Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [www] bydgoskie studio muzyczne Afterjoint
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
wjkbdg
Witam, zapraszam do sprawdzenia strony bydgoskiego studia Afterjoint.
www.Afterjoint.pl

Php tyle ile potrzeba no i pierwszy raz zastosowalem smarty.
Strona jeszcze w trakcie aktualizacji, ale chcialem dowiedziec jak sie wam podoba.

pozdrawiam
piotrooo89
pierwsze na co zwróciłem uwagę to ładne logo... innowacyjne i inne niż wszystkie dookoła. za to duży plus. ale nie ustrzegłeś się błędów.
Kod
Failed validation, 148 Errors

ocena 8/10
AjaxSrajax
Stronka wygląda nienajgorzej, w sumie to nie jestem grafikiem, więc mogę się mylić. Kod- tragiczny.
akcje takie jak <div id="naglowek"> są niedopuszczalne. Chyba nawet nie wiesz, czemu piszesz w XHTML strict. Następnie masz kod: <ul=id="jakiesID"><li id="jakies id"><a class="jakas klasa"></a></li></ul>.
Za duzo id, za duzo klas. Straraj się używać jak najmniej bloków div, jest ich zdecydowanie za duzo. Nie zastępuj rdzennych elementów HTML blokami div. Więc poucz się css i xhtml z dobrych zrodel. Polecam CSS ZEN GARDEN, alistapart.com, no i w3c.org, czy tam .com winksmiley.jpg Poczytaj o poprawności kodu XHTML, co niektorzy nazywają semantyką winksmiley.jpg. Musisz zrozumiec, ze XHTML sluzy tylko opisowi tresci dokumentu, a nie wyglądowi strony. Od tego jest CSS. Pozdrawiam i zycze powodzenia.
Pilsener
Cytat
Program Internet Explorer nie może otworzyć miejsca internetowego (twoja strona).
Operacja przerwana.
- po kliknięciu ok "nie mogę wyświetlić strony", "nie mogę znaleźć serwera" - niezbyt to zachęcające.

Co do samej strony to nie warto się rozwodzić nad okodowaniem, bo jest (jak już ktoś wspomniał, tragiczne, typowa zupa z tagów). Co do wyglądu:

1. Za duży top - mógłby być chociaż mniejszy na stronach z treścią. Te logo śmiało można upchać pomiędzy te postacie albo z lewej lub prawej
2. Górna belka z linkiem zbędna - szkoda miejsca na takie rzeczy
3. Podobnie jak na tekst typu "Siemano coś tam" - przecież kompletnie tego nie widać. Jakieś teksty powitalne powinniśmy wyświetlać raz, albo tylko na głównej.
4. Za małe lub za duże nagłówki, poza tym za dużo ich - brakuje mi tu jakiejś spójnej koncepcji.
5. Treść niezbyt czytelna - czcionka miejscami znikoma, akapity niewyjustowane, różne paddingi i marginesy, różny wygląd linków - znów widać brak spójności, spowodowany mieszaniem treści z wartwą prezentacyjną.
Shili
@AjaxSrajax
Cytat
<div id="naglowek">
A czemu według Ciebie taka akcja jest niedopuszczalna? Czyżbyś był bardziej semantyczny niż wszystkie założenia w3c razem wzięte? winksmiley.jpg

@wjkbdg
Id służy jako identyfikator. Identyfikator identyfikuje, jak wskazuje jego sama nazwa, a nie może identyfikować, jeśli nawaliłeś dziesiątki takich samych id. To pole MUSI być unikalne.
Style zapisuj w osobnym arkuszu - ładniej i poprawniej.
Obrazki wymagają atrybutu alt.
Jak kolega napisał wyżej stanowczo za dużo klas i id - zdajesz się nie do końca rozumieć ideę tworzenia poprawnego kodu - coś tam gdzieś słyszałeś i w niektórych miejscach starasz się wcielić w życie.
Dużo pustych kontenerów. Po co?
Pewne elementy typowo nietabelaryczne (aktualności) umieszczasz w tabelach. A nie powinieneś.
Sam kod strony straszliwie natłoczony - ma 26kB, a spokojnie można by zejść do o wiele mniejszej objętości, gdyby napisany był zgodnie ze stanardami.

Graficznie przyjemne dla oka. Tylko trochę w formularzu dodawania wpisów do księgi gości jakieś takie maciupeńkie te literki.
A no i oczywiście po to wymyślono element label, żeby nie musieć dorabiać #id_fieldname, ani w jakikolwiek inny sposób tego obchodzić. Button dodaj wpis trochę straszy. Zwłaszcza, że reszta jest ostylowana, a on zostawiony na pastwę losu.
Tekst "siemano, jesteś na stronie..." straszliwie nieczytelny.
Brakuje mi formularza kontaktowego - o wiele prościej jest się skontaktować bezpośrednio ze strony i o wiele więcej ludzi się wtedy kontaktuje.
koderrr
graficznie bez zarzutu
kod juz gorzej
AjaxSrajax
biggrin.gif Dlaczego niedopuszczalne? Bo naglowki Hx są zbyt ważne, żeby zastępować je blokami div, potwierdza to wszyscy, nawet ci co maja gdzies poprawnosc XHTML. Stanowia rusztowanie strony. Dla ludzi jest bez znaczenia, czy jest <h1>Elo</h1> czy <div id="ziom">Elo</div>. Ale nie dla robocików i starego, dobrego gogla. pzdr
Shili
Jeśli o to chodzi, to faktycznie, przyznaję rację. Zasugerowałam się chyba tym, że sama nader często headery strony nazywam "nagłówek" (chociaż bardziej w mowie mówionej niż wiązanej). Tak słowem wyjaśnienia i przeprosin ^^
.radex
Strona wygląda dobrze, ale kodu lepiej nie oceniać.

4/10 za ograniczoną umiejętność posługiwania się walidatorem tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.