marcinlenkowski
1.03.2008, 13:00:04
Wpadłem na pomysł, i może i to pytanie nadaje się do przedszkola, ale sam nie wiem czy to ma sens i czy przez to aplikacja będzie działać szybciej.
Co zostanie wykonane szybciej? Przetworzenie danych z pliku xml (w którym zapisane są newsy czy artykuły) za pomocą wyrażeń regularnych czy zapytanie myqsl??
Za każdym dodaniem danych dane zostaną zapisze w bazie i zostanie wygenerowany plik xml z danymi które zawiera baza. Czy to się opłaca?
Xniver
1.03.2008, 13:06:08
Po co chcesz przetworzyć XML za pomocą wyrażeń regularnych?
marcinlenkowski
1.03.2008, 13:08:59
ano po to żeby wyłapać odpowiednie dane powiedzmy
<item>
<id>1</id>
<title>Przykładowy tytuł</title>
<content>Treść</content>
</item>
no i za pomocą wyrażeń wyłapię odpowiednie dane powiedzmy tylko tekst
Xniver
1.03.2008, 13:10:54
A nie możesz użyć
SimpleXML?
marcinlenkowski
1.03.2008, 13:13:10
To jest genialne plusik dla ciebie, ale twierdzisz że to bedzię szybsze niż zapytania?
Xniver
1.03.2008, 13:14:01
Nie wiem, nie sprawdzałem. Ale korzystanie z bazy danych RACZEJ powinno być szybsze.
marcinlenkowski
1.03.2008, 13:14:52
No tak, ale z drugiej strony mamy gotowe API...
Działanie na plikach jest szybsze, ale nie za bardzo wygodne i na xmlu może chodzić wolniej, bo musisz to przekonwertować, najlepiej cache bazy danych rób, jesli tak dbasz o szybkość.
Sabistik
1.03.2008, 21:10:46
Cytat
Działanie na plikach jest szybsze,
Wszystko zależy jakie działanie. Odczyt - może, inne - nie bardzo.
Mhhh, no tak. Mówiłem raczej o odczycie, jesli chodzi o cache to "prawie" na tym to polega

Gorzej tylko, że jesli ktoś wymyśli sobie zapisywanie tego w xmlu, i później simpleXml'em odczytywanie tego to jednak chyba będzie to mniej wydajne niż serialize() unserialize()
marcinlenkowski
2.03.2008, 17:47:13
CASHE bazy danych?? przepraszam nie jestem doświadczony możesz mnie oświecić na czym to polega, bo myślałem że rozwiązanie z xml'em można nazwać właśnie CHASCHE'owaniem...
Teoretycznie tak, bo to jest podobne. Ale wydajniej będzie stosować file_put_contents('baza.txt', serialize($aDaneZBazy)); i odczyt unserialize(file_get_contents('baza.txt'));

Działa to na zasadzie. Jeśli nie ma cache, pobierz dane z bazy i zapisz do cache oraz wyświetl. Jesli jest plik cache to pobierz z niego dane i wyświetl. Jak dodasz np. newsa to usuwasz odpowiedni plik cache i już

.
marcinlenkowski
2.03.2008, 18:12:42
Dzięki wielkie, plusik dla ciebie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.