camikazee
30.06.2008, 15:00:02
Witam!
Zastanawiam się nad tym czy stosować dobrodziejstwa ajaxa tworząc panel administracyjny. W kilku miejscach to zrobiłem. Myślę, że fajnie byłoby np. dodać nowego użytkownika i zaraz po tym odświeżyłaby się lista, tak samo usuwać. Byłoby więcej interaktywności, co by się przekładało na usprawnienia w zarządzaniu stroną. Jednak co za dużo to nie zdrowo. Kwestia kompatybilności ze wszystkimi przeglądarkami i bezpieczeństwa.
Czy stosujecie rozwiązania ajaxowe we własnych projektach, jak tak to w jakim obrębie aplikacji?
loganek
4.07.2008, 21:56:51
myślę że ajax'a możesz stosować podczas aktualizacji danych użytkownika, do pw, ale nie używaj go do wyświetlania treści strony: wyszukiwarki nie widzą wtedy treści!
phpion
4.07.2008, 22:24:14
@loganek:
A po kiego wyszukiwarki mają łapać panel admina?
@camikazee:
Moim zdaniem wszystko należy stosowac z umiarem. Jesli AJAX miałby służyć tylko jako bajer to bym go olał. Natomiast jeśli jego zastosowanie będzie faktycznie uzasadnione to dlaczego nie?
cbagov
5.07.2008, 13:26:15
Jak uzywasz JS na stronie to mozesz uzywac AJAX gdzie chcesz i ile chcesz. Nalezy jednak to robic jako feature - czyli dodatek a nie glowny mechanizm. Tak by strona w najgorszym przypadku byla w stanie poradzic sobie bez JS.
W przypadku panelu adm raczej jasne jest, ze ktos nie wylaczy skryptow. A co do ilosci ? Tak by tzw. usability nie siadlo.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.