Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ajax] Wypełnianie input'a, porownywanie z baza, lista 'sugestii'
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX > AJAX
soska66
Nie mam pojecia jaka jest funkcjonujaca w srodowisku nazwa na taki skrypt - na pewno cos takiego juz powstalo w ramach open source... Jesli nie, zastanawiam sie nad odpowiednim podejsciem do tematu

Chcialbym zrobic 2 rzeczy
1) Sprawdzanie czy wprowadzony wlasnie do pola tekstowego wyraz wystepuje juz w bazie. Mozna to zrobic na zdarzenie opuszczenia pola lub po prostu na przycisk, ale ja wolalbym aby dzialo sie to automatycznie po krotkiej pauzie... tzn pisze wyraz, stawiam ostatnia litere i przestaje klepac - i zalozmy po sekundzie nastepuje sprawdzenie wyrazu w bazie i wyswietlona zostaje odpowiedz czy mozna kontynnuowac czy nie.... cos jak sprawdzanie dostepnosci loginu na forach

2) Input z wypelnianiem...
Mam w bazie kilkaset nazwisk. Wypelniajac forme moge skorzystac albo z nazwiska istniejacego w bazie albo dodac nowe. W miare wklepywania kolejnych liter nazwiska, ponizej inputa mialaby byc wyswietlona lista 'sugestii' z nazwiskami juz istniejacymi w bazie. Lista ta zmniejszalaby sie oczywiscie w miare wklepywania kolejnych liter - w razie odnalezienia nazwiska, mozna byloby je z tej listy wybrac. Podobnie jak to ma miejsce z 'historia' pol tekstowych w firefoxie

2a) Pobieranie informacji do listy sugestii. Wydaje mi sie, ze lepiej byloby pobrac za wczasu wszystkie nazwiska i wpisac w tablice js a potem z tej tablicy pobierac pozycje do listy. Ale moze jest juz jakis gotowy schemat z zastosowaniem ajaxa? Choc odpalanie skryptu przez ajax i laczenie z baza po kazdej wstukanej literce wydaje sie byc malo wydajnym rozwiazaniem

Prosze o sugestie. Albo informacje na temat gotowych skryptow, z ktorych mozna skorzystac

Pozdrawiam
kiler129
Co do sugestii: http://w950i.pl/suggest.rar
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.