Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PNG] Jak odchudzic obrazek png, ktory wazy ponad 2MB?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
MOniToR
Witam

Musiałem pociąć i zrobić template dla joomli, z racji tego, jakie dostałem tło, i że musiałem zachować cienie zrobiłem z tła dla miejsca zawartości strony plik png, który jest troche przezroczysty po bokach dzięki czemu ładnie mi widać cienie. Problem jest jednak taki, że ten plik waży ponad 2MB. Proszę o pomoc.

Plik PNG -> http://www.goprojects20080129.dev.mamboass...ges/main_bg.png

Strona z częściowo zrobionym template z tym tłem: http://www.goprojects20080129.dev.mamboassistance.com/
anonim1133
a może... kompresja ;> po za tym, chyba nie wyświetla się do końca poprawnie w operze tongue.gif
Bless
Wieviór
Lepiej pociąć stronę.

Plik z cieniem (lewy jeden, prawy jeden) powinien być gifem (ew. png) o 1 piks wysokości (rozciągnięcie na wyskości), środek natomiast proponuję ujednolicić, a jeśli nie, to niech to będzie gif (ew. png, ew. jpg) z 1 piks szerokości i niech się rozciąga na całej szerokości.

Generalnie, można to zrobić w mniej niż 10-15 kb (na upartego w 5) ;]
MOniToR
Ale zauważcie, że cienie są zarówno po bokach jak i na dole, do tego stopka jest kawałek za główną częścią strony i to najprościej było zrobić tak jak ja zrobiłem tylko żeby ten obrazek chociaż z 1MB ważył....
Wieviór
Generalnie nigdy nie należy tworzyć tła, które miało by więcej niż 100 pikseli (kwadratowych tongue.gif) ;]

Opieranie strony na tle jest na prawdę fatalnym pomysłem. 1 MB na tło? 1 MB transferu strony, to użytkownik powinien zużyć chodząc godzinę po Twojej stronie, nie wchodząc na nią raz.
MOniToR
Dzięki za pomoc, poradziłem sobie w taki sposób, ze z main_bg zrobiłem dwa obrazki, jeden jpg z samym środkiem a drugi png i wysokości 1px z pustym środkiem smile.gif W operze się kaszani, bo nie skończyłem jeszcze:)

Edit: to nie ja projektowałem ten layout, klientowi się zachciało takiego tła, które dość trudno zrobić aby się powtarzało to jego sprawa, ja mam zrobić aby to wyglądało jak jest w pliku projektu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.