mrjozo
5.06.2008, 19:02:12
Witam,
Na jakiej zasadzia działa automatyczne wypełnianie formularzy na innych stronach?
Przykładem tego może być program Sprytne Katalogownie. Otóż definujemy tam wartości dla różnych pól (email, tytul, opis) i po otwarciu strony w tym programie (używa silnika IE) np formularza dodania strony do katalogu, pola mają już wypełnione wartości.
Myśle, że technologia (php czy coś innego) nie ma tutaj większego znaczenia a chodzi jedynie o zasadę działania. Czy tam są dane wysyłane postem/getem czy to zupełnie coś innego?
mrjozo
5.06.2008, 19:15:08
Wiem, że można użyć curl do wypełnienia formularza i wysłania (wysyłanie danych postem na jakiś adres) jednak nie spotkałem sie z użyciem aby formularz był wypełniony ale nie submitowany. Po prostu ma się pojawić formularz wypełniony (gdy wyślę dane postem lub getem np na
http://kataloog.info/zgloszenie.php jest on pusty.
oscar17
5.06.2008, 19:43:15
Na moje to działa tak, że szuka konkretnych tagów (zazwyczaj inputów, textarea lub selectów) o konkretnych nazwach, np "TITLE", "EMAIL", "URL" etc. i wypełnia je odpowiednimi danymi przy przetwarzaniu źródła strony...