Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zaznaczanie punktów na rysunku w AJAX.
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX > AJAX
fluffy
Witam,

Chciałbym zrobić na stronie niewielką mapkę (załóżmy 500px na 350px) i mieć możliwość zaznaczania na niej punktów powiedzmy 1x1 px tak aby dane o miejscu (współrzędne) w jaki kliknę zapisały się w bazie danych. Wydaje mi się, że najlepiej będzie to właśnie zrobić poprzez Ajax. Tylko nigdzie nie ma przykładów tego typu (przynajmniej nie mogę ich znaleźć). Może ktoś wie jak się do tego zabrać? Jak sczytywać dane współrzędnych danego obrazka i przekazywać je do zmiennych?

Każda pomoc mile widziana, tym bardziej, że za niedługo czas zacznie mnie naglić a innego pomysłu, żeby to rozwiązać nie mam.

Pozdrawiam smile.gif
fluffy
Dzięki serdeczne... to już wiem jak odczytać współrzędne...

A może ktoś wie jak zaznaczyć ten punkt na obrazku? Często na tych wszystkich aplikacjach z mapami polski jest możliwość zaznaczenia punktu na mapie. Czy jak wpiszemy nazwę miejscowości to zaznacza właśnie punktem tę miejscowość. Dlatego myślę, że AJAX byłby do tego najodpowiedniejszy.

Generalnie chciałem żeby np. na małej mapce powiatu jak się kliknie w nazwę danej miejscowości to żeby została ta miejscowość wyróżniona na tej mapce. Tylko jak?
Wszelkie rady czy odnośniki do tematów, tutków itp. mile widziane.
phpion
Swego czasu potrzebowałem właśnie taki skrypt i go napisałem. Znajdziesz go tutaj. Zaznaczać można 1 punkt; jeśli potrzebujesz funkcjonalności dla wielu punktów musisz rozbudować skrypt na własną rękę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.