Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: dzielenie pliku pdf
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Płotek
witam, chiałbym zrobić moduł - konwerter pliku pdf do jpg , mam juz sam konwererter, ale problem pojawia się kiedy mamy pliki pdf kilku stronicowe ... nie wiem jak najpierw podzielić ten plik na pliku z pojedynczą liczbą stron,
czy ktoś z Was spotkał się kiedyś z takim problemem i mógłby pomóc?
qrees
Nie wiem czy wiesz, ale ImageMagick robi dokładnie to co chcesz zrobić. Podajesz mu jako parametry nazwę pliku pdf, numer strony oraz nazwę wynikowego pliku jpg. O ile się nie myle, to można chyba też cały plik pdf automatycznie przekonwertować.
Płotek
no ja to robiłem do tej pory w ten sposób:
  1. <?php
  2. exec ('convert sample.pdf sample.jpeg');
  3. ?>

i działało tylko dla pliku jednostronicowego,
czy mogę prosić o jakieś szersze info. z gory dzięki
qrees
http://www.imagemagick.org/script/command-...-processing.php

W podpunkcie: Selecting Frames

Przykładowo:
  1. <?php
  2. exec ('convert 'sample.pdf[3]' sample.jpeg');
  3. ?>

Przekonwertuje stronę nr 3.
Płotek
dzięki, teraz mam taki plan robić to w pętli po stronach pliki (bo nie ma czegoś co mi cały na pojedyncze pliki jpg podzieli?) ale nie wiem jak zobaczyć ile plik ma stron... i to byłaby już moja ostatnia zagadka w tej całej bajce ... nie wiem czy dobrze myślę poszukać na to odpowiedzi w jakieś bibliotece typu fpdf?
qrees
Dlaczego twierdzisz, że nie ma?
  1. <?php
  2. exec ("convert 'sample.pdf[0-9999]' sample.jpeg");
  3. ?>

Zakładając, że plik pdf jest mniejszy niż 9999 stron winksmiley.jpg
Płotek
testowałem samo convert jakiś miesiąc temu i śmigało i raptem przestało. no i znów mam problem, pamiętam wtedy też go miałem i próbowałem wielu komend w execu, ale nie wiem która jest słuszna i czy jest jakaś lepsza od zaprezentowanych powyżej i tejże:
  1. <?php
  2. exec ("gs -sDEVICE=pcx256 -r150x150 -sOutputFile=p1.jpeg p.pdf");
  3. ?>

?

edit: może ktoś chociaż zapoda hosting w jakim uda mi sie to odpalić ?

czy nikt czegoś takiego naprawdę nigdy nie wykonywał ?
@grees: dzięki za pomoc, wiesz może na jakim hostingu może mi takie coś zadziałać ? Domyślam się, że sposób wywoływania zależy od os, ale dalej nie mam pojęcia jak to zrobić aby działało ...
qrees
Co do hostingu, to musiałbyś skontaktować się z adminem danego hostingu i spytać, albo poszukać na stronie. Imagemagick i gs są w większości wypadków dostępne.

Co do słuszności, to sądze, że zarówno gs jak i convert są dobrym rozwiązaniem. W obu masz sporo opcji. Ja na swojej stronie do konwersji pdf do obrazków używałem convert'a i działało ok.
Płotek
no właśnie a oto cytat od 'mądrego' admina:
Cytat
Jezeli chce Pan pdf przekonwertowac do jpeg to powodzenia - to sluzy do konwersji grafiki, a pdf nie jest grafika.

convert owszem działa mi do obrazków, np .z jpg do png czy cuś, ale z pdf jest już gorzej,
kurcze kiedyś mi się to na insane udało, ale zapomniałem jak, tzn jedną z trzech metod, ale teraz żadna nie chce odpalić ;/
a jeśli można spytać u jakiego hostingowcy masz konto ?

pozdrawiam
qrees
Ja mam serwer dedykowany, więc mogę zainstalować cokolwiek.
Płotek
aha, ja niestety na tą chwile nie mogę sobie pozwolić na taki wydatek,
a może zarzucisz polecenie jakim to wywołujesz ?
qrees
No używam po prostu convert'a:

1. <?php
  2. exec('convert plik.pdf plik.jpg');
  3. ?>

Żeby convert działał, to gs też musi być zainstalowany. W sumie sam gs też by wystarczył, ale conwert jest chyba łatwiejszy w użyciu i można stosować go do innych formatów plików.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.