Temat rzucam na to forum bo to chyba właściwe miejsce. Na forum skrypty napisałem (
tutaj), że przydałoby się nowe forum na temat inżynierii oprogramowania w ramach php. Nie wiem jakie macie odczucia po pisaniu jakiś większych projektów ale mi brakuje spójnych rozwiązań w kwestiach strategicznych. Np. programowanie sterowane zdarzeniami w ramach php; pisanie aplikacji modułowych - wykorzystujących pluginy; ostateczne (najlepiej obiektowe) rozwiązanie spraw sesji, autoryzacji, uprawnień; abstrakcyjna warstwa bazy danych; porządna obsługa błędów w php; budowanie aplikacji w oparciu o szablony w stylu FastTemplate czy phpLib'a; itd. Generalnie wszystko kręci się wokół php, ale tematy są moim zdaniem nieco za szerokie na dotychczasowe forum. Myślę, że wątek na każdy z tych tematów mógłby się zrobić niebezpiecznie długi. Pamiętajcie, że php to nie kompilator, a w dodatku działa, że tak powiem "zrywami". Takie warunki pracy wymagają wyjątkowo dobrze przemyślanej strategii przy pisaniu aplikacji. Może wartoby zrobić osobne forum, tyle wątków ile trzeba i spróbować poruszyć tematy z gatunku ciężkokalibrowych. Chodzi mi o oddzielenie pytań w stylu "jak mam zrobić żeby mi php losował kolor tekstu" od dyskusji nad np. kompletnym, obiektowym API do budowy formularzy. Co myślicie?
Ankiety są tu modne, więc wrzucam