Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Inżynieria oprogramowania
Forum PHP.pl > Inne > Opinie, ogłoszenia, pytania > Forum
dragossani
Temat rzucam na to forum bo to chyba właściwe miejsce. Na forum skrypty napisałem (tutaj), że przydałoby się nowe forum na temat inżynierii oprogramowania w ramach php. Nie wiem jakie macie odczucia po pisaniu jakiś większych projektów ale mi brakuje spójnych rozwiązań w kwestiach strategicznych. Np. programowanie sterowane zdarzeniami w ramach php; pisanie aplikacji modułowych - wykorzystujących pluginy; ostateczne (najlepiej obiektowe) rozwiązanie spraw sesji, autoryzacji, uprawnień; abstrakcyjna warstwa bazy danych; porządna obsługa błędów w php; budowanie aplikacji w oparciu o szablony w stylu FastTemplate czy phpLib'a; itd. Generalnie wszystko kręci się wokół php, ale tematy są moim zdaniem nieco za szerokie na dotychczasowe forum. Myślę, że wątek na każdy z tych tematów mógłby się zrobić niebezpiecznie długi. Pamiętajcie, że php to nie kompilator, a w dodatku działa, że tak powiem "zrywami". Takie warunki pracy wymagają wyjątkowo dobrze przemyślanej strategii przy pisaniu aplikacji. Może wartoby zrobić osobne forum, tyle wątków ile trzeba i spróbować poruszyć tematy z gatunku ciężkokalibrowych. Chodzi mi o oddzielenie pytań w stylu "jak mam zrobić żeby mi php losował kolor tekstu" od dyskusji nad np. kompletnym, obiektowym API do budowy formularzy. Co myślicie?
Ankiety są tu modne, więc wrzucam smile.gif
Seth
Wg. mnie przydal by sie jakies forum czy topic o zaawansowanych mozliwosciach php, wiec sie popieram.
Anarion
No mysle ze niezly pomysl, jak tworzyc duze projekty, jakiego stylu sie trzymac, pisanie dokumentacji itd... Na razie jeszcze nie jestem na takim poziomie smile.gif ale popieram!
Sir Blade
Nigdy nie mialem ciagotek do tego aby byc typowym programista. Pisanie skryptow traktuje jako fajna zabawe bo zyje z czegos innego ale chetnie poczytam jakies artykuly lub 'oblookam' skrypty.

P.s. Pare groszy zawsze moge dorzucic do ewentualnej dyskusji. Interesuje mnie przede wszystkim modulowosc oraz szablony...
hyper
Zgodnie z prośbą powstało forum php Pro, na którym będą poruszane zaawansowane kwestie programowania w php. Dział będzie
także pod szczególnym nadzorem moderatorów, żeby treści posiadały
tam najwyższą jakość.
msulik
Może jestem spóźniony, ale - IMO - to jest dobry pomysł.

php stał się na tyle powszechnym narzędziem, że powstało wiele skryptów, ktore są uznawane za świetne, jednak moim zdaniem w ich źródłach panuje chaos (co utrudnia ich modyfikowanie [mówię o skryptach na GPL]), nie są dobrze zabezpieczone itp.

Wydaje mi się, że czekałem na takie posunięcie, choć do końca nie byłem tego świadom rolleyes.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.