Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] nietypowe stonicowanie (pager)
Forum PHP.pl > Forum > PHP
KCG
Chciałbym, aby część tekstu przenosiła się na drugą stronę, jeśli nie mieści się w wysokości strony, np. tu:
http://pytak.no-ip.org/~trudny/motocykl/sh...o=moto&id=4
'Over 130...' powinno być na drugiej stronie. Próbowałem liczyć znaczniki załamań linii, ale to nie zawsze jest wymierne, ponieważ dłuższe linie są zawijane. Myślałem też, żeby liczyć znaki w linii i rozpoznać zawijanie, jeśli jest więcej, ale to też różnie wychodzi. Macie jakiś pomysł?
Tu mój kod:
  1. <?php
  2. $opis = nl2br(stripslashes($moto['o_moto_opis']));
  3. $not = explode('<br />',$opis);
  4. $ile = count($not);
  5. if (!$_GET['cdn']) {
  6. if ($ile <= 30) echo $opis; else {
  7. for ($i = 0; $br <= 30; $i++) {
  8. $length = strlen($not[$i]);
  9. if ($length > 78) {
  10. $br2 = $length/78;
  11. $br += ceil($br2);
  12. }
  13. echo $not[$i].'<br />';
  14. $br++;
  15. }
  16. echo '<p class="cent"><a href="'.adres().'cdn=1&amp;start='.$i.'">Następna strona &gt;</a></p>';
  17. }
  18. } else {
  19. for ($i = $_GET['start']; $i <= $ile; $i++) {
  20. echo $not[$i].'<br />';
  21. }
  22. echo '<p class="cent"><a href="javascript: history.back();">&lt; Poprzednia strona</a></p>';
  23. }
  24. ?>
woj_tas
Wstaw znacznik. Wordpres wstawia <!--more--> . Musisz pamiętać tylko o tym aby go nie wyświetlać na stronie.
KCG
Nie bardzo rozumiem. Mógłbyś coś więcej napisać?
.radex
stwórz jakiś pseudoznacznik ( np. <!--more-->) Podczas wczytywania strony rozbij za pomocą np. explode tekst - explode('<!--more-->', $text) i wczytaj ten element tablicy jaka jest strona.
KCG
Tylko chodzi jak to podzielić smile.gif
Xniver
Jak to jak?
  1. <?php
  2. $text = explode('<!-nextPage-!>', $text);
  3.  
  4. foreach($text as $pageNum => $pageText)
  5. {
  6. echo 'Strona ' . $pageNum . '<br />';
  7. echo $pageText . '<br />';
  8. }
  9. ?>
KCG
No może niejasno napisałem. Wiem, jak podzielić, tylko nie wiem, w którym momencie tekstu miałbym wstawić ten znak? Chodzi o to, aby wysokość strony była stała. Czyli jeśli wysokość bloku tekstu jest większa niż miejsca, część przenosi się na drugą stronę.
dadexix
a szerokość strony jest stała czy zmienna?
KCG
Stała, ok. 460px.
.radex
a to ciężko. Musisz sobie poobliczać wielkość X*Y jednego znaku (i pamiętaj że np. "i" ma inną szerokość od "w") i później pamiętać o \n itp. itd. etc. etc. Jednym słowem mówiąc - bez sensu. Bardzo dużo pracy a wyniki nie będą wspaniałe. Lepiej się pofatygować ze specjalnym tagiem.
KCG
Tzn. jak pofatygować ze specjalnym tagiem?
.radex
Cytat(Xniver @ 5.03.2008, 19:09:28 ) *
Jak to jak?
  1. <?php
  2. $text = explode('', $text);
  3.  
  4. foreach($text as $pageNum => $pageText)
  5. {
  6.     echo 'Strona ' . $pageNum . '
  7. ';
  8.     echo $pageText . '
  9. ';
  10. }
  11. ?>

No przecie było powiedziane.
barthpl
No zasadniczo chodzi o to abyś podczas tworzenia/edytowania tekstu sam wstawiał znacznik <!-- more --> i potem go wykorzystał przy tworzeniu strony.
KCG
To zasadniczo ja to wiem.
Chodzi mi o to, skąd wiedzieć, gdzie ten znak wstawić?
.radex
OMG! Wstaw go sobie tam gdzie sobie zażyczysz. A jak nie będzie równo to przesuń. Nie stwarzaj niestworzonych problemów.
KCG
Nie stwarzam problemów, tylko zauważ, że każdy wstawi inny opis z różną ilością załamań wymuszonych i naturalnych, a dla niektórych w ogóle nie będzie potrzebna druga strona, bo się zmieści. Po prostu mnie nie zrozumiałaś :]
Może ktoś ma pomysł, jak to zrobić?
.radex
Jaki znowu inny opis?! Wyrażaj się jasno, bo ja nie wiem w końcu, czy chodzi o jakieś komentarze userów, czy masz lay z szerokością w procentach, w każdym bądź razie o ile dobrze zrozumiałem (a pewnie tak nie jest) to co chcesz osiągnąć nie jest (sensownie) wykonalne. Obliczenie szerokości znaków to kupę roboty, a i tak nie będziesz miał fajnych efektów.
KCG
Tak się składa, że nie ja to ustalam, jak ma wyglądać.
To jest ogłoszenie i każdy może napisać, co chce. A mi chodzi o to, żeby wysokość strony była stała, więc jeśli tekstu jest za dużo część powinna zostać przeniesiona na drugą stronę. I pytam, jeśli jest to możliwe, jak to zrobić.
.radex
No to ja ci (po raz n-ty) odpowiadam:

Teoretycznie jest możliwe:

Cytat
Musisz sobie poobliczać wielkość X*Y jednego znaku (i pamiętaj że np. "i" ma inną szerokość od "w") i później pamiętać o \n itp. itd. etc. etc.

Praktycznie nie:

Cytat
Jednym słowem mówiąc - bez sensu. Bardzo dużo pracy a wyniki nie będą wspaniałe.

Więc czy nie lepiej po prostu zrobić ograniczenie ilości?
KCG
Dzięki w każdym razie, trzeba przemyśleć faktycznie, czy warto.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.