Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z napisaniem panelu administracyjnego....
Forum PHP.pl > Forum > PHP
dj.bobas
Mam następujący problem, który postaram się w miarę zwięźle i jasno opisać.

Mianowicie chcę napisać panel administracyjny do strony. Po zalogowaniu się jako admin ukazuje się lista rozwijalna możliwych kategorii do wyedytowania. (to już mam napisane)

Chcę, aby po wybraniu jednej z jej pozycji i kliknięciu w przycisk "wybierz" ukazywał się skrypt zarządzania (nie chcę pisać oddzielnych skryptów dla każdej podstrony tylko mieć jeden).

Kod tej listy jest postaci:
Kod
<form method='GET' action='panel_adm.php'>
    <select name="str_log">
        <optgroup label="Informacje o parafii">
            <option value="zarzadzaj">kancelaria</option>

itd.....

Po pierwsze: jak zrobić, abym mógł w polu value umieścić zapis "zarzadzaj&dzial=...." by to później zaincludować w którymś z elementów div za pomocą
Kod
$zmienna=$_GET['str_log']
include($_SERVER["DOCUMENT_ROOT"].'/mbf/links/adm/'.$podstr.'.php');

Po drugie:
Jak wygenerować formularz administracyjny, który zczyta z bazy ilość kolumn, następnie wyświetli rekordy na stronie administracyjnej, a obok każdego 2 przyciski: usuń rekord, aktualizuj?
(nie wiem jak napisać skrypt, aby rozróżniał typ pola w bazie).

Dziękuję z góry za wszelką pomoc bądź sugestie....
Pozdrawiam smile.gif
Pilsener
Cytat
Po pierwsze: jak zrobić, abym mógł w polu value umieścić zapis "zarzadzaj&dzial=...." by to później zaincludować w którymś z elementów div za pomocą
- kompletnie tego nie rozumiem...

Po wybraniu z listy czegokolwiek, dostajesz adres w postaci:
admin.php?kategoria=nazwa

Następnie definiujesz/zczytujesz parametry, czyli kategorie:
  1. <?php
  2. $kategoria = $_GET['kategoria'];
  3. $dane = 'cos tam z bazy';
  4. ?>
- i includujesz odpowiedni silnik (czyli skrypt formularza/edycji)

Silnik wykonuje określoną akcję (w Twoim wypadku edycję kategorii) w oparciu o parametry, którymi go nakarmisz.

1. <?php
  2. Jak wygenerować formularz administracyjny, który zczyta z bazy ilość kolumn, następnie wyświetli rekordy na stronie administracyjnej, a obok każdego 2 przyciski: usuń rekord, aktualizuj?
  3. ?>
- znając podstawy PHP i mysql powinieneś to zrobić bez problemu. Zliczasz liczbę pól (mysql_num_fields) i wyświetlasz ich listę oraz nazwy (mysql_field_name). Przyciski to też żaden problem - naciśnięcie przycisku wywołuje odpowiednią akcję, np.:

admin.php?kategoria=filmy&akcja=zapisz&pole=3&rekord=234 - do silnika trafia info, że ma w kategorii filmy wykonać akcję zapisania 3'iego pola i 234 rekordu, a co ma zapisać + dodatkowe parametry trafiają przez POST.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.