. żeby łatwiej to okiełznać przez osoby 3cie, ale jak wiekszosc osob go toleruje to nie bede odstawał od reszty tongue.gif
mike
Symfony

+ Framework napisany pod PHP5, wykorzystujący możliwości języka;
+ Stały, dynamiczny rozwój;
+ Bardzo duża i aktywna społeczność;
+ Kompleksowość frameworka. Niczego mu nie brak. Jest gotowy do tworzenia dowolnych aplikacji;
+ Możliwości rozbudowy. SymfonyPlugins;
+ Doskonała dokumentacja;
+ Automatyzacja pracy dzięki poleceniem w CLI;
+ Generator panelu administracyjnego;

- Trudny. Choć może nie trudny ale trudniejszy niż inne;
- Bardzo rozbudowany co odstrasza;
- "Ciężki". Przy braku dbałości o konfigurację i optymalizację wolniejszy niż inne;
occulkot
Zdecydowanie django:

+ bardzo rozbudowana dokumentacja
+ bardzo wygodny ORM
+ prosty system szablonow
+ brak zintegrowania z jakakolwiek biblioteka javascript (tak wiem, nie podoba ci sie nie uzywaj - ale jak mam czesc aplikacji z ucyciem wewnetrznego javascript to potem ciezko dorzucic pare funkcji z np. mootools)
+ zarzadzanie przez CLI
+ admin panel - nie musze mowic o ile to przyspiesza prace
+ interaktywny shell za pomoca iPython - aczkolwiek do php tez juz widzialem jakis php-shell - ale nie byl jeszcze zintegrowany z zadnym frameworkiem winksmiley.jpg

- czesc rzeczy trzeba samemu dopisac - np. profil uzytkownika winksmiley.jpg
- malo template tagow na dziendobry
- system urli - mozemy tworzyc wlasne - ale zmiana adresu wiaze sie ze zmianami w kilku plikach
- brak subdomen w urlu - dla mnie to minus winksmiley.jpg - pylons na ten przyklad to posiada winksmiley.jpg

aczkolwiek korzystam rowniez z symfony plusy podobnie jak u mike+:
+ mnogosc pluginow - chyba tylko specyficzne rzeczy dla aplikacji musialem dopisywac sam

minusy:
- powolnosc - out of the box bez cache dziala na prawde w porownaniu z innymi frameworkami
- malo intuicyjny mechanizm sesji
Jabol
Nie jaki framework najpopularniejszy, tylko jakiego frameworka używasz? Własny framework nie może być najpopularniejszy.

Pozdrawiam
sobstel
Cytat(mike @ 5.02.2008, 20:25:23 ) *
~sopel framework to kompletne narzędzie pozwalające zasiąść do pracy. Coś co pozwoli Ci zbudować aplikację.
Zend "Framework" to narzędzie, dzięki któremu zbudujesz kolejne narzędzie i dopiero możesz pracować.
Idąc Twoją definicją eZ Components też możemy zacząć nazywać frameworkiem tongue.gif

Czemu nie? Proszę pokaż mi jakąś oficjalną definicję frameworka według, której ocenia się co jest frameworkiem, a co nie. W sumie bardzo chciałbym poznać takową. Moją wziąłem z wikipedii. Jak na razie, moim zdaniem, każdy tutaj podchodzi do tego pojęcia subiektywnie. W końcu przeważnie nie jest tak, że framework w twoim rozumieniu pozwoli Ci zbudować w pełni aplikację, zawsze musisz coś dopisać, jakieś lepsze zarządzanie kontrolą dostępu, itp. np. Granica między narzędziem do zbudowania aplikacji a narzędziem do zbudowania narzędzia dla mnie osobiście jest mglista. Nie zrozum mnie źle, nie jestem tutaj zagorzałym obrońcą Zend Framework (używam tylko niektórych komponentów od czasu do czasu) . Po prostu ja nigdy nie traktowałem tego pojęcia jako zarezerwowanego na rzeczy typu Symfony czy CakePHP. Koniec końców, to tylko etykieta, która nie ma większego znaczenia.

Cytat
Własny framework nie może być najpopularniejszy.

Chodzi tu o to, że iluś tam ludzi uzywa własnego frameworka. Nie chodzi o konkretne rozwiązanie. I jeśli np. 100 ludzi tak zagłosuje, to będzie oznaczać, że najpopularniejsze jest używanie własnego frameworka.
Moli
Moim zdaniem sonda bez sensu. Po pierwsze pomieszane są języki, po drugie co Cię intereuje popularny. Rozumiem najlepszy który jest ale popularny ?
Aztech
Sam używam PRADO.
Zalety:
- template'y w formacie XML
- prosta konfiguracja
- modułowość
- mnogość kontrolek (podobieństwo do Delphi, ASP .NET)
- dobrze napisany QuickStartTutorial oraz Blog Tutorial
- możliwość korzystania z shella
- świetnie zaimplementowany model ActiveRecord (najlepszy jaki widziałem)
- wsparcie dla map SQL
- wsparcie dla 'friendly urls'
- bardzo szybkie łatanie dziur
- możliwość korzystania z kontrolek AJAX-owych bez konieczności pisania choćby jednej linijki kodu w JS
- świetny do wykonaywania małych i średnich projektów w krótkim czasie
Wady:
- brak polskiej dokumentacji (częściowo przeze mnie spolszczona, ale niestety wiele jej jeszcze brakuje sad.gif)
- trudna obsługa dynamicznie tworzonych kontrolek aktywnych (AJAX)
Wada/zaleta:
- programowanie sterowane zdarzeniami, czyli zupełnie inne podejście niż w frameworkach opartych na MVC (trudniej się przyswaja)
nrm
Cytat(Moli @ 6.02.2008, 13:54:57 ) *
Rozumiem najlepszy który jest ale popularny ?

"Najlepszy" to też nie jasne kryterium winksmiley.jpg Dla Ciebie najlepszy może być Symfony czy Prado, a dla mnie to one nawet nie są brane pod uwagę winksmiley.jpg Można mówić co najwyżej o dopasowaniu do własnych potrzeb i zgodności z stylem programowania.

"Popularny" za to pomoże ograniczyć wybór początkującemu do kilku sztuk rozwiązań do których znajdzie najwięcej materiałów i wsparcie społeczności.
qqrq
Ja najczęściej słyszę o Symfony, potem CakePHP, Zend.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.