Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [www] Ocena wykonania strony
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
woj_tas
Witam.

Jako, że projekt został już zatwierdzony i nie ma możliwości większych zmian, proszę o ocenę przede wszystkim kodu html oraz ogólnego wrażenia.
Adres: marynizacja.izgo.pl

edit: dodanie taga
klocu
Czytelna, elegancka. Validuje się.
Dobrze dobrane kolory, brak zbędnych ozdobników. Ładne przejścia tonalne.
Jestem za!
LonelyKnight
Ładnie.

...chociaż te <br /> w kodzie niepotrzebne.
punkomuzykant
2 ale
- ta strona startowa - osobiście nie lubię takich dodatków ale to rzecz gustu
- w formularzu kontaktowym (tu sorry) wpisałem byle jakie dane łącznie z e-mialem i się wysłało. Mogłeś do emaila dodać chociaż wyrażenia regularne, jakąś małą walidację.
Stronka generalnie prosta ale ładna. Galeria ma ten plus że nie trzeba przełączać bezsensownie kolejnych podstron po 6 zdjęć np tylko widać całość. Funkcjonalnie i bez zbędnych pierdoł - ok
Pilsener
- zajawka powinna się wyświetlać tylko przy pierwszym odwiedzeniu strony - ew. raz na jakiś czas (np. miesiąc)
- moim zdaniem top jest zdecydowanie za duży - zajmuje prawie połowe wysokości ekranu, po co tyle przestrzeni na górze? Nie można upchnąć "home" i "mapa strony" do topu? Irytują mnie strony, gdzie treść zaczyna się od połowy ekranu (albo jeszcze niżej) - przewijasz i przewijasz, można przecież uciąć kawałek i tekst przesunąć w dół?
- strona jest za wąska
- patrząc na górę strony i marginesy można odnieść wrażenie, że nie wiesz co zrobić z miejscem na stronę. Tymczasem treść jest ściśnięta - o ile line-height jest ok, to sama czcionka znikoma - menu jest za małe i nie podoba mi się sposób jego wkomponowania - powinno stanowić wyeksponowaną i oddzielną część strony, a Ty je równasz do rangi ogłoszeń.
- nie podobają mi się też graficzne nagłówki - dlaczego nie mogą być zwykłym tekstem?
woj_tas
Cytat(punkomuzykant @ 29.05.2008, 12:12:22 ) *
- ta strona startowa - osobiście nie lubię takich dodatków ale to rzecz gustu

Życzenie klienta.

Cytat(punkomuzykant @ 29.05.2008, 12:12:22 ) *
- w formularzu kontaktowym (tu sorry) wpisałem byle jakie dane łącznie z e-mialem i się wysłało. Mogłeś do emaila dodać chociaż wyrażenia regularne, jakąś małą walidację.
Stronka generalnie prosta ale ładna.

Masz rację. Poprawiłem.
piotrooo89
ładnie,kolorowo... nie ma jakiś widocznych na pierwszy rzut oka błędów... ogólnie naprawdę fajnie.

ocena 9.5/10
koderrr
Marynizowanie Silnikow ?

nie dosc ze z bledem
to mozna to bylo zrobic kodowana czcionka

nie podoba mi sie tez menu

ale reszta bardzo fajna
devnul
nie jest źle, jedna uwaga na szybko, w intro link z topu kieruje z powrotem na intro powinien IMHO kierować w to samo miejsce w które kieruje wejście, chociaż ogólnie wywaliłbym je totalnie bo na pierwszy rzut oka wygląda to tak jakby strona była w budowie i ktoś może bez przyglądania się zbytniego szybko ją opuścić, tym bardziej że napis witamy na stronie nie informuje w żaden sposób o możliwości wejścia głębiej (nie jest też adekwatny do napisu wejście na stronę jaki umieściłeś w linku tekstowym)
woj_tas
Cytat(devnul @ 29.05.2008, 22:26:21 ) *
nie jest źle, jedna uwaga na szybko, w intro link z topu kieruje z powrotem na intro powinien IMHO kierować w to samo miejsce w które kieruje wejście, chociaż ogólnie wywaliłbym je totalnie bo na pierwszy rzut oka wygląda to tak jakby strona była w budowie i ktoś może bez przyglądania się zbytniego szybko ją opuścić, tym bardziej że napis witamy na stronie nie informuje w żaden sposób o możliwości wejścia głębiej (nie jest też adekwatny do napisu wejście na stronę jaki umieściłeś w linku tekstowym)

Trafne spostrzeżenia. Poprawiłem.
AjaxSrajax
Te beery w kodzie wyglądają jak domyśl się co na środku ładnie wysprzątanego salonu. Myślę, że przy tak prostym lejku i kodzie nie ma sensu tworzyć identyfikatorów dla h1, h2, h3. Przeciez należą one do logicznych fragmentów strony, więc lepiej je stylizować div#nazwabloku h1 zamiast h1#nag-x. Raz stosujesz semantyczne klasy i id typu: artykuł, content, a raz malo znaczace jak ipb-top-right-link. Nie podobają mi się też akcje typu <div id="artykul"> po co tak, zamiast #content p{....}. Ten div juz jest w divie... Więc bym go wywalił... W dziale ogloszenia lista ogloszeń. Zamiast <p class="dodano"> dalbym spana o tej samej klasie. Następnie treść ogłoszenia. Po co <p>? Nie lepiej ująć to po prostu jako tekst elementu <li>? Oczywiście po wcześniejszej zmianie <ul id="list"> ( jak by ktoś nie wiedział, że to lista;) na <ul id="ogloszenia">. Wtedy tekst w li bedzie rozumiany jako ogłoszenie. Gdybym był maniakiem to bym tam walnął <cite> winksmiley.jpg .Aha, style w kodzie xhtml też nie są wporzo if u ask me winksmiley.jpg. Ale nie jest najgorzej. Za chęci i kod 7/10. Piona
woj_tas
Cytat(AjaxSrajax @ 30.05.2008, 14:13:07 ) *
Te beery w kodzie wyglądają jak domyśl się co na środku ładnie wysprzątanego salonu.

Treść którą wprowadza administrator. Nie mam na to wpływu
Myślę, że przy tak prostym lejku i kodzie nie ma sensu tworzyć identyfikatorów dla h1, h2, h3. Przeciez należą one do logicznych fragmentów strony, więc lepiej je stylizować div#nazwabloku h1 zamiast h1#nag-x.

Identyfikatory są po to aby odróżnić trzy naglowki drugiego stopnia w #content-left.
Raz stosujesz semantyczne klasy i id typu: artykuł, content, a raz malo znaczace jak ipb-top-right-link.

Co to znaczy "semantyczne klasy"? a mogą być inne?
Nie podobają mi się też akcje typu <div id="artykul"> po co tak, zamiast #content p{....}. Ten div juz jest w divie... Więc bym go wywalił...

Jest tak tylko dlatego, że system stoi na cms-ie który wdrażany jest w wielu stronach. Takie ujednolicenie, ale masz racje, mozna się tego pozbyć.
W dziale ogloszenia lista ogloszeń. Zamiast <p class="dodano"> dalbym spana o tej samej klasie.

Krótkie uzasadnienie?

Następnie treść ogłoszenia. Po co <p>? Nie lepiej ująć to po prostu jako tekst elementu <li>? Oczywiście po wcześniejszej zmianie <ul id="list"> ( jak by ktoś nie wiedział, że to lista;)

W niektórych stronach jest wiecej ul. #list jest po to żeby jest odróżnić.

Aha, style w kodzie xhtml też nie są wporzo if u ask me winksmiley.jpg. Ale nie jest najgorzej.

A są gdzieś?
AjaxSrajax
ad1. Polecamy administratorowi jakiś kurs XHTML.
ad2. Rozróżnić nagłówki? Naglowki rozrozniamy w css, dla XHTML h2 to h2, po co to zmieniać? Ja ich prawde mowiac nie rozrozniam. Juz wolalbym dac spana miedzy h2, jak chcesz miec jakies bajery, typu `roznie wygladajace te same naglowki h2`.
ad3. Oczywiscie, że mogą być inne. Np. class="artykuly" jest poprawne, a class="kolumna-po-prawej" już nie. XHTML nie rozróżnia prawej i lewej. Innymi slowy klasy niesemantyczne, to te, które nie służą opisowi sensu, tylko np. wyglądu ,albo są w ogóle bez sensu- typu class="nag-1" winksmiley.jpg .
ad4. Aha winksmiley.jpg
ad5. Paragraf kojarzy mi się z czymś więcej niż z jedną datą. <span class="data"> wydaje mi się bardziej na miejscu. Takie zapisy obserwuję na dobrych stronach.

ad.6 Co to znaczy odróżnić? Okiem? A co z niedowidzącymi? Tak naprawdę nie chodzi o nich, chociaż

też, ich program do czytania ich zmyli zmylony przez nazwę klasy. Chodzi o to, że znowu nazwa klasy nie powinna odzwierciedlać wyglądu strony.

Pozdrawiałki

Małe sprostowanie: Biję się w pierś, bo być może popełniłem błąd w punkcie 6, twierdząc, że reader przeczyta nazwę klasy. Chyba tak jednak nie jest. Jednak sens postu jest ok, nazwa id jest zła.
Nie usuwam tego być może błędu, bo może ktoś to sprostuje.

Za wprowadzAnie być może w błąd: przepraszam
woj_tas
Cytat(AjaxSrajax @ 30.05.2008, 17:24:38 ) *
ad3. Oczywiscie, że mogą być inne. Np. class="artykuly" jest poprawne, a class="kolumna-po-prawej" już nie. XHTML nie rozróżnia prawej i lewej. Innymi slowy klasy niesemantyczne, to te, które nie służą opisowi sensu, tylko np. wyglądu ,albo są w ogóle bez sensu- typu class="nag-1" winksmiley.jpg .

Nie przesadzasz? Nazwa klasy nie ma nic wspólnego z semantyką. Jeżeli twoje zastrzeżenia co do strony, dotyczą wyłącznie nazw klas to się ciesze.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.