ComBox
23.03.2008, 15:45:54
Witajcie!
Mam problem, a raczej dylemat (może dylemat też jest problemem?). Mianowicie mam zamiar napisać serwis umożliwiający dodawnie filmików z youtube (wiem, że jest ich pełno, ale chce go zrobić tak dla treningu). Niestety nie wiem, czy skrypt napisać na podstawie jakiegoś framework'a (na razie miałem styczność wyłącznie z CodeIgniter, ale nic większego w nim nie pisałem - ot tak, proste testy) czy napisać skrypt od samych podstaw. Za framework'iem przemiawia do mnie wbudowany mechanizm cache'owania skryptu i zapytań sql, ogólne zabezpieczenie zmiennych przyjmowanych z url, wbudowany mechanizm logowania i wbudowany mechanizm filtrowania zmiennych (te moduły będę głównie wykorzystywać). Za minusem użycia framework'a przemiawia fakt, że nie wymiatam w PPO, ale mniej więcej wiem o co chodzi (na pewno napisanie takiego serwisu dużo by mnie nauczyło). Oczywiście mogę napisać to samemu, ale nie wiem, czy mam na tyle doświadczenia, aby kod był przejrzysty i umożliwiał w przyszłości dokonania zmian. Może nie chodzi o przejrzystość składni kodu, ale o sam kod PHP - czasem piszę jakieś rzeczy bardzo zawile lub źle rozplanuję ogólny "kształt" plików i katalogów. Może macie dla mnie jakieś sugestie?
Pozdrawiam
pijanyadmin
23.03.2008, 15:50:05
hmm napisz coś po swojemu, potem poświęć czas na optymalizacje, jak skończysz zoptymalizuj to co zoptymalizowałeś wcześniej i masz przejrzysty kod.
vtuner
23.03.2008, 15:51:27
Jeżeli to ma być trening to myślę, że warto zrobić to na 2 sposoby. Najpierw za pomocą framework'a (bo łatwiej), przy okazji nauczysz się sporo o danym framework'u. A potem próbować zrobić to samemu bez żadnych "wspomagaczy". Przez to zdobędziesz przydatną wiedzę.
Fipaj
23.03.2008, 20:58:52
ej no co wy, dwa razy pisać jedną aplikację "żeby się nauczyć"?

wybierz framework. po pierwsze dlatego, że na najpewniej do końca nie rozumiesz jak CI działa, a to bardzo ciekawa rzecz i na pewno dużo Cię nauczy ;> manual jest banalny. a po drugie dlatego, że...
kiedy programiści piszą takie pro super wypaśne aplikacje nie opierając się na żadnym gotowym frameworku najczęściej piszą na szybko swój własny szkielet aplikacji, który bardzo często zapożycza wiele z popularnych frameworków. naprawdę jeśli chcesz zdobyc jak najwiecej umiejetnosci zacznij od pisania na jakims popularnym frameworku, zacznij sie orientowac w MVC... o ;-)
ComBox
23.03.2008, 23:39:42
Dziękuję za odpowiedzi i pomoc. Także zgodnie z Waszymi sugestiami (a przynajmniej w większości) zacznę pisać skrypt opartny o CI.
Pozdrawiam