Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Ajax] Panel administracyjny, stosowac czy nie?
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX > AJAX
camikazee
Witam!

Zastanawiam się nad tym czy stosować dobrodziejstwa ajaxa tworząc panel administracyjny. W kilku miejscach to zrobiłem. Myślę, że fajnie byłoby np. dodać nowego użytkownika i zaraz po tym odświeżyłaby się lista, tak samo usuwać. Byłoby więcej interaktywności, co by się przekładało na usprawnienia w zarządzaniu stroną. Jednak co za dużo to nie zdrowo. Kwestia kompatybilności ze wszystkimi przeglądarkami i bezpieczeństwa.
Czy stosujecie rozwiązania ajaxowe we własnych projektach, jak tak to w jakim obrębie aplikacji?
loganek
myślę że ajax'a możesz stosować podczas aktualizacji danych użytkownika, do pw, ale nie używaj go do wyświetlania treści strony: wyszukiwarki nie widzą wtedy treści!
phpion
@loganek:
A po kiego wyszukiwarki mają łapać panel admina?

@camikazee:
Moim zdaniem wszystko należy stosowac z umiarem. Jesli AJAX miałby służyć tylko jako bajer to bym go olał. Natomiast jeśli jego zastosowanie będzie faktycznie uzasadnione to dlaczego nie?
cbagov
Jak uzywasz JS na stronie to mozesz uzywac AJAX gdzie chcesz i ile chcesz. Nalezy jednak to robic jako feature - czyli dodatek a nie glowny mechanizm. Tak by strona w najgorszym przypadku byla w stanie poradzic sobie bez JS.
W przypadku panelu adm raczej jasne jest, ze ktos nie wylaczy skryptow. A co do ilosci ? Tak by tzw. usability nie siadlo.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.