Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [www] Portfolio dla brata
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
SHiP
Zmontowałem bratu małą stronkę. Takie tam portfolio. Prosze o ocene designu, czytelności etc. Silnik dziala w oparciu o moj system blogowy, galeria jest generowana dynamicznie.

Link: http://marcin_srodek.mohebo.pl

Pozdrawiam Michał
.radex
Mi się podoba smile.gif Ładny layout, dobór kolorków, ładny kod i doctype. Jedyne dwa drobne błędziki w galerii winksmiley.jpg

9,5/10
piotrooo89
mnie sie podoba smile.gif choć jak dla mnie formularz do kontaktu powinien być bardziej na środku ale to taki mały pikuś.

ocena 9/10
punkomuzykant
Przyczepiłbym się tylko do wielkości formularza (jest ogromny). Cała reszta świetnie przemyślana - grat, dobra robota.
empathon
Nie ma co tu oceniać. Projektując layout bardzo ważne jest wypełnienie go treścią. U Ciebie jest pusto (lorem ipsum). Skąd mam wiedzieć jak będzie to wyglądać z tekstem?
Ociu
Michale, jestem poirytowany tym, że nie zatytułowałeś odpowiednio tematu...
Popraw.
SHiP
@empathon: Przecież to jest prosty projekt pod portfolio. Jak doda się więcej tekstu to stopka przesunie się niżej. Tło zamieni się w czarne i to wszystko. Ale tego to już możnabyło się domyślić winksmiley.jpg

@Ociu: Moja gafa, nie wiem jak moglem to pominąć. Poprawione winksmiley.jpg
koderrr
wyglada fajnie
ale faktycznie pustawo
phpion
Cytat(empathon @ 19.05.2008, 20:18:55 ) *
Nie ma co tu oceniać. Projektując layout bardzo ważne jest wypełnienie go treścią. U Ciebie jest pusto (lorem ipsum). Skąd mam wiedzieć jak będzie to wyglądać z tekstem?

Popieram. Bardzo pustawo. Poza tym cały lay to w zasadzie tylko tło... mnie osobiście denerwuje mieszanie języka angielskiego (menu, stopka) z polskim (podstrony). Mógłbyś się zdecydować.
Jeśli chodzi o kod to ogólnie ładny. Rażą mnie natomiast sporadyczne style inline.
Ogólnie: nieźle, ale nie powala.
empathon
Cytat(SHiP @ 19.05.2008, 21:08:55 ) *
@empathon: Przecież to jest prosty projekt pod portfolio. Jak doda się więcej tekstu to stopka przesunie się niżej. Tło zamieni się w czarne i to wszystko. Ale tego to już możnabyło się domyślić winksmiley.jpg

I właśnie o to chodzi. Tekst możesz tu wstawić i sformatować na multum sposobów. Jeśli wrzucisz na całą szerokość parę linijek będzie to wyglądać beznadziejnie.
AjaxSrajax
<ul>  <li class="page_item current_page_item" style="border-color:#41c6f6"><a href="/">Home</a></li>
  <li class="page_item" style="border-color:#6ac65a"><a href="/simpleviewer">Gallery</a></li>
  <li class="page_item" ><a href="/aboutme">About me</a></li>
  <li class="page_item" style="border-color:#d52831"><a href="/contact">Contact</a></li>
 </ul>

ja bym czegoś takiego nie wrzucił.

Paskudne classitis i do tego style w kodzie xhtml-u - brrrr brzydko :_

nie warto psuć kodu jakimiś bzdetnymi kolorkami ;oO

dobra, może jestem maniakiem, sorry winksmiley.jpg
.radex
W zasadzie, to masz rację. Generalnie jak są jakieś pierdołki małe, to używam stylów inline, bo nie opłaca się czegoś takiego wrzucać do osobnego arkusza, ale to przecież jest tak mała strona, że bez sensu. No i jeszcze te klasy...

Kod
<ul id="topmenu">
  <li class="current_page_item" style="border-color:#41c6f6"><a href="/">Home</a></li>
  <li style="border-color:#6ac65a"><a href="/simpleviewer">Gallery</a></li>
  <li><a href="/aboutme">About me</a></li>
  <li style="border-color:#d52831"><a href="/contact">Contact</a></li>
</ul>

Nie lepiej?
empathon
Cytat(radex_p @ 22.05.2008, 00:31:42 ) *
W zasadzie, to masz rację. Generalnie jak są jakieś pierdołki małe, to używam stylów inline, bo nie opłaca się czegoś takiego wrzucać do osobnego arkusza, ale to przecież jest tak mała strona, że bez sensu. No i jeszcze te klasy...

Kod
<ul id="topmenu">
  <li class="current_page_item" style="border-color:#41c6f6"><a href="/">Home</a></li>
  <li style="border-color:#6ac65a"><a href="/simpleviewer">Gallery</a></li>
  <li><a href="/aboutme">About me</a></li>
  <li style="border-color:#d52831"><a href="/contact">Contact</a></li>
</ul>

Nie lepiej?

A wiesz w ogóle czym jest XHTML? Czemu się nie opłaca? Takie duże koszta? Zajmuje więcej bitów? Mniejsza wydajność?
.radex
empathon, nie zrozumiałeś mnie. Miałem na myśli, że w przypadku tak małej strony stosowanie do czegoś takiego stylów inline nie ma najmniejszego sensu. Co innego kiedy jest kilkanaście podstron, które często się zmieniają. Wtedy czasem nie ma sensu wrzucać to do osobnego arkusza. I tak - wiem czym jest XHTML, choć podobne zasady (m. in. semantyki) dotyczą HTML'a. Nie rozumiem czym się podniecać "bo to jest XHTML, więc musi być semantycznie". HTML nie musi?
Tibod
Wygląd 9/10. Przejrzyście, czytelnie, nic nie drażni. Ogólnie ok.

Dodaj tylko do htaccess żeby nie było sytuacji w stylu: http://marcin_srodek.mohebo.pl/images/gallery/31/500/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.