Witam!!
Mam maly problem.
Postawilem sobie server na slacku (8 i ostatnio na 9)
I chce skonfigurowac tak server aby mogl obslugiwac 2 sieci.
mam podlacone dwie karty sieciowe gdzie kazda idzie do jednego kompa gdzie jest winda.
nie mam polaczenia z internetem tylko 3 kompy (razem z serverem) z sieci przez kabel.
A wiec tak pierwsza siec jest 10.0.0.0 z bramka 10.0.0.1 broadcast wiadomo 10.0.0.255.
druga siec to 10.0.1.0 i bramka 10.0.1.1 broadcast 10.0.1.255
dodatkwoo skonfigurowalem sambe aby moc widziec w otoczeniu sieciowym kompy.
Tutaj jednak zaczyna sie problem..
Bo widzi co prawda z komputera gdzie jest winda, drugi komp z winda, lecz nie moge wejsc na ten komp do jego udostepnionych zasobow i wywal mi ze komp jest niedostepny...
pingac pinga bezproblemu na drugi komp.
kombinowalem z routingiem ale nic, dodatkowo tez z ipchains'em.
jesli ktos probowal cos z tmy to prosze o podpowiedzec co z tym zrobic.
wiem ze moze to byc banalne.
pozdrawiam i z goty dzieki
BzikOS
6.01.2004, 15:21:58
Podziel sieć inaczej:
1-sza sieć:
10.0.0.0 - adres sieci
10.0.0.127 - broadcat
10.0.0.1 - 126 - ip komputerów
2-ga sieć:
10.0.0.128 - adres sieci
10.0.0.255 - broadcast
10.0.0.129 - 254 - ip komputerów
W przypadku takiego podziału jak Twój prawdopodobnie (ekspertem nie jestem) trzeba by stosować
tunelowanie pakietów.
enceladus
6.01.2004, 16:27:00
Nie za bardzo rozumiem jak to skonfigurowales - za malo danych - jakie są maski w sieciach ? jak masz skonfigurowany routing ?
Osobiście mam 2 propozycje:
1. Kup switch
2. Jeśli z jakkiegoś powodu nie może to być switch i nie przekraczasz rozmiarów segmentu sieci to nie rób routingu (w takim zastosowaniu jest raczej jak silnik atomowy do napędu rikszy), tylko zrób z serwera bridge-a.
adwol
7.01.2004, 02:37:57
Jeśli ping między komputerami z windowsami przechodzi bez problemu to znaczy, że połączenie jako takie jest ok. Zobacz czy napewno nie wycinasz jakiegoś ruchu na firewallu (ipchains/iptables), albo najlepiej wyłącz takowy na czas testów jeśli w ogóle go posiadasz.
Jest jeszcze możliwość, że windowsy rozmawiają gołymi NetBIOSowymi ramkami (możesz sprawdzić tcpdumpem albo innym snifferem, co przechodzi przez linuksa) i wtedy potrzebowałbyś bridge'a. Na szczęście w dzisiejszych czasach taki przypadek jest raczej mało prawdopodobny, chyba że masz windowsa 95 lub starszego.
Na koniec spróbuj spiąć te 2 windowsy bezpośrednio skrosowanym kablem typu null-hub i zobaczyć czy wtedy będzie działało, bo może wina leży po stronie tych komputerów a nie linuksa.
Adyk
13.01.2004, 12:43:21
cze!
zapomnialem rzeczywiscie podac maski.
jest ona 255.255.255.0
co do routingu to jest on stadardowy taki jak ustawia linuch po skonfigurowaniu sieci, dodatkowo uzupelnilem dane dla drugiej karty.
route add -net 10.0.0.0 netmask 255.255.255.0 gw 10.0.0.1 eth0
route add -net 10.0.1.0 netmask 255.255.255.0 gw 10.0.1.1 eth1
enceladus:
wiem ze mozna by skombinowac sobie switcha i wtedy problem jest zalatwiony, ale na razie nie mam go, a poza tym chce skonfigurowac dwie sieci. moze i utrudniam sobie zycie ale przy okazji mozna sie sporo nauczyc.
BzikOS:
co do dzielenia sieci na segmenty tak jak to Ty zrobiles to moge tak uczynic w ostatecznosci, jesli nie bedzie mozliwosci wykombinowania z tymi adresami, jednak chce dowiedziec sie jak mozna zrobi to na takiej sieci
adwol:
pinga tak jak mowilem..
iptable nie dziala, takze to na pewno odpada. wylacze wszystkie reguly
sbin/ipchains -F
kabel jest w porzadku bo tak mialem podlaczony komp z drugim bezposredno przez krosowany, gdzie na obu byl win98.
wlasnie sciagnalem sobie ten bridge i nie wiem teraz czy mam go instalowac czy tez jesty jakas inna propozycja.
jak Wy byscie skonfigurowali takie sieci, (chodzi mi o konkretne komendy, moze gdzies popelnilem blad lub cos pominalem)
wiem ze w necie jest pelno stron jak skonfigurowac dwie sieci. ale probowalem chociazby z how-to i nic mam taki problem....
dodatkowo mi sie przypomnialo ze oprocz tego ze nie moge wejsc na drugiego kompa w otoczeniu to takze np. nie moge wyslac wiadomosci przez winpopupa (nawet jak wysylam na grupe robocza a nie na uzytkownika)
a moze jest tez gdzies problem z samba, kurde nie wiem...
pozdrawiam i prosze o pomoc..
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.