Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: siec
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Adyk
Witam!!

Mam maly problem.
Postawilem sobie server na slacku (8 i ostatnio na 9)
I chce skonfigurowac tak server aby mogl obslugiwac 2 sieci.
mam podlacone dwie karty sieciowe gdzie kazda idzie do jednego kompa gdzie jest winda.
nie mam polaczenia z internetem tylko 3 kompy (razem z serverem) z sieci przez kabel.
A wiec tak pierwsza siec jest 10.0.0.0 z bramka 10.0.0.1 broadcast wiadomo 10.0.0.255.
druga siec to 10.0.1.0 i bramka 10.0.1.1 broadcast 10.0.1.255
dodatkwoo skonfigurowalem sambe aby moc widziec w otoczeniu sieciowym kompy.
Tutaj jednak zaczyna sie problem..
Bo widzi co prawda z komputera gdzie jest winda, drugi komp z winda, lecz nie moge wejsc na ten komp do jego udostepnionych zasobow i wywal mi ze komp jest niedostepny...
pingac pinga bezproblemu na drugi komp.
kombinowalem z routingiem ale nic, dodatkowo tez z ipchains'em.

jesli ktos probowal cos z tmy to prosze o podpowiedzec co z tym zrobic.
wiem ze moze to byc banalne.

pozdrawiam i z goty dzieki
BzikOS
Podziel sieć inaczej:

1-sza sieć:
10.0.0.0 - adres sieci
10.0.0.127 - broadcat
10.0.0.1 - 126 - ip komputerów

2-ga sieć:
10.0.0.128 - adres sieci
10.0.0.255 - broadcast
10.0.0.129 - 254 - ip komputerów

W przypadku takiego podziału jak Twój prawdopodobnie (ekspertem nie jestem) trzeba by stosować tunelowanie pakietów.
enceladus
Nie za bardzo rozumiem jak to skonfigurowales - za malo danych - jakie są maski w sieciach ? jak masz skonfigurowany routing ?
Osobiście mam 2 propozycje:
1. Kup switch smile.gif
2. Jeśli z jakkiegoś powodu nie może to być switch i nie przekraczasz rozmiarów segmentu sieci to nie rób routingu (w takim zastosowaniu jest raczej jak silnik atomowy do napędu rikszy), tylko zrób z serwera bridge-a.
adwol
Jeśli ping między komputerami z windowsami przechodzi bez problemu to znaczy, że połączenie jako takie jest ok. Zobacz czy napewno nie wycinasz jakiegoś ruchu na firewallu (ipchains/iptables), albo najlepiej wyłącz takowy na czas testów jeśli w ogóle go posiadasz.

Jest jeszcze możliwość, że windowsy rozmawiają gołymi NetBIOSowymi ramkami (możesz sprawdzić tcpdumpem albo innym snifferem, co przechodzi przez linuksa) i wtedy potrzebowałbyś bridge'a. Na szczęście w dzisiejszych czasach taki przypadek jest raczej mało prawdopodobny, chyba że masz windowsa 95 lub starszego.

Na koniec spróbuj spiąć te 2 windowsy bezpośrednio skrosowanym kablem typu null-hub i zobaczyć czy wtedy będzie działało, bo może wina leży po stronie tych komputerów a nie linuksa.
Adyk
cze!
zapomnialem rzeczywiscie podac maski.
jest ona 255.255.255.0
co do routingu to jest on stadardowy taki jak ustawia linuch po skonfigurowaniu sieci, dodatkowo uzupelnilem dane dla drugiej karty.
route add -net 10.0.0.0 netmask 255.255.255.0 gw 10.0.0.1 eth0
route add -net 10.0.1.0 netmask 255.255.255.0 gw 10.0.1.1 eth1

enceladus:
wiem ze mozna by skombinowac sobie switcha i wtedy problem jest zalatwiony, ale na razie nie mam go, a poza tym chce skonfigurowac dwie sieci. moze i utrudniam sobie zycie ale przy okazji mozna sie sporo nauczyc.

BzikOS:
co do dzielenia sieci na segmenty tak jak to Ty zrobiles to moge tak uczynic w ostatecznosci, jesli nie bedzie mozliwosci wykombinowania z tymi adresami, jednak chce dowiedziec sie jak mozna zrobi to na takiej sieci

adwol:
pinga tak jak mowilem..
iptable nie dziala, takze to na pewno odpada. wylacze wszystkie reguly
sbin/ipchains -F
kabel jest w porzadku bo tak mialem podlaczony komp z drugim bezposredno przez krosowany, gdzie na obu byl win98.
wlasnie sciagnalem sobie ten bridge i nie wiem teraz czy mam go instalowac czy tez jesty jakas inna propozycja.
jak Wy byscie skonfigurowali takie sieci, (chodzi mi o konkretne komendy, moze gdzies popelnilem blad lub cos pominalem)
wiem ze w necie jest pelno stron jak skonfigurowac dwie sieci. ale probowalem chociazby z how-to i nic mam taki problem....

dodatkowo mi sie przypomnialo ze oprocz tego ze nie moge wejsc na drugiego kompa w otoczeniu to takze np. nie moge wyslac wiadomosci przez winpopupa (nawet jak wysylam na grupe robocza a nie na uzytkownika)
a moze jest tez gdzies problem z samba, kurde nie wiem...

pozdrawiam i prosze o pomoc..
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.