Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [LOGO] Redbook
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
Kildyt
Witam

Proszę o ocenę loga pod system CMS. Oto link: adres.

Za wszystkie opinie dziękuję!
.radex
Całkiem fajny, tylko przydużo różowego cienia koło owego Redbook'a smile.gif
devnul
Pomijając Typowe dla Ciebie błędy to logo totalnie nie kojarzy mi się nawet z czymś co mogłoby się kojarzyć z systemem zarządzania treścią.
Czcionka beznadziejna, bez wyrazu. Refleks świetlny na niej też nie powala (po grzyba on tam?).
A ta cegła też na książkę nie wygląda (bo to książka miała być tak?)
Skojarzeń pozytywnych brak.
Rada: chcesz robić logotyp do czegokolwiek zobacz najpierw jak robią to profesjonaliści. Nie wiesz gdzie szukać? Popatrz na największe firmy na rynku (MS, Apple, Pepsi, Coca-cola, itd itp) Tam w większości logotypy nie zmieniły się przez lata (były najwyżej lekko odświeżane). A wiesz czemu? Bo były dobrze zrobione, czego nie można powiedzieć o Twoim "produkcie". Poważnie Kildyt zajmij się szydełkowaniem bo do grafiki się nie nadajesz
cbagov
Prosze

- logo w pionie za wysokie w stosunku do logotypu
- jedno z drugim sie kiepsko łączy bo maja rozne motywy

- jedno ma cien drugie nie ma
- jedno ma 'odblaski' drugie nie ma
- jedno ma kontur drugie nie ma / na dodatek kontur na logotypie ulega odblaskowi, co srednio wyglada

- cien jest jednokolorowy - najgorsza opcja - poniewaz wyglada jak odbicie a nie cien - czyli powinien miec szczatkowa kolorstyke
- blur wokol wstegi i ksiazki jest niekonsekwentnie sciemniajaco-rozjasniajacy oraz zbyt gruby, jesli ma byc efektem swietlnym jest zbyt nieregularny, jesli materialnym - jest za ciezki i raczej brudnawy
- sama wstega raczej wyglada jak nicień niz cos interesujacego
- paleta jest zbyt oczywista - proste standardowe kolory, dodatkowo nie lacza sie kolory logo z kolorami logotypu

takze ogolnie jeszcze troszke bym popracowal
Kildyt
Poprawiłem trochę: link.

Dzięki za rady.
cbagov
no lepiej ale jeszcze nie wszystko, chetnie zajrze pozniej
grzemach
mi tam się podoba smile.gif
Ładnie kolorystycznie, inne niż wszystkie, a co do log innych firm, kilka dni temu znalazłem tego linka http://www.joemonster.org/art/9224/Histori...owych-logotypow i uważam że logo projektuje się aby przede wszystkim było inne niż inne, co jest w tym przypadku spełnione, bo jeśli jest inne nie starzeje się.
cbagov
Tylko, ze ono nie jest inne, bo w tym ksztalcie bylo modne X lat temu, chyba, ze taka 'innosc' komus pasuje.
piotrooo89
ładne, całkiem przyjemnie jest na czym oko zawiesić tylko moim zadaniem ta cegłówka jest za duża w stosunku do całości.

ocena 8/10
l0ud
Nie jest źle, ale ta książka wygląda jak... segregator winksmiley.jpg Nie ma kartek, co proponowałbym spróbować poprawić.
AjaxSrajax
Hmm, dobre logo to takie, które łatwo zapada w pamięć. No i niesie ze sobą treść - adekwatną do tematu. Ja bardziej zapamiętam te żółte wokół książki, niż samą `red book`. Radzę albo się zastanowić nad nowym projektem, albo - troszkę uprościć obecne logo. Może warto poczytać też o zestawieniach kolorów. Fajny jest kuler adobe`a.

Kildyt
Przeczytałem wasze rady i trochę poprawiłem: link.
.radex
Dzięki temu cieniowi od razu rzuca się w oczy nazwa "redbook". To chyba dobrze. Przynajmniej mi się bardziej podoba.

EDIT:

devnul - miałem na myśli kiepskie odbicie.
devnul
@radex_p: gdzie Ty tam Cień widzisz? Ja tam widzę tylko kiepskie odbicie.
A całość dalej do bani
cbagov
Wg. moich preferencji lepiej, logotyp jest calkiem ok, tylko, ze odbicie chwilami dotyka liter, chwilami nie, co daje 'efekt' niedokladnosci. mozesz tez splaszczyc efekt 3D na odbiciu w stosunku do samego obiektu.

Jeszcze sprobowalbys obok postawic alternatywe z mniejszym logo - by bylo jakies 20% wieksze w pionie od logotypu, oraz zrobic cos z tym rozowym wokol ksiazki, on jest lekko odseparowany - sproboj moze 'wniknac' nim delikatnie w ksiazke, na calej dlugosci wstegi zrobic lekkie waskie rozjasnienie ksiazki.
Sam jasny odblask na literach mozna by mocniej wyeksponowac - o polowe.
Pokazujac 2 rozwiazania pozwolisz lepiej wybrac wlasciwe.
Kildyt
Trochę poprawiłem. Oto link: link.

Spróbowałem przewiązać "r" wstążką z loga. Lepiej tak, czy bez tego?
Która wersja jest lepsza? Ta z większym logiem, czy mniejszym?
piotrooo89
jak dla mnie 2 wersja lepsza, takie jest moje zdanie.
.radex
też tak sądzę. A ta wstążka przez "r" to nie jest zbyt dobry pomysł.
cbagov
Coraz lepiej.
Logo (ksiazka z wstazka) wyzej za duze, nizej za male - jak wyposrodkujesz powinno byc ok, a wstazka.. kwestia gustu.
W dolnym troche przeszkadza bo logo sie za blisko przysunelo do logotypu.
Na gornym odleglosc jest ok.
Gdybys to poprawil to jeszcze moglbys dodac logo z bardziej silnym rozblaskiem jaki masz na literach (jakies 20%).

A tak na koniec - ZAWSZE mozna cos poprawic winksmiley.jpg

PS. jesli obszar miedzy okladkami - czyli krawedzi stron rozjasnisz o 50% to uzyskasz efekt ksiazki, bo tak ciagle jest cegla.
vokiel
Poza wygladem pomyśl o użyteczności, wpasowaniu loga w różnych sytuacjach. Inaczej wpasowuje się logo na header strony, a już inaczej jako favicon.ico, co innego wrzucić na stopke, a co innego jako przycisk, do bannera etc.

Projektując takie rzeczy trzeba przewidzieć możliwe zastosowania. Jeśli to jest logo tylko na cms to jeszcze oki. A jak projektuje się logo dla firmy to pod uwagę trzba wziąć np wizytówki, pieczątki firmowe, faktury, nadruki na długopisach, parasolkach, czy innych produktach reklamowych. Do tego kolorystyka, jak logo będzie wyglądało przy ograniczonej liczbie kolorów etc.

Odnośnie Twojego loga, to te czarne obramowanie jest, jak dla mnie, za grube, albo w ogóle niepotrzebne, poza tym czcionka napisu jest za prosta. Jest, takie za łatwe. Fajnie jakbys znalazł ciekawą czcionkę, i do tego jeszcze przerobił ją jakoś żeby np litery RB się odróżniały, żeby były unikalne. Ta wstążka jest też taka niewstążkowa, może zrób ja na zasadzie wstążki, która występuje w książkach jako zakładka, taki pomysł winksmiley.jpg możesz z tym coś pokombinować.
Popatrz jak będzie wyglądało te logo w mniejszych rozmiarach (może bedziesz chciał gdzieś dać mały bannerek, czy jakieś ikonki etc...)

Jak pisał przedmówca zawsze można coś poprawić;) Dobrą praktyką jest pozostawienie pracy na np 2 dni, potem zabrać się znów do poprawek, i znów na dzień zostawić, nie dotykać, ponoć podświadomość w tym czasie podsunie lepsze rozwiązanie, a poza tym nabiera się dystansu do projektu.

Owocnej pracy winksmiley.jpg
Pilsener
Mi się nie podoba - zbyt wydumane, z daleka za bardzo daje po oczach i jest niewyraźne. Książka powinna przypominać książke i co tu dużo mówić, powinna być "bycza", kawał knigi, a nie jakaś cienka teczuszka czy ledwo segregator. Nawet przy pomniejszeniu x8 powinno być widać, że to książka. Wstążkę bym odpuścił - to ma być logo, a nie cały header, zamiast tego jakaś żółta zakładka albo skuwka zamykająca książkę, ew. żółty tytuł.

Sam napis też powinien być "byczy" - to, że mamy modę na anoreksję nie znaczy, że litery odchudzamy. Litery mają być tak grube i wyraźne jak tylko się da. Pomysł z odbiciem czy poświatą cieniem itp. moim zdaniem odrzucić. Ma być prosto, jedyne co bym brał uwagę to, czy nie zrobić delikatnego odbicia liter db i wyprofilować całość tak, jak układa się otwarta książka.

Kombinuj.
cbagov
@Pilsener

Sadze, ze tematem pytania byla ocena a nie wymyslenie nowego logo.

Przed ukonczeniem PROJEKTU pracy nie ma sie co pytac o opinie dotyczaca wykonczenia, bo projektant nie skonczylby nigdy poniewaz kazda kolejna osoba uzna, ze wstazka jest do D, a kolory sa do D.
Takze to zadna porada.

Jaki kto ma pomysl na logo to juz jego sprawa, ocena zas wykonania to inna para kaloszy.

Co poprzez oczywista oczywistosc znaczy, ze pomimo idealnego (kiedyśtam) wykonania aktualnej wersji LOGO RedBook, moze sie ono nie podobac wiekszosci i bedzie nalezalo to zmienic.

Kwestia jakie kto ma podejscie do swojego pomyslu i do opinii wiekszosci itepe itede.
Kildyt
Oto link: adres.

Jak na razie nie będę się już dłużej bawił i poprawiał loga.
Dziękuję wszystkim za bardzo wartościowe uwagi.
Wielkie dzięki!
cbagov
Trzeba wiedziec kiedy skonczyc - takze winksmiley.jpg pozdr
marcio
Lay i logo 8/10 jaK chcesz zrob mi tez taki prosty lay smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.