Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Php i przesyłanie plików
Forum PHP.pl > Forum > PHP
gsmphone
Witam,

Oto kod który mam do ręcznego dodawania plików:

1. <?php
  2. <form enctype='multipart/form-data' action='photo.php' method='post'>
  3. <input type='file' name='pliczek' size='36'>
  4. <input type=submit value='Wgraj'>
  5. ?>

W tym kodzie należy samemu wskazać miejsce na dysku gdzie plik się znajduje. Dajmy na to że wgrywam plik o nazwie aaa.jpg. Po naciśnięciu przycisku "Wgraj" plik aaa.jpg zostaje podany na skrypt photo.php i tam reszte się dzieje.
Mnie chodzi o to żeby użytkownik nie musiał sam wskazywać na plik (bo plik będzie całyczas na serwerze)tylko żeby po naciśnięciu przycisku skrypt sam pobierał z serwera plik aaa.jpg. Czy da się takie coś zrobić? Z góry dziękuje za pomoc:-)
l0ud
Chyba wysyłał do serwera, a nie pobierał z niego? Jasne że da się takie coś zrobić, ale pokaż kod photo.php, to go przerobimy.
gsmphone
Cytat(l0ud @ 4.03.2008, 13:33:41 ) *
Chyba wysyłał do serwera, a nie pobierał z niego? Jasne że da się takie coś zrobić, ale pokaż kod photo.php, to go przerobimy.

No własnie nie..... plik aaa.jpg mam na serwerze a nie na dysku. To nie uzytkownik ma wskazac gdzie jest plik tylko w skrypcie ma byc wskazene np: www.jaksastrona.pl/pliki/aaa.jpg
nospor
chodzi ci o :
http://pl2.php.net/manual/pl/function.copy.php
?
gsmphone
Cytat(nospor @ 4.03.2008, 13:39:55 ) *

Nie.. nie o kopiowanie tylko o podanie pliku na photo.php.... Tak jak pisałem.... ten kod co wkleiłem gdy go odpalisz to wyskakuje ci formularz zeby podać lokalizacje pliku. Czyli musisz dać "Browse" i wskazać np z dysku C plik o jakieś tam nazwie. Gdy go wybierzesz to wciskasz "wgraj" i plik który wybrałeś zostaje przesłany na photo.php... mnie chodzi o to zeby nietrzeba było dawać "Browse" tylko o to że ten skrypt ma mieć już podaną lokalizacje pliku(jakiś dokładny adres np: www.jakasstrona.pl/pliki/aaa.jpg) który ma zostać przesłany na photo.php
l0ud
gsmphone, nospor podał właściwą funkcję - ona może również kopiować pliki z url'a. winksmiley.jpg
gsmphone
Cytat(l0ud @ 4.03.2008, 13:55:51 ) *
gsmphone, nospor podał właściwą funkcję - ona może również kopiować pliki z url'a. winksmiley.jpg

Niewiem.. moze jakos sie nierozumiemy z tym kopiowaniem.. ale dajmy na to ze to jest to o co mi chodzi... to jeszcze potrzebowałbym nazwać to tak jak to jest nazwane tu: <input type='file' name='pliczek' size='36'> czyli "pliczek". Jezeli niebyło by nazwy to skrypt w photo.php niewykonałby tego:/ Czyli jak całość kodu miałoby wyglądać?
krupek
Cytat(gsmphone @ 4.03.2008, 14:02:17 ) *
Niewiem.. moze jakos sie nierozumiemy z tym kopiowaniem.. ale dajmy na to ze to jest to o co mi chodzi... to jeszcze potrzebowałbym nazwać to tak jak to jest nazwane tu: <input type='file' name='pliczek' size='36'> czyli "pliczek". Jezeli niebyło by nazwy to skrypt w photo.php niewykonałby tego:/ Czyli jak całość kodu miałoby wyglądać?

Jeśli chcesz użyć polecanego rozwiązania tj. copy() w pliku photo.php nie wpisujesz już kodu do pobierania danych z POST'a zapisywania na serwerze itp. - piszesz po prostu np.
  1. <?php
  2. $plik = 'staryplik.txt';
  3. $plik2 = 'nowyplik.txt';
  4. copy($plik, $plik2) {
  5. ?>

oczywiście powyższy przykład działa na plikach lokalnych, musisz sobie to zamienić na odpowiedni adres http
gsmphone
Cytat(krupek @ 4.03.2008, 14:48:54 ) *
Jeśli chcesz użyć polecanego rozwiązania tj. copy() w pliku photo.php nie wpisujesz już kodu do pobierania danych z POST'a zapisywania na serwerze itp. - piszesz po prostu np.
  1. <?php
  2. $plik = 'staryplik.txt';
  3. $plik2 = 'nowyplik.txt';
  4. copy($plik, $plik2) {
  5. ?>

oczywiście powyższy przykład działa na plikach lokalnych, musisz sobie to zamienić na odpowiedni adres http

Jednak nie o to mi chodzi:/ to kopiuje z jednego pliku do drugiego. A mnie chodzi o to zeby podac do pliku photo.php adres www pliku zeby skrypt w photo.php mógł zczytać i wykonać
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.