Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nietypowy export danych z bazy do Excela
Forum PHP.pl > Forum > PHP
miedzna
Witajcie,
zastanawiam się, jak (o ile to możliwe) wykonać export danych do excela z bazy ale według opisu:

mam w bazie dane w stylu:

ID | Nazwa | Poziom

ID to wiadomo, Nazwa też, a w poziomie trzymam poziomy zagłębienia, czyli 1, 2, 3 itd.

no i teraz chcę wyexpotować te dane do excela, ale uwaga w taki sposób, żeby w zależności od poziomu zagłębienia ułożyć nazwy w odpowiedniej kolumnie, np Nazwa, która ma jako Poziom cyferkę 1 ląduje w kolumnie A, nazwa co ma jako Poziom cyferkę 3, ląduje w kolumnie C itd.

Chcę po prostu strukturę drzewiastą, pokazywaną na stronie przenieść do excela z zachowaniem struktury drzewiastej w oparciu o kolumny excela.

Jak ktoś ma jakieś pomysły, to chętnie pzyjmę smile.gif
Pilsener
Żaden problem zrobić 1- kolumna A, 2 - kolumna B itd. aż do 256 (bo tyle, z teog co pamiętam jest kolumn w excelu) - kwestia napisania odpowiedniej pętli i funkcji, która zamieni cyfrę na alfabetyczne oznaczenie kolumny.

A co do samego exportu to polecam:
http://www.sitepoint.com/article/pear-spre...et_excel_writer - są też po polsku arty na ten temat, ogólnie temat eksportu do excela jest dość dobrze wyczerpany.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.