Witam. Chcę zabrać się za tworzenie dynamicznej mapki do swojej gry rpg (gra w php). Chodzi o mapkę 2d, w której widzi się innych graczy itp.
Na razie próbuję sobie rozpisać działanie takiej mapki aby nie pisać w ciemno. No i mam mały problem z przesyłaniem danych. Chodzi o to że w takiej mapce animacje (jako animację rozumiem ruch postaci z kratki do kratki) będą się odbywały nieregularnie. To znaczy że np. kiedy ja chcę wykonać ruch, to inna postać w grze może już być w ruchu. Zastanawiam się nad tym jak mają być przesyłane dane, aby mapka działała najpłynniej.
Zastanawiam się nad tymi rozwiązaniami:
1) ajax co powiedzmy sekundę wywyła do php zapytanie podając współrzędne mojej postaci. PHP zwraca dane obrazków i współrzędne innych postaci. Po odebraniu danych ajax i js porównują to co mapka aktualnie wyświetla i otrzymane dane, aby wygenerować animacje. Rozwiązanie to pozwala zwalić masę obliczeń na przeglądarkę, ale mapka wykonywałaby "skoki" co sekundę.
2) Za każdym razem gdy jakikolwiek gracz wykonuje ruch, ajax wysyła do php informację o wykonaniu ruchu, która następnie zostaje wysłana do wszystkich postaci w zasięgu wzroku. Po odebraniu inofrmacji przez graczy, js generuje u nich animację. Jeśli dane byłyby w miarę szybko pobierane z ajaxa, można osiągnąć nawet niezłą płynność. Ale gdy php + mysql nie poradzą sobie z takim szybkim wysyłaniem danych do graczy, można się spodziewać zacięć w grze.
Prosiłbym o wasze zdanie na ten temat. I czy moglibyście polecić mi jakiś w miarę dobry (i szybki) framework pod js który obsługiwałby ruch obrazków?
Pozdrawiam
Michał