Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [www] signYourMail - ocena
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
ppp
taka strona do oceny
http://signyourmail.com
dane do zalogowania testowego
użytkownik: test,
hasło: test

strona juz wlasciwie dziala, pozostaly drobne poprawki. Co do bledow walidacji, to jest kwestia edytora ktory ma admin to edycji tresci, a ktory nie tworzy idealnego kodu (jeszcze sie nim pobawic troche musze).
batman
1. Brzydkie.
2. Przecież mogę sam sobie napisać sygnaturę w pliku HTML i ją dołączyć do maila w kliencie pocztowym i do tego za darmo!

Moim zdaniem 1/10.
ppp
brzydkie, nie brzydkie napisz cos wiecej

co do edycji stopki to program nie jest po to zeby edytowac jednego klienta, ale dajmy na to wszystkie komputery w firmie (edycja powiedzmy 100 takich stopek juz nie jest taka przyjemna, a tak robi sie to w jednym miejscu).
john_doe
ja powiem tak, programistycznie mi tam sie podoba i jest bardzo fajnie. Jak dla mnie kawał dobrej roboty. Jeśli wszystko zrobiłeś sam satysfakcja jest. Natomiast co do funkcjonalności zgodzę się z przedmówcą. Weźmy pod uwagę firmę.... każda osoba w fimie stopkę ma taka samą (powinna mieć) wtedy jest fajnie, z wyjatkiem stanowiska i nazwiska, maila, telefonu. Każdy nawet sekretarka zrobi sobie stopkę w outlooku i pozamiatane.
ppp
Czy sekretarka zrobi sobie sama taka stopke czy nie to juz jest zalezy od sekretarki.

Co do samej funkcjonalnosci to jest odpowiedz na dyrektywe unii europejskiej gdzie kazda firma musi w wysylanych mailach zwrzec troche informacji, w razie zmiany tych danych (nawet jesli nie dzieje sie to zbyt czesto) latwo zrobic balagan w tych stopkach tym bardziej ze wszsystkie powinny byc jednak identyczne (poza danymi personalnymi oczywiscie).

Dodatkowe informacje jak jakas reklama w stopce czy cos takiego tez raczej dobrze jak jest edytowana przez jedna osobe w firmie a nie kazdego pracownika osobno.

ps. sam program nie jest moj i nie ja go sprzedawal bede, robilem czesc webowa do tego
AjaxSrajax
Elo Zi0m,
Prolog XML, czyli pierwsza linijka Twojego kodu, pomimo tego, iż rekomendowana przez W3C, powoduje przejście Ie6, ( nie wiem, czy nie ie7  również) w tryb QuirksMode, czyli starego typu renderowanie treści. Wywal go, dając zamiast tego informację o kodowaniu utf-8 w <meta> ( co już uczyniłeś { to tak na przyszłość}). Następnie style w kodzie treści XHTML, skądinąd przydatne podczas pracy na gorąco, powinny być umieszczone w pliku CSS. Google spytało mnie co to znaczy : <div class="clr"></div>. Próbowałem Mu wytłumaczyć, nie zrozumiał. Radzę nie zadzierać z G i usunąć te zbędne wersy z kodu XHTML, i pozostawić wygląd strony kaskadowym sztilom. Next: <li ><a href="edit.php?do=addEmail"><b>Dodaj email</b></a></li>.
To już może drobiazg, ale dałbym zamiast znacznika <b> w nieoznakowanej żadnym id liście: ul#jakiśID li{font-weight:bold;} w CSS , zamiast <ul><li><b>coś tam</b></li> w XHTML.....Mamusia nie uczyła, żeby nie stosować <tabel> do przedstawiania danych nietabelarycznych? To php.pl nauczy. To jest be. (Chociaż nie jest to najgorszym fragmentem tej strony, bo można te dane podciągnąć pod tabelaryczne, tu okej).

<p>łóęąśżźćń</p>
<p>test&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; <br />
&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; <br />
&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;</p>

To dopiero ciekawy TWÓR. Wywal go, a poczujesz jak Twoja spuchnięta miernym kodem treścią żyje, a Twój kolega, który będzie miał dorobić do Twojej strony SWÓJ styl CSS podziękuje Ci za to.
No i te <br /> w kodzie - dopuszczalne w niewielu przypadkach np. w <adress> do rozdzielenia treści adresowej powala, pozbądź się ich zwalając black work na marginy i paddingi w css.
Dalej mi się nie chce, bo mam dzisiaj urodziny  (ale i tak tu dzisiaj wszedłem, mimo, że miałem dziś nie wchodzić na neta at all winksmiley.jpg Pozdro ALL !
Shili
Kod
<div class="clr"/>
Zbędne.

Kod
<div title="itSilesia" id="logo"/>
- to jest tylko i wyłącznie pusty div i obrazek. Img nadawałby się lepiej.

Trochę stylów w kodzie, ale pewne jak myślę przez js. Można więc na te przymknąć oko winksmiley.jpg Na inne raczej nie do końca. Na przykład na głównej - masz
  1. <span style="font-size: small;"><span style="font-family: Verdana;"><b><i><span lang="PL"> SignYourMail </span></i></b></span></span>
b oraz i spokojnie można wrzucić w style. Style można spokojnie zawrzeć nawet bez dodatkowych klas w arkuszu stylów, wystarczy uwzględnić ich położenie względem innych elementów.

"Co warto wiedzieć o programie" to bardziej lista niż zbiór paragrafów.

W downloadzie zamykasz dwa razy tą samą textareę.

Lista w prawo UE przynajmniej na firefoksie jest "zeżarta" od lewej.

Label najlepiej połączyć z odpowiadającym mu inputem.

W linkach link, który tak naprawdę mało mówi, nie ma title, jest zlepkiem jakichś zmiennych, domena coś tam unaocznia, ale do czego to prowadzi to zagadka. Podejrzewam, że to robota administratora strony - warto więc byłoby zrobić coś, co mu "nakaże" uzupełnienie ważnych rzeczy.

Nagłówki tabeli lepiej umieścić w thead, lub ostatecznie w ciele tabeli th. Widać od razu, że to nagłówek.

Na pierwszy rzut oka strona wygląda lepiej niż większość stron oglądanych przeze mnie ostatnio, po przyjrzeniu się ma kilka błędów, które ja uważam za dość znaczne (style inline tam gdzie nie potrzeba, czy nadmiar elementów tylko i wyłącznie clearujących)
koderrr
Masz maly problem z Opera
pyro
Cytat(ppp @ 2.06.2008, 22:57:21 ) *
taka strona do oceny
http://signyourmail.com
dane do zalogowania testowego
użytkownik: test,
hasło: test

strona juz wlasciwie dziala, pozostaly drobne poprawki. Co do bledow walidacji, to jest kwestia edytora ktory ma admin to edycji tresci, a ktory nie tworzy idealnego kodu (jeszcze sie nim pobawic troche musze).

jak dla mnie wogóle lipny pomysł celu całej tej strony, a poza tym blok z tekstem nie pasuje kolorystycznie do strony... automatyczne doklejanie sygnatur? - lol, przyprawiło mnie to o uśmiech smile.gif
batman
Cytat(ppp @ 2.06.2008, 23:18:10 ) *
brzydkie, nie brzydkie napisz cos wiecej

co do edycji stopki to program nie jest po to zeby edytowac jednego klienta, ale dajmy na to wszystkie komputery w firmie (edycja powiedzmy 100 takich stopek juz nie jest taka przyjemna, a tak robi sie to w jednym miejscu).

1. Brzydkie.
a) kolory bardziej pasują na stronę zakładu pogrzebowego lub jakiejś miernej kapeli metalowej.
cool.gif efekt ramki
c) ramka sprawia wrażenie oderwanej od reszty strony

2. Wystarczy, że na serwerze pocztowym admini ustawią, by doklejało do treści wiadomości odpowiedni tekst i pani Zosia, która nie ma pojęcia o stopkach, będzie miała problem z głowy. Inne rozwiązanie problemu - podczas instalacji oprogramowania na stacji roboczej, osoba za to odpowiedzialna tworzy stopkę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.