Od dłuższego czasu szukam platformy, która pozwoliłaby mi tworzenie złożonych aplikacji internetowych tak swobodnie jak np. lokalnych programów w Delphi. Technologii wydajnej, wieloplatformowej od strony użytkownika (wszystkie podstawowe przeglądarki w Windowsie, Linuxie i innych), od strony serwera dającej się wdrażać pod Linuxem.
Przez ostatni rok nie miałem wątpliwości, że php spełnia moje oczekiwania. Jest elastyczny, wieloplatformowy i zwykle nadąża za technologiami. Zacząłem jednak dostrzegać liczne niedogodności związane z php. Podstawową jest to, że komunikacja z użytkownikiem odbywa się na bazie HTML-a. Interfejs jest przez to baaardzo ograniczony (porównajcie z kontrolkami w Delphi). A już prawdziwym przekleństwem programisty jest to, że skrypt wykonuje się, generuje stronę, a potem się wyłącza i traci kontakt z użytkownikiem (HTML to niestety stateless protocol). I jak tu mieć pod kontrolą taką aplikację? Oczywiście prawie wszystko da się obejść, ale jakim kosztem?
Zacząłem więc rozglądać się za alternatywą i natknąłem się na coś takiego jak J2EE. Java to dla mnie na razie czarna magia, ale człowiek uczy się całe życie. :wink: Wybadałem teren od strony serwerowej. Wiem, że kompletną platformę oferuje Oracle w postaci ORACLE 9i. Tyle, że to rozwiązanie za kupę szmalu. Ale jak to zwykle bywa, są też alternatywy. Np. zestaw Postgres + Apache + JBoss. Szczególnie ten ostatni element jest interesujący. Ale przechodząc do rzeczy, po pierwsze: chciałem wiedzieć jaka jest wasza opinia o php, czy spełnia wasze oczekiwania? Po drugie: czy używaliście Javy jako platformy dla aplikacji rozproszonej? Czy wie ktoś jakie są jej wady, a jakie zalety?
Proponuje zajrzeć ca pewną stronę: http://www.esupplychain.pl/polish/technology.html. Przejrzenie jej pozwaliło mi zestawić obok siebie sporo pojęć.