Chciałbym, aby część tekstu przenosiła się na drugą stronę, jeśli nie mieści się w wysokości strony, np. tu:
http://pytak.no-ip.org/~trudny/motocykl/sh...o=moto&id=4'Over 130...' powinno być na drugiej stronie. Próbowałem liczyć znaczniki załamań linii, ale to nie zawsze jest wymierne, ponieważ dłuższe linie są zawijane. Myślałem też, żeby liczyć znaki w linii i rozpoznać zawijanie, jeśli jest więcej, ale to też różnie wychodzi. Macie jakiś pomysł?
Tu mój kod:
<?php
if (!$_GET['cdn']) {
if ($ile <= 30
) echo $opis; else { for ($i = 0; $br <= 30; $i++) {
if ($length > 78) {
$br2 = $length/78;
}
$br++;
}
echo '<p class="cent"><a href="'.adres
().'cdn=1&start='.$i.'">Następna strona ></a></p>'; }
} else {
for ($i = $_GET['start']; $i <= $ile; $i++) {
}
echo '<p class="cent"><a href="javascript: history.back();">< Poprzednia strona</a></p>'; }
?>
woj_tas
5.03.2008, 11:11:02
Wstaw znacznik. Wordpres wstawia <!--more--> . Musisz pamiętać tylko o tym aby go nie wyświetlać na stronie.
Nie bardzo rozumiem. Mógłbyś coś więcej napisać?
.radex
5.03.2008, 18:21:33
stwórz jakiś pseudoznacznik ( np. <!--more-->) Podczas wczytywania strony rozbij za pomocą np. explode tekst - explode('<!--more-->', $text) i wczytaj ten element tablicy jaka jest strona.
Tylko chodzi
jak to podzielić
Xniver
5.03.2008, 19:09:28
Jak to jak?
<?php
$text = explode('<!-nextPage-!>', $text);
foreach($text as $pageNum => $pageText)
{
echo 'Strona ' . $pageNum . '<br />'; echo $pageText . '<br />'; }
?>
No może niejasno napisałem. Wiem, jak podzielić, tylko nie wiem, w którym momencie tekstu miałbym wstawić ten znak? Chodzi o to, aby wysokość strony była stała. Czyli jeśli wysokość bloku tekstu jest większa niż miejsca, część przenosi się na drugą stronę.
dadexix
5.03.2008, 23:07:42
a szerokość strony jest stała czy zmienna?
.radex
6.03.2008, 22:12:50
a to ciężko. Musisz sobie poobliczać wielkość X*Y jednego znaku (i pamiętaj że np. "i" ma inną szerokość od "w") i później pamiętać o \n itp. itd. etc. etc. Jednym słowem mówiąc - bez sensu. Bardzo dużo pracy a wyniki nie będą wspaniałe. Lepiej się pofatygować ze specjalnym tagiem.
Tzn. jak pofatygować ze specjalnym tagiem?
.radex
7.03.2008, 08:05:05
Cytat(Xniver @ 5.03.2008, 19:09:28 )

Jak to jak?
<?php
foreach($text as $pageNum => $pageText)
{
echo 'Strona ' . $pageNum . ' ';
';
}
?>
No przecie było powiedziane.
barthpl
7.03.2008, 09:49:59
No zasadniczo chodzi o to abyś podczas tworzenia/edytowania tekstu sam wstawiał znacznik <!-- more --> i potem go wykorzystał przy tworzeniu strony.
To zasadniczo ja to wiem.
Chodzi mi o to, skąd wiedzieć, gdzie ten znak wstawić?
.radex
7.03.2008, 19:13:49
OMG! Wstaw go sobie tam gdzie sobie zażyczysz. A jak nie będzie równo to przesuń. Nie stwarzaj niestworzonych problemów.
Nie stwarzam problemów, tylko zauważ, że każdy wstawi inny opis z różną ilością załamań wymuszonych i naturalnych, a dla niektórych w ogóle nie będzie potrzebna druga strona, bo się zmieści. Po prostu mnie nie zrozumiałaś :]
Może ktoś ma pomysł, jak to zrobić?
.radex
7.03.2008, 22:03:06
Jaki znowu inny opis?! Wyrażaj się jasno, bo ja nie wiem w końcu, czy chodzi o jakieś komentarze userów, czy masz lay z szerokością w procentach, w każdym bądź razie o ile dobrze zrozumiałem (a pewnie tak nie jest) to co chcesz osiągnąć nie jest (sensownie) wykonalne. Obliczenie szerokości znaków to kupę roboty, a i tak nie będziesz miał fajnych efektów.
Tak się składa, że nie ja to ustalam, jak ma wyglądać.
To jest ogłoszenie i każdy może napisać, co chce. A mi chodzi o to, żeby wysokość strony była stała, więc jeśli tekstu jest za dużo część powinna zostać przeniesiona na drugą stronę. I pytam, jeśli jest to możliwe, jak to zrobić.
.radex
8.03.2008, 19:36:22
No to ja ci (po raz n-ty) odpowiadam:
Teoretycznie jest możliwe:
Cytat
Musisz sobie poobliczać wielkość X*Y jednego znaku (i pamiętaj że np. "i" ma inną szerokość od "w") i później pamiętać o \n itp. itd. etc. etc.
Praktycznie nie:
Cytat
Jednym słowem mówiąc - bez sensu. Bardzo dużo pracy a wyniki nie będą wspaniałe.
Więc czy nie lepiej po prostu zrobić ograniczenie ilości?
Dzięki w każdym razie, trzeba przemyśleć faktycznie, czy warto.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.